Curs valutar
 • EUR
  20.0655
  0.2482%
 • USD
  19.0765
  0.1919%
 • RUB
  0.2946
  -0.1358%
 • RON
  4.0561
  0.2663%
 • UAH
  0.6489
  0.6935%

FOTO Paradoxul turismului: Maldive se confruntă cu o criză existențială?

18 Ian. 2022, 16:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 16:28 // În Lume //  Realitatea.md

Maldive este un paradis tropical, cu plaje albe imaculate și recife de corali spectaculoase – dar ar putea dispărea până la sfârșitul secolului. Acesta este verdictul ministrului mediului din țară, Aminath Shauna, care spune că, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a stopa criza climatică, arhipelagul Oceanului Indian de peste 1.000 de insule ar putea fi sub apă până în anul 2100.

Schimbările climatice sunt reale și suntem cea mai vulnerabilă țară din lume”, spune Shauna. „Nu există un teren mai înalt pentru noi. Suntem doar noi, insulele noastre și marea.”

Națiunea se află la o înălțime medie de doar un metru deasupra nivelului mării, ceea ce face ca atât creșterea terenului, cât și modelele meteorologice imprevizibile să fie o amenințare iminentă la adresa vieții.

În timp ce însăși supraviețuirea Maldivelor rămâne dependentă de limitarea efectelor schimbărilor climatice, majoritatea celor 540.000 de cetățeni ai țării se bazează pe turism, ca principală sursă de venit.

Industria călătoriilor produce aproximativ 8% din emisiile anuale de CO2 la nivel global – o cifră care se preconizează că va crește cu 4% în fiecare an. Acest fapt stă la baza paradoxului cu care se confruntă locuitorii insulei moderne: o luptă pentru a supraviețui crizei climatice, bazându-se în același timp pe o industrie care contribuie la aceasta.

De unde altundeva aveți de gând să obțineți venituri naționale dacă nu din turism?”, spune James Ellsmoor, CEO la Island Innovation, o rețea globală care contribuie la stimularea schimbărilor durabile în întregile comunități insulare.

Pe măsură ce viitorul Maldivelor atârnă în echilibru, nu este de mirare că unii hotelieri îmbrățișează modalități mai ecologice de a-și găzdui oaspeții.

În urmă cu 36 de ani, Villa Hotels Resorts a fost fondată cu o idee de sustenabilitate în minte. Astăzi, suntem foarte mândri să deschidem calea în menținerea și promovarea durabilității și conservării”, spune Khadheeja Sana, purtătorul de cuvânt al stațiunii Maldive.

Pe lângă creșterea nivelului mării, creșterea temperaturii oceanelor afectează, de asemenea, viața națiunii insulare. Maldive are în jur de 2.500 de recife de corali, ceea ce le face ecosistemul dominant. Pe măsură ce temperaturile oceanelor cresc, algele simbiotice din coral devin albe – un proces numit albire. Acest lucru poate avea consecințe grave pentru vitalitatea întregului recif.

Deja, mai mult de 60% din coralii din Maldive au fost deja albite, potrivit unui raport în The Guardian.

Ca localnic care trăiesc aici, sunt îngrijorat de sănătatea recifelor noastre și de viața marină”, spune Ismail Hisham, un locuitor din Atolul Baa.

Sunt foarte mândru de frumusețea coralului nostru, dar în același timp ar trebui să îl protejăm pentru generațiile viitoare.”

Acest sentiment este reluat de experții din națiunea insulară, care lucrează din greu pentru a conserva al optulea cel mai mare sistem de recife de corali din lume.

Ceea ce sperăm să realizăm este să încercăm să păstrăm cât mai multă biodiversitate”, spune Aya M Rahil, biolog marin la Institutul Coral din Maldive.

Maldive cheltuie în prezent 50% din bugetul său național pentru eforturile de adaptare la schimbările climatice, cum ar fi construirea de ziduri marine pentru a proteja recifele de corali.

Numai în 2019, 1,7 milioane de persoane au vizitat arhipelagul, contribuind la peste 56% din produsul intern brut (PIB) al țării. Dar pandemia de coronavirus a adus cu ea consecințe economice grave, detronând industria turismului și micșorând economia cu peste o treime.

Marea problemă din ultimii doi ani a fost că o mare parte din venitul național depindea de turism”, spune James Ellsmoor.

Acum, națiunea încearcă să întinerească industria sa primară, în timp ce continuă să încurajeze o abordare mai durabilă a călătoriilor și turismului.

Peste zece ani, este viziunea noastră să vedem o lume în care oamenii și natura trăiesc într-un echilibru și armonie perfectă. O lume în care oamenii învață să respecte mama natură. O lume în care copiii noștri vor vedea un Maldive mai bun. Vreau ca copiii mei să se joace pe aceleași plaje, să se bucure de aceleași grădini tropicale în care am crescut. Acesta este visul meu”, spune Khadheeja Sana.

Dar, deși există optimism, realitatea actualei crize climatice vorbește de la sine. Acordul climatic de la Paris din 2015 a avut ca scop limitarea temperaturilor globale care au crescut cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile înregistrate la sfârșitul secolului al 19-lea.

Totodată, un raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice susține că lumea este pe cale să depășească acest obiectiv până în anul 2030 – mult mai devreme decât se anticipase inițial.

Acesta este un lucru existențial pentru noi și avem nevoie ca temperatura să rămână sub 1,5 grade Celsius. Chiar și la două grade Celsius, previziunile sunt că 99% dintre corali vor muri la nivel global. Pentru Maldive, asta înseamnă că ne pierdem mijloacele de subzistență, ne pierdem securitatea fizică, ne pierdem pământul, pierdem totul”, spune Rahill.

La fel ca mulți cetățeni, Rahil crede că viitorul țării sale nu se bazează pe turismul durabil – ci pe liderii mondiali care au puterea de a adopta schimbarea.

Speranța mea este că liderii vor face schimbări drastice chiar acum și vor lua acest lucru ca pe o situație de urgență, pentru că nu numai pe noi ne va afecta – va afecta întreaga lume. Aceasta este o chestiune de viață și de moarte.”

Realitatea Live

EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
19 Mai 2022, 22:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
19 Mai 2022, 22:30 // În Lume //  Realitatea.md

Senatul american a aprobat joi un ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar proiectul de lege a fost trimis Casei Albe pentru a fi semnat de președintele Joe Biden, în contextul în care Washingtonul se grăbește să mențină un flux de asistență militară la aproape trei luni după invazia Rusiei, potrivit Reuters.

86 dintre membrii Senatului au votat în favoarea pachetului militar, economic și umanitar, cel mai mare de până acum pentru Ucraina. Voturile împotrivă în număr de 11 au fost ale republicanilor.

„Acesta e un pachet mare și va acoperi cerințele mari ale ucrainenilor în lupta pentru supraviețuire”, a declarat liderul majorității democratice din Senat, Chuck Schumer, îndemnând la sprijinul pentru legea care suplimentează de urgență ajutorul acordat statului la vest de Rusia.

„Prin adoptarea acestui ajutor de urgență, Senatul poate acum spune poporului ucrainean: ajutorul e pe drum. Adevăratul ajutor. Ajutorul semnificativ. Ajutorul care poate asigura victoria ucrainenilor”, a spus Schumer.

Camera Reprezentanților a trecut acest proiect pe 10 mai, voturile împotrivă fiind de asemenea exprimate de republicani. S-a împotmolit în Senat după ce senatorul republican Rand Paul a refuzat să permită un vot rapid. Colegii democrați ai lui Biden controlează cu o mică marjă atât Camera cât și Senatul, însă regulile acestuia din urmă necesită un consimțământ unanim pentru a se mișca rapid în finalizarea votului pe majoritatea legislației.

Secretarul de stat Antony Blinken și cel al apărării Lloyd Austin au îndemnat legiuitorii să lucreze rapid, spunându-le liderilor din Congres într-o scrisoare că armata are destule fonduri pentru a trimite arme Kievului doar până joi, 19 mai.

Când Biden va promulga legea, suma totală a ajutorului american pentru Ucraina se va ridica la peste 50 de miliarde de dolari de la începutul invaziei rusești.

Pachetul include 6 miliarde de dolari pentru asistență de securitate, inclusiv antrenament, echipament, arme și altfel de sprijin; 8,7 miliarde de dolari pentru a reaproviziona stocurile de echipament american trimis Ucrainei iar 3,9 miliarde de dolari pentru operațiunile Comandamentului European.

Pe lângă acestea, legislația autorizează 11 miliarde de dolari suplimentari care îi permit lui Biden să aprobe transferul unor materiale și servicii din SUA fără acordul Congresului, ca răspuns la o urgență.

Mai include 5 miliarde de dolari pentru securitatea alimentară globală datorată conflictului și aproape 9 miliarde de dolari pentru fondul de sprijin economic destinat Ucrainei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală