Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

(FOTO, VIDEO) Chinezii pregătesc o replică exactă pentru TITANIC. Etapa la care se află construcția

18 Mai 2021, 15:58
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Cosoi
18 Mai 2021, 15:58 // Life //  Petru Cosoi

Pentru prima dată despre construcția unei replici a marelui vas Titanic s-a vorbit în anul 2016. De atunci, construcția vasului care necesită 23.000 de tone de oțel și costă un miliard de yuani (153,5 milioane de dolari), a înaintat considerabil.

Astfel, pentru al 6-lea an la rând, în provincia Sichuan, chinezii lucrează asupra replicii masive. Nava va avea exact aceeași dimensiune ca originalul – 269,06 metri lungime și 28,19 metri lățime.

Chinezii promit că nava va avea aceleași facilități ca ale omonimului său, inclusiv săli de banchet, teatre, punți de observație și o piscină.

Titanicul chinez va fi ancorat permanent într-un rezervor din râul Qijiang, la aproximativ 130 de kilometri de capitala provinciei Chengdu. Pentru cei care s-au întrebat vreodată cum ar fi să fii pasager Titanic, vor putea simți acest lucru pe propria piele.

Nava Chinei nu este singura replică propusă a Titanicului original. În 2018, compania australiană Blue Star Line a anunțat că lucrările la Titanic II au fost reluate după o pauză lungă de timp. Acesta a fost promovat ca o copie identică cu 835 de cabine pentru a găzdui 2.435 de pasageri.

Prima călătorie a fost programată să aibă loc în 2022, însă site-ul companiei nu a mai fost actualizat din 2018.

Istoria Titanicului

Titanicul original a plecat în prima sa călătorie de la Southampton, Anglia, la New York pe 10 aprilie 1912. La acea vreme, era cea mai mare navă de pasageri pe linia de plutire.

Pe 14 aprilie, în jurul miezului nopții, nava a lovit un aisberg și s-a scufundat în mai puțin de trei ore. Potrivit raportului Senatului SUA privind dezastrul Titanic, 1.517 persoane au murit, iar 706 au supraviețuit dintr-un total 2.223 de pasageri și membri ai echipajului.

În 1985, oamenii de știință conduși de americanul Robert Ballard și francezul Jean Jarry au localizat epava la aproximativ 500 de kilometri de coasta de sud-est a Canadei. În anul următor, Ballard și echipajul său au folosit un submersibil de cercetare a oceanelor adânci pentru a explora nava scufundată pentru prima dată.

Realitatea Live

03 Dec. 2021, 11:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
03 Dec. 2021, 11:55 // Politica //  Petru Beregoi

Șapte noi membri ai Consiliului Audiovizualului (CA), care au fost selectați de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media au fost numiți astăzi, 3 decembrie în funcție de către Parlament.

Astfel, Parlamentul a aprobat și desemnarea următorii candidați:

 • Ruslan Mihalevschi, propus de Președintele Republicii Moldova, recomandări oferite de Petru Macovei, director al AO „Asociația Presei Independente”, și Anastasia Nani, director adjunct al Centrului pentru Jurnalism Independent;
 • Liliana Vițu-Eșanu, propusă de Guvernul Republicii Moldova, recomandări oferite de Iulian Groza, director al Institutului Pentru Politici și Reforme Europene, și Viorica Zaharia, președinte al Consiliului de Presă;
 • Larisa Turea, propusă de Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, cu recomandări oferite de Eugen Doga, compozitor, și Petru Hadârcă, director al Teatrului Național „Mihai Eminescu”;
 • Orest Dabija, propus de Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, cu recomandări oferite de Octavian Sirețeanu, președinte al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, și Valeria Suruceanu, director al Muzeului de Istorie a orașului Chișinău și președinte ICOM Moldova;
 • Tatiana Crestenco, propusă de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, cu recomandări oferite de Maia Bănărescu, Avocat al Poporului pentru Drepturile Copilului, și Doina Cazacu, doctor în drept;
 • Ana Gonța, propusă  de IP „Centrul pentru Jurnalism Independent” (director Nadine Gogu), și AO „Asociația Presei Independente” (director Petru Macovei);
 • Eugeniu Rîbca, propus de AO „Asociația Presei Independente” (director Petru Macovei), și AO „Media Guard” (director Alina Radu).

Amintim că, potrivit legislației, Consiliul Audiovizualului este format din șapte membri, unul propus de Președintele Republicii Moldova, unul propus de Guvernul Republicii Moldova, trei propuși de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției parlamentare, și doi membri propuși de organizațiile societății civile. Membrii Consiliului Audiovizualului sunt desemnați cu votul majorității deputaților, pentru un singur mandat de șase ani.

Precizăm că, membrii Consiliului Audiovizualului sunt desemnați cu votul majorității deputaților, pentru un singur mandat de șase ani.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală