Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Federația Internațională și cea Europeană a Jurnaliștilor solicită eliberarea imediată a lui Roman Protasevici

25 Mai 2021, 18:29
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
25 Mai 2021, 18:29 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Reprezentanții Federației Internaționale și Europene a Jurnaliștilor (IFJ/EFJ) au condamnat „actul de piraterie aeriană și terorismul de stat” din 23 mai, când autoritățile din Belarus au forțat un avion civil să efectueze o aterizare de urgență în Minsk și l-au arestat pe jurnalistul  Roman Protasevici. Prin urmare, aceștia cer eliberarea imediată a fondatorului canalului de Telegram NEXTA și a celorlalți 28 de jurnaliști și actori media reținuți în prezent în Belarus. 

Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este blogger și fost editor al popularului canal de opoziție Telegram  NEXTA  și redactor-șef al unui alt canal Telegram. Acestea au acoperit protestele împotriva alegerilor disputate ale președintelui belarus Aleksandr Lukașenko din august 2020. Protasevici a plecat din Belarus în 2019, temându-se de urmărirea penală, locuind la Vilnius, Lituania. 

Conform evenimentelor, avionul Ryanair, care zbura între Grecia și Lituania și transporta peste 100 de pasageri, a fost forțat să aterizeze de un avion militar din Belarus. Autoritățile l-au arestat pe Protasevici împreună cu iubita sa, Sofia Sapega, care călătorea cu el.

Într-un videoclip  difuzat de canalele TV de stat pe 24 mai, Roman Protasevici a declarat că a fost arestat de oficialii Ministerului Afacerilor Interne din Belarus pe aeroportul național din Minsk. El a spus că se află într-o stare bună de sănătate și că a jucat un rol figurant în organizarea protestelor în masă la Minsk, anul trecut. 

„Solicităm Uniunii Europene, Consiliului Europei și OSCE să ia măsuri împotriva dictatorului Lukașenko și a celor responsabili de represiunea libertății presei și a drepturilor omului”, a declarat Secretarul general al EFJ, Ricardo Gutiérrez. 

Pe fruntea acestuia ar fi fost vizibile niște vânătăi negre.

Asistăm la actul inacceptabil de deturnare a unui avion cu singurul scop de a-l aresta pe Roman. Videoclipul lansat ieri este o altă ilustrare a cât de departe este pregătit președintele Lukașenko pentru a se răzbuna pe cei care au a raportat despre protestele și opoziția împotriva sa. Solicităm eliberarea imediată a lui Roman, a cărui singură crimă este aceea de a-și fi exercitat libertatea de exprimare. Cerem o acțiune puternică împotriva guvernului. Dacă există impunitate pentru acest act, aceasta pune în pericol libertatea al oricărui jurnalist sau blogger”, a menționat Secretarul general al IFJ, Anthony Bellanger,

Într-o  declarație comună  co-semnată de mai multe grupuri pentru libertatea presei, filiala IFJ / EFJ, Asociația Jurnaliștilor din Belarus (BAJ), au apărut mai multe declarații.

„Roman Protasevici este persecutat de autoritățile din Belarus pe fondul unei crize profunde a drepturilor omului, declanșată de alegerile prezidențiale din luna mai a anului trecut și continuă până în prezent. Activitatea sa publică nu este altceva decât exercitarea pașnică a libertăților garantate atât de Constituția Republicii Belarus, cât și de dreptul internațional al drepturilor omului. Considerăm persecuția lui Roman Protasevici să fie motivată politic, deoarece este legat de exercitarea pașnică a opiniei sale, iar deținutul este, prin urmare, un deținut politic, în conformitate cu punctul 3.1 (a) din Liniile directoare privind definiția deținuților politici”, este menționat în declarația Federației Internaționale și Europene a Jurnaliștilor. 

Prin urmare, solicită autorităților din Belarus:

 • Să-l elibereze imediat pe Roman Protasevici și să renunțe la acuzațiile penale cu care se confruntă;
 • Să fie eliberată iubita acestuia, Sofia Sapega, reținută în mod arbitrar;
 • Să fie eliberați toți prizonierii politici și să pună capăt represiunii politice din țară. 

Liderii UE s-au întâlnit în perioada 24-25 mai la Bruxelles, Belgia și au condamnat ferm detenția lui Roman Protasevici și Sofiei Sapega, solicitând sancțiuni suplimentare.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 15:25
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 15:25 // Politica //  Realitatea.md

Generalul Nicolae Alexei, care este și liderul Partidului Legii și Dreptății, formațiune înscrisă în cursa electorală pentru anticipatele din 11 iulie 2021, a adresat astăzi un mesaj fostului procuror Ivan Diacov, în care l-a numit Ivan Duracioc, bleg și clovn. Nu este clar de unde ar fi pornit conflictul, însă ieri, 24 iunie, Ivan Diacov a distribui coverul electoral al Partidului Legii și Dreptății în care scrie următoarele: Fotografia redă esența “legii și dreptății” în gândirea membrilor acestui partid condus de odiosul N.Alexei. Prin intermediul unui fotoșp se ascund în spatele “regelui” animalelor.

În acest context, Nicolae Alexei a făcut un atac direct la persoană în care a dat dovadă de un limba mai puțin diplomat.

 „Dacă nu venea frate-său în politică, avea să-și târâie ciolanele prin Soroca toată viața, acolo, unde a fost trimis la lucru ca anchetator. Frate-său la scos din mocirlă și l-a purtat prin diferite funcții, inclusiv prin funcția de procuror-șef al municipiului Chișinău”, susține Nicolae Alexei.

Zice tipul că, în 1990 a fost trimis la Moscova pentru a face carte și a primi „acces la secretul de stat …” Poate o fi și așa, dar oricine, care înțelege despre ce este vorba, ar spune: „S-o dus, la Moscova, bou și o venit vacă”. Zic așa, pentru că acest bleg, habar nu are ce a învățat la Moscova. Confundă două domenii de activitate, două legi, care reglementează aceste domenii: Legea cu privire la secretul de stat și Legea privind activitatea specială de investigații, a adăugat liderul partidului.
Mesajul integral al președintelui Nicolae Alexei îl găsiți atașat mai jos:

 
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională