Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

DOC Fragment din raportul Comisiei Laundromat ce-l vizează pe Stoianoglo, făcut public de Inga Grigoriu

22 Iul. 2021, 16:15
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
22 Iul. 2021, 16:15 // Politica //  Petru Beregoi

Președinta Comisiei de anchetă privind „spălătoria rusească” prin intermediul băncilor din Republica Moldova a publica un fragment din raportul Comisiei în partea ce-l vizează pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, după ce acesta a declarat că „i s-ar fi dedicat peste două foi în darea de seamă a activității Comisiei”.

Deputata afirmă că, în concluziile raportului se regăsesc și alți responsabili, șefi ai instituțiilor publice care au avut în sarcina lor obligativitatea nu doar de a supraveghea acest fenomen, dar și de a-l combate pe toate căile posibile. Mai exact este vorba de acțiunile sau inacțiunile Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor, Centrul Național Anticorupție și Banca Națională a Moldovei.

Mai jos vă prezentăm fragmentul făcut public de Inga Grigoriu.

„Comisia de anchetă subliniază că dl Alexandr Stoianoglo a fost invitat la audieri nu în calitatea sa de Procuror General, ci în calitatea sa de ex-deputat și de ex-președinte al Comisiei Parlamentare Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică și membru din oficiu al Consiliului Suprem de Securitate, deci persoană-cheie, responsabilă de gestiunea, monitorizarea, inclusiv de prevenirea și combaterea spălării banilor, dânsul refuzând să se prezinte. Deci, la caz nu operează excepția de la art.31 alin.(4) teza a II-a din Regulamentul Parlamentului, aprobat prin Legea nr.797/1996, ceea ce presupune obligativitatea înfățișării dlui Stoianoglo Alexandr în fața Comisiei de anchetă. Potrivit art.4 din Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcție de demnitate publică, nr.199/2020, exercitarea funcţiei de demnitate publică se bazează pe principiile legalității, liberului consimțământ, transparenței, exemplului personal, responsabilității şi al loialității.

Urmare a refuzului de a se prezenta în cadrul audierilor, Comisia de anchetă a solicitat în demersul CA-213-02, nr.45 din 05.01.2021 răspunsuri în scris la anumite întrebări, deși acest fapt nu degrevează persoana dlui Alexandr Stoianoglo de a se prezenta în fața Comisiei de anchetă, cu atât mai mult cu cât, prin răspunsul transmis la data de 14 ianuarie 2021, a evitat să furnizeze orice informație pe care comisia parlamentară o putea valorifica în stabilirea realității factuale pe care o investighează.

Deci, persoana care ocupă o funcție de demnitate publică trebuie să asigure prestigiul funcției exercitate, care impune o conduită legală, socială și morală în acord cu rangul demnității publice, cu gradul de reprezentare și cu încrederea oferită de cetățeni în autoritatea statului. Exercitarea funcției de demnitate publică, nu poate fi rezumată doar la îndeplinirea drepturilor, obligațiilor și îndatoririlor pe care le impune mandatul deținut, ci presupune a priori loialitate față de toate valorile și principiile consacrate prin Constituție și respect față de celelalte autorități publice cu care intră în raporturi de colaborare. Din acest context rezultă obligația principială a oricărui reprezentant al autorităților publice de a se prezenta și de a oferi documentele/înscrisurile sau informațiile utile și concludente în fața comisiilor parlamentare de anchetă în scopul clarificării unor împrejurări de fapt care să conducă la aflarea adevărului într-o chestiune de interes public.

În concluzie, prin refuzul dlui Alexandr Stoianoglo, invitat nu în calitatea sa de Procuror General, ci în calitatea sa de ex-deputat și de ex-președinte al Comisiei Parlamentare Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică și membru din oficiu al

Consiliului Suprem de Securitate, de a se prezenta în fața Comisiei de anchetă pentru clarificarea unor aspecte legate de anumite evenimente care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, a fost încălcată autoritatea Parlamentului, organ reprezentativ al poporului, astfel a fost împiedicată desfășurarea activității sale, sub aspectul îndeplinirii atribuțiilor de control prin intermediul comisiilor parlamentare”.

Amintim că, la 20 iunie, în cadrul unei emisiuni televizate, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că, în raportul Comisiei Laundromat i s-ar fi dedica peste o două pagini acestuia, exact cum a afirmat deputatul socialist, Bogdat Țîrdea.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 17:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
04 Aug. 2021, 17:35 // Societate //  Valentina Buză

Alte 196 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 12 sunt de import: 3-Italia, 2-Marea Britanie, 2-Rusia, 2-Turcia, 1-Belgia, 1-Germania, 1-Ucraina. Numărul total de teste efectuate – 4.438, dintre care 1.466 – teste Rapid -Antigen.

Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 260.024. Din numărul total de cazuri, unul e în rândul lucrătorilor medicali: (0-medici, 1-asistenți medicali, 0-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 401 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 61 în stare extrem de gravă (14 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 138 persoane au fost vindecate. În total, 252.421 persoane au fost tratate de COVID-19. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 866 persoane, iar 24.791 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, MSAMPS informează despre alte cinci decese cauzate de COVID-19:

Deces 6.262: Bărbat de 74 de ani din r. Ocnița, internat în SC. Bălți. Comorbidități: anemie.

Deces 6.263: Femeie de 57 de ani din r. Florești, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie ischemică, fibrilație atrială, glomerulonefrita cronică, boală cronică renală, hipertensiune arterială, anemie.

Deces 6.264: Bărbat de 94 de ani din r. Glodeni, internat în SC. Bălți. Comorbidități: fibrilație atrială cronică, hipertensiune arterială.

Deces 6.265: Femeie de 79 de ani din r. Ocnița, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie hipertensivă, hipertensiune arterială.

Deces 6.266: Femeie de 89 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată