Pentru prima dată despre construcția unei replici a marelui vas Titanic s-a vorbit în anul 2016. De atunci, construcția vasului care necesită 23.000 de tone de oțel și costă un miliard de yuani (153,5 milioane de dolari), a înaintat considerabil.
Astfel, pentru al 6-lea an la rând, în provincia Sichuan, chinezii lucrează asupra replicii masive. Nava va avea exact aceeași dimensiune ca originalul – 269,06 metri lungime și 28,19 metri lățime.
Chinezii promit că nava va avea aceleași facilități ca ale omonimului său, inclusiv săli de banchet, teatre, punți de observație și o piscină.
Titanicul chinez va fi ancorat permanent într-un rezervor din râul Qijiang, la aproximativ 130 de kilometri de capitala provinciei Chengdu. Pentru cei care s-au întrebat vreodată cum ar fi să fii pasager Titanic, vor putea simți acest lucru pe propria piele.
Nava Chinei nu este singura replică propusă a Titanicului original. În 2018, compania australiană Blue Star Line a anunțat că lucrările la Titanic II au fost reluate după o pauză lungă de timp. Acesta a fost promovat ca o copie identică cu 835 de cabine pentru a găzdui 2.435 de pasageri.
Prima călătorie a fost programată să aibă loc în 2022, însă site-ul companiei nu a mai fost actualizat din 2018.
Istoria Titanicului
Titanicul original a plecat în prima sa călătorie de la Southampton, Anglia, la New York pe 10 aprilie 1912. La acea vreme, era cea mai mare navă de pasageri pe linia de plutire.
Pe 14 aprilie, în jurul miezului nopții, nava a lovit un aisberg și s-a scufundat în mai puțin de trei ore. Potrivit raportului Senatului SUA privind dezastrul Titanic, 1.517 persoane au murit, iar 706 au supraviețuit dintr-un total 2.223 de pasageri și membri ai echipajului.
În 1985, oamenii de știință conduși de americanul Robert Ballard și francezul Jean Jarry au localizat epava la aproximativ 500 de kilometri de coasta de sud-est a Canadei. În anul următor, Ballard și echipajul său au folosit un submersibil de cercetare a oceanelor adânci pentru a explora nava scufundată pentru prima dată.