Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

DOC Procurorii se adresează Comisiei de la Veneția! Proiectul privind evaluarea externă ridică semne de întrebare

09 Iun. 2023, 13:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
09 Iun. 2023, 13:33 // Actualitate //  Realitatea.md

Procurorii moldoveni au expediat o opinie suplimentară în adresa Comisiei de la Veneția cu referire la Proiectul de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Documentul, semnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și Procuratura Generală (PG), a fost trimis în contextul sesiunii plenare a Comisiei de la Veneția din 9-10 iunie 2023.

În opinia lor, scrisă pe 16 pagini, procurorii atrag atenția asupra mai multor neclarități care s-au conturat în jurul acestui Proiect de lege.

„Sistemul profesional nu se opune procedurii de evaluare extraordinară și nu respinge un asemenea exercițiu. Trebuie, însă, să existe certitudinea că procedura se va desfășura în condițiile impuse de principiile de drept, că normele vor fi clare și previzibile, că vor fi asigurate regulile procesului echitabil, iar sarcina pusă în seama subiecților evaluării nu va fi disproporționată. Autorii proiectului au menționat că procedura evaluării judecătorilor și procurorilor reprezintă un angajament al Republicii Moldova asumat la nivel național și internațional (constatare care rezultă din nota informativă la Proiect). Ceea ce vrem să evidențiem noi ține de necesitatea integrării acestor proceduri și raportării lor la standardele europene aferente respectării drepturilor omului, care de asemenea reprezintă un angajament al Republicii Moldova și derivă direct din principiile statului de drept. În context, este relevant să consemnăm că potrivit notei informative la proiect, inițiativa de implementare a măsurilor de reformare se bazează pe practici preluate din alte state, care sunt prezentate de autori ca fiind exemple proeminente de consolidare a democrației”, scriu membrii Consiliului.

Totodată, „nu este clară nici procedura de alegere a candidaților din partea „partenerilor de dezvoltare”, având în vedere că la moment nici nu cunoaștem lista partenerilor de dezvoltare”, susțin procurorii.

„Având în vedere că toți candidații sunt propuși de către partenerii de dezvoltare printr-o scrisoare comună (ceea ce greu va fi de realizat având în vedere că partenerii de dezvoltare pot fi din diferite țări), nu este clar care parteneri de dezvoltare trebuie să propună candidații (toți cei incluși în Dispoziția Guvernului sau cine dorește …..), cine trebuie să semneze scrisoarea (toți partenerii de dezvoltare din Decizia Guvernului sau cine a propus), nu este clar care va fi procedura dacă partenerii de dezvoltare nu vor ajunge la un numitor comun cu referire la cei 6 candidați care urmează să-i propună…….ș.a”, se mai preciuzează în document.

În documentul publicat de CSM, procurorii au formulat și o concluzie finală a celor menționate supra.

„În concluzie considerăm justificat ca lucrările asupra acestui Proiect de Lege să continue, să implice real reprezentanții categoriilor profesionale vizate, argumentele cărora să fie analizate în mod real, dar nu formalist, dat fiind faptul că procedura de evaluare nu poate să fie un scop în sine, obiectivul la care ne aliniem trebuie să constea în consolidarea calității actului de justiție în beneficiul cetățenilor” se mai arată în opinia CSP.

Amintim că, pe 20 mai, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au avizat negativ Proiectul de hotărâre a Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Unul dintre membrii CSM a avertizat că ar exista riscul ca „odată la fiecare patru ani să avem o evaluare externă a judecătorilor”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Potrivit proiectului de hotărâre supus avizării, subiecții evaluării vor fi: judecătorii care au exercitat funcția de președinte și vicepreședinte a judecătoriilor, inclusiv cei care au asigurat interimatul acestor funcții pentru o perioadă mai mare de un an; judecătorii curților de apel, în funcție la data intrării în vigoare a prezentei legi; procurorul general, adjuncții acestuia, procurorii șefi ai secțiilor Procuraturii Generale, inclusiv cei care au ocupat aceste funcții sau care au asigurat interimatul acestora pentru o perioadă mai mare de un an; procurorii care au exercitat funcția de procuror-șef al unei procuraturi și de adjunct al procurorului-șef al unei procuraturi, inclusiv interimatul acestor funcții pentru o perioadă mai mare de un an; dar și candidații la funcțiile vacante din Procuratura Anticorupție și din Procuratura pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauze Speciale.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală