Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

DOC Pe lângă PAS și CALC bate alarma. Solicită CEC să adopte hotărârea privind transportul alegătorilor pe 11 iulie

07 Iul. 2021, 09:06
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
07 Iul. 2021, 09:06 // Alegeri //  Petru Beregoi

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) solicită în mod repetat Comisiei Electorale Centrale (CEC) să adopte în regim prioritar hotărârea ce prevede reglementarea procesului de transportare organizată a alegătorilor în ziua votării, lucru care este evitat cu înverșunare de către membrii CEC.

CALC îndeamnă CEC să implementeze practica anului trecut când la prezidențialele din 2020 a fost adoptată o hotărâre, care a reglementat procesul de transportare a alegătorilor la secțiile de votare în mod organizat, mai cu seamă a celor din stânga Nistrului pe malul drept al râului, unde și-au exercitat dreptul de a alege.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte afirmă că, problema transportului organizat de alegători nu a fost reglementată de către Parlament nici după scrutinul prezidențial din 2020, fapt ce impune CEC să adopt oi Hotărâre pe subiectul monitorizării și împiedicării transportului ilicit al alegătorilor, fiind o soluție optimă pentru asigurarea unui scrutin electoral liber și corect. De asemenea, hotărârea va contribui la consolidarea premiselor legale pentru pronunțarea unor hotărâri ale instanțelor de judecată sau la constatarea unor încălcări de către organele de drept.

„Transportarea organizată a alegătorilor poate fi o sursă de corupere și influență nejustificată asupra votului acestora, în special în cazul alegătorilor din stânga Nistrului, care sunt privați de posibilitatea de a se informa liber despre ofertele electorale ale concurenților electorali, despre modalitatea de exercitare a dreptului de vot, despre drepturile și obligațiile electorale. Orice lipsă de acțiune menită să prevină transportarea organizată a alegătorilor, va duce la crearea de premise suplimentare de influențare și/sau constrângere a alegătorilor din stânga Nistrului să-și exercite dreptul la vot într-un anumit fel, dar și de creare a riscurilor suplimentare asupra securității acestor cetățeni.”, se arată într-un document al CALC.

Amintim că, ieri, CEC nu a inclus pe ordinea de zi a ședinței proiectul de hotărâre propus de PAS, pentru a doua oară, care prevede reglementarea procesului de transportare a alegătorilor organizat în ziua scrutinului. PAS acuză PSRM că ar avea interese în acest „joc murdar făcut de CEC prin intermediul socialistului Maxim Lebedinschi, secretarul Comisiei”, pentru a putea „cumpăra 70 de mii de voturi din regiunea transnistreană cu 25 de dolari fiecare vot”, ceea ce „ar reprezenta 5% sau aproape 7 mandate de deputat”.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 12:39
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
28 Iul. 2021, 12:39 // Cosmos //  Realitatea.md

O echipă internaţională de cercetători, condusă de un astronom de la universitatea americană Harvard, a anunţat o nouă iniţiativă care are drept scop căutarea unor dovezi ale existenţei tehnologiilor extraterestre. Iniţiativa, intitulată „Galileo Project”, preconizează instalarea unei reţele mondiale de telescoape de dimensiuni medii, camere de luat vederi, aparate fotografice şi computere care să caute Obiecte de Zbor Neidentificate (OZN-uri) şi a primit deja finanţări private în valoare de 1,75 de milioane de dolari.

Având în vedere cercetările recente care demonstrează existenţa în galaxia noastră a numeroase planete similare cu Terra, ‘„nu mai putem ignora posibilitatea potrivit căreia civilizaţii tehnologice au existat înaintea civilizaţiei noastre”, a declarat profesorul Avi Loeb, coordonatorul proiectului, cu prilejul unei conferinţe de presă.

„Impactul pe care l-ar putea avea orice descoperire a unei tehnologii extraterestre asupra ştiinţei, tehnologiei şi concepţiei noastre generale despre lume ar fi enormă”, a adăugat el într-un comunicat.

La proiect participă cercetători din cadrul universităţilor americane Harvard, Princeton şi Caltech, precum şi Cambridge, din Regatul Unit, şi Universitatea Stockholm, din Suedia.

Proiectul este anunţat la o lună după publicarea de către Pentagon a unui raport despre OZN-uri, care a ajuns la concluzia că zeci de fenomene aeriene constate de piloţii militari nu au putut fi explicate.

„Nu oamenii politici şi militarii trebuie să interpreteze ceea ce vedem pe cer, întrucât nu sunt oameni de ştiinţă. Comunităţii ştiinţifice îi revine sarcina de a înţelege aceste lucruri”, a spus Loeb, care speră să multiplice de zece ori finanţarea proiectului său.

În afara OZN-urilor, „Galileo Project” vizează studierea obiectelor interstelare care traversează sistemul nostru solar şi căutarea unor eventuali sateliţi extratereştri care ar studia Terra.

Avi Loeb anticipează o nouă ramură a astronomiei, denumită „arheologia spaţiului”, complementară proiectului SETI de căutare a inteligenţei extraterestre, care încearcă să detecteze semnale radio de origine extraterestră.

Acest cercetător americano-israelian în vârstă de 59 de ani, care a publicat sute de cercetări inovatoare şi a colaborat cu regretatul Stephen Hawking, este autorul unui articol ştiinţific controversat, care sugerează că un obiect interstelar care a traversat rapid sistemul nostru solar în 2017 putea fi o sondă extraterestră cu propulsie solară.

Noul proiect poartă numele astronomului italian Galileo Galilei, care a fost excomunicat şi judecat în secolul al XVII-lea pentru că a demonstrat că Terra nu se găseşte în centrul Universului.

Cofondatorul proiectului, Frank Laukien, cercetător în cadrul facultăţii de chimie şi biologie Harvard, s-a autointitulat „scepticul de serviciu” şi a precizat că, mai degrabă decât să elimine idei în avans, trebuie „înregistrate şi interpretate datele în modul cel mai independent, potrivit metodelor ştiinţifice”.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid