Maldive este un paradis tropical, cu plaje albe imaculate și recife de corali spectaculoase – dar ar putea dispărea până la sfârșitul secolului. Acesta este verdictul ministrului mediului din țară, Aminath Shauna, care spune că, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a stopa criza climatică, arhipelagul Oceanului Indian de peste 1.000 de insule ar putea fi sub apă până în anul 2100.
„Schimbările climatice sunt reale și suntem cea mai vulnerabilă țară din lume”, spune Shauna. „Nu există un teren mai înalt pentru noi. Suntem doar noi, insulele noastre și marea.”
Națiunea se află la o înălțime medie de doar un metru deasupra nivelului mării, ceea ce face ca atât creșterea terenului, cât și modelele meteorologice imprevizibile să fie o amenințare iminentă la adresa vieții.
În timp ce însăși supraviețuirea Maldivelor rămâne dependentă de limitarea efectelor schimbărilor climatice, majoritatea celor 540.000 de cetățeni ai țării se bazează pe turism, ca principală sursă de venit.
Industria călătoriilor produce aproximativ 8% din emisiile anuale de CO2 la nivel global – o cifră care se preconizează că va crește cu 4% în fiecare an. Acest fapt stă la baza paradoxului cu care se confruntă locuitorii insulei moderne: o luptă pentru a supraviețui crizei climatice, bazându-se în același timp pe o industrie care contribuie la aceasta.
„De unde altundeva aveți de gând să obțineți venituri naționale dacă nu din turism?”, spune James Ellsmoor, CEO la Island Innovation, o rețea globală care contribuie la stimularea schimbărilor durabile în întregile comunități insulare.
Pe măsură ce viitorul Maldivelor atârnă în echilibru, nu este de mirare că unii hotelieri îmbrățișează modalități mai ecologice de a-și găzdui oaspeții.
„În urmă cu 36 de ani, Villa Hotels Resorts a fost fondată cu o idee de sustenabilitate în minte. Astăzi, suntem foarte mândri să deschidem calea în menținerea și promovarea durabilității și conservării”, spune Khadheeja Sana, purtătorul de cuvânt al stațiunii Maldive.
Pe lângă creșterea nivelului mării, creșterea temperaturii oceanelor afectează, de asemenea, viața națiunii insulare. Maldive are în jur de 2.500 de recife de corali, ceea ce le face ecosistemul dominant. Pe măsură ce temperaturile oceanelor cresc, algele simbiotice din coral devin albe – un proces numit albire. Acest lucru poate avea consecințe grave pentru vitalitatea întregului recif.
Deja, mai mult de 60% din coralii din Maldive au fost deja albite, potrivit unui raport în The Guardian.
„Ca localnic care trăiesc aici, sunt îngrijorat de sănătatea recifelor noastre și de viața marină”, spune Ismail Hisham, un locuitor din Atolul Baa.
„Sunt foarte mândru de frumusețea coralului nostru, dar în același timp ar trebui să îl protejăm pentru generațiile viitoare.”
Acest sentiment este reluat de experții din națiunea insulară, care lucrează din greu pentru a conserva al optulea cel mai mare sistem de recife de corali din lume.
„Ceea ce sperăm să realizăm este să încercăm să păstrăm cât mai multă biodiversitate”, spune Aya M Rahil, biolog marin la Institutul Coral din Maldive.
Maldive cheltuie în prezent 50% din bugetul său național pentru eforturile de adaptare la schimbările climatice, cum ar fi construirea de ziduri marine pentru a proteja recifele de corali.
Numai în 2019, 1,7 milioane de persoane au vizitat arhipelagul, contribuind la peste 56% din produsul intern brut (PIB) al țării. Dar pandemia de coronavirus a adus cu ea consecințe economice grave, detronând industria turismului și micșorând economia cu peste o treime.
„Marea problemă din ultimii doi ani a fost că o mare parte din venitul național depindea de turism”, spune James Ellsmoor.
Acum, națiunea încearcă să întinerească industria sa primară, în timp ce continuă să încurajeze o abordare mai durabilă a călătoriilor și turismului.
„Peste zece ani, este viziunea noastră să vedem o lume în care oamenii și natura trăiesc într-un echilibru și armonie perfectă. O lume în care oamenii învață să respecte mama natură. O lume în care copiii noștri vor vedea un Maldive mai bun. Vreau ca copiii mei să se joace pe aceleași plaje, să se bucure de aceleași grădini tropicale în care am crescut. Acesta este visul meu”, spune Khadheeja Sana.
Dar, deși există optimism, realitatea actualei crize climatice vorbește de la sine. Acordul climatic de la Paris din 2015 a avut ca scop limitarea temperaturilor globale care au crescut cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile înregistrate la sfârșitul secolului al 19-lea.
Totodată, un raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice susține că lumea este pe cale să depășească acest obiectiv până în anul 2030 – mult mai devreme decât se anticipase inițial.
„Acesta este un lucru existențial pentru noi și avem nevoie ca temperatura să rămână sub 1,5 grade Celsius. Chiar și la două grade Celsius, previziunile sunt că 99% dintre corali vor muri la nivel global. Pentru Maldive, asta înseamnă că ne pierdem mijloacele de subzistență, ne pierdem securitatea fizică, ne pierdem pământul, pierdem totul”, spune Rahill.
La fel ca mulți cetățeni, Rahil crede că viitorul țării sale nu se bazează pe turismul durabil – ci pe liderii mondiali care au puterea de a adopta schimbarea.
„Speranța mea este că liderii vor face schimbări drastice chiar acum și vor lua acest lucru ca pe o situație de urgență, pentru că nu numai pe noi ne va afecta – va afecta întreaga lume. Aceasta este o chestiune de viață și de moarte.”