Magistratul Judectoriei Chișinău, sediul Ciocana, Nicolae Corcea, cel care a emis mandat de arest la domiciliu pentru Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, ar putea fi evaluat de membrii Consiliului Superior al Magistraturii și sancționat, în cazul în care se va stabili că a emis o decizie ilegală.
Cel puțin asta cere socialistul Vasile Bolea, care a depus o sesizare în acest sens la CSM.
„Astăzi am depus la CSM o sesizare-denunț împotriva judecătorului de instrucție Nicolae Corcea care, acționând cu bună știință a emis hotărârea vădit ilegală privind plasarea în arest la domiciliu a procurorului general Alexandru Stoianoglo. Am cerut ca această sesizare-denunț să fie examinat în ședința CSM , iar judecătorul Corcea să fie evaluat și diferit justiției”, a scris Bolea pe Facebook.
Bolea a inclus în sesizarea sa și eroarea, adică ordonanța procurorului pe caz care era pe un alt nume, nu pe a lui Alexandr Stoianoglo.
Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general pe data de 5 octombrie, după ce în ședința extraordinară a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost desemnat procurorul anticorupție Victor Furtuna să investigheze pretinsele ilegalități, în urma sesizării deputatului PAS Lilian Carp împotriva procurorului general. Mai târziu, seara, au avut loc percheziții în biroul și acasă la el, după care a fost reținut pentru 72 de ore pe patru capete de acuzare: abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața organelor.
Potrivit sesizării lui Lilian Carp, în fapt, Alexandr Stoianoglo este învinuit că a permis acordarea indemnizației fostului procuror-șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în timp ce era urmărit penal; de faptul că a renunțat la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon și în baza anumitor proprietăți deținute de Svetlana Curdova, soția sa; dar și de semnarea raportului referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova. Alexandr Stoianoglo nu-și recunoaște vina și a susținut că este o răzbunare din partea guvernării.
Este de menționat că și adjuncții procurorului general au fost suspendați din funcție, iar din această cauză membrii CSP s-au întrunit într-o nouă ședință extraordinară, unde au ales ca interimatul șefiei Procuraturii Generale să fie asigurat de Dumitru Robu, care a mai exercitat această funcție în 2019, când Blocul ACUM (Platforma DA și PAS) era în coaliție cu PSRM.