Numărul persoanelor care achită prima de asigurare medicală în sumă fixă până la 31 martie s-a dublat în ultimii trei ani. Ion Dodon, directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, a declarat în cadrul emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV că această creștere denotă încrederea pe care o au cetățenii în sistemul de asigurări.
„În anul 2022 au fost aproximativ 60.000 de persoane care au achitat prima de asigurare în sumă fixă, iar în 2023 am avut peste 92.000 de oameni. Am crezut atunci că cifra este la limita de sus, dar anul acesta am ajuns la 150.000 de persoane și ne dăm seama că mai sunt încă mulți cetățeni care nu s-au asigurat. Sperăm să menținem acest număr și să îl creștem”, a menționat Ion Dodon.
Cu toate acestea, cea mai mare pondere la în formarea veniturilor CNAM o au salariații, potrivit funcționarului. Cei aproximativ 800.000 de salariați, care reprezintă o treime din numărul de persoane asigurate, contribuie la fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală cu mai mult de jumătate din suma acumulată. Celelalte două treimi din populație sunt asigurate de Guvern.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În primele șapte luni ale anului 2024 au fost înregistrate venituri totale de aproximativ 7,5 miliarde de lei. Suma reprezintă o creștere cu 787 milioane de lei sau cu 11%, comparativ cu perioada similară a anului 2023.
„Majorarea veniturilor se datorează atât creșterii numărului de persoane asigurate, dar și creșterii salariilor în diferite sectoare ale economiei naționale. Contribuțiile mai mari sunt de la cei care au venituri mai mari cum ar fi sectorul bancar, cei de asigurări și altele. Un salariat care lucrează pe o normă întreagă achită în medie o contribuție de aproximativ 14 mii de lei anual. Avem cetățeni care plătesc sume mai mari de bani”, a mai spus Ion Dodon.
Potrivit lui, creșterea veniturilor la fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală a dus la creșterea serviciilor medicale plătite de CNAM. În perioada ianuarie-iulie au fost efectuate cheltuieli în valoare totală de peste opt miliarde de lei, cu aproape un miliard mai mult față de perioada similară a anului 2023. Această majorare se datorează extinderii listei, dar și a numărului de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale compensate.