Curs valutar
  • EUR
    19.5992
    0.2485%
  • USD
    17.8435
    -0.0605%
  • RUB
    0.2009
    -0.1991%
  • RON
    3.9421
    0.2461%
  • UAH
    0.4906
    -0.0611%

„Gospodarul” din Găgăuzia se întoarce în politica mare. Cine ar sta în spatele catapultării, după 7 ani

06 Sept. 2022, 11:01
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
06 Sept. 2022, 11:01 // Politica //  Petru Beregoi

Fostul bașkan al Găgăuziei, Mihail Formuzal, a anunțat că se întoarce în politică, prin lansarea unei forțe noi politice, după 7 ani absență. Anunțul a fost făcut de Formuzal încă în luna august.

„În urmă cu șapte ani, mi-am încheiat activitatea politică, considerând că au fost suficiente patru mandate de încredere a alegătorilor. În acești șapte ani, nu am candidat nicăieri, nu am participat la procese politice, permițându-mi uneori să vorbesc pe rețelele de socializare. În ultimii șapte ani, familia mea a avut nevoie de sprijinul meu și mi-am petrecut cea mai mare parte a timpului cu familia mea”, se arată în anunțul lui Formuzal.

Potrivit fostului bașkan al Găgăuziei, de-a lungul anilor s-au schimbat multe atât în ​​țară, cât și în Găgăuzia, inclusiv alocarea resurselor uriașe de la Uniunea Europeană și din alte țări în regiune, însă autoritățile Găgăuziei au gestionat „mediocru atât finanțele, cât și oportunitățile politice, care trebuiau să ne întărească statutul”.

„Astăzi, Găgăuzia, de fapt, este în falimentată, având datorii uriașe față de autoritățile locale – cu obligații bugetare care nu au fost îndeplinite. Unii analiști financiari spun că valoarea datoriilor este de aproximativ trei sute de milioane de lei. Relațiile de lucru dintre ramurile executive și legislative ale autonomiei au fost complet distruse. Puterile Găgăuziei au fost reduse la nivelul unei regiuni obișnuite a Republicii Moldova! Nu mi-am propus să critic pe nimeni”, mai scrie Formuzal.

Ex-șeful regiunii autonome anunță lansarea forței politice „Alternativa”, care ar fi fost înființată de către „un grup de locuitori din Găgăuzia”.

„Acest site a fost deschis de un grup de locuitori din Găgăuzia, care nu sunt indiferenți față de soarta și ordinea din locuința lor, pentru a oferi idei și soluții: Cum ne dotăm casa comună? Cum să o menții cald și confortabil? Cum să se stabilească în ea armonie și pace – pentru toți cei care trăiesc în ea? Foarte curând vom prezenta proiectul nostru Alternativa pentru discuții generale. Între timp, suntem gata să acceptăm în echipa noastră oameni care sunt gata să pună lucrurile în ordine în propria lor casă”, își finisează mesajul Mihail Formuzal.

Amintim că, în perioada sa cât s-a aflat la conducerea Autonomiei Găgăuziei, Mihail Formuzal s-a remarcat prin organizarea a două referendumuri la 2 februarie 2014, în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, privind vectorul politicii externe: integrarea europeană sau integrarea în Uniunea Vamală, promovând activ separatismul. De asemenea, s-a desfăşurat şi un referendum legislativ privind „independenţa amânată a Găgăuziei”, până la schimbarea statutului de stat independent a Republicii Moldova.

Reacții la referendumul din 2014. Cine ar fi stat în spate?

Precizăm că, în acea perioadă, pe când prim-ministru era Iurie Leancă, l-a acuzat pe Igor Dodon și socialiști că ar fi fost autorii și susținătorii acestui referendum, precum și comuniștii.

„Până acum domnul Dodon avea soluţii pentru probleme economice, acum văd că are soluţii şi pentru probleme de geopolitică. Este ceea ce au încercat unii politicieni de la Comrat cu susţinerea foarte activă a comuniştilor şi iată a noilor geo-strategi în persoana Partidului Socialist. A fost efortul de a destabiliza situaţia din Republica Moldova”, spunea atunci Leancă.

Drept răspuns, Dodon a afirmat că susține ideea acestui referendum, cu alte cuvinte „a separatismului” și chiar a îndemnat ca „astfel de referendumuri să fie organizate în toate raioanele țării”.

„Eurounioniştii mă învinuiesc în mod aberant de separatism. Vreau să le spun acestora că separatişti sunt ei, fiindcă nu ţin cont nici de opţiunea Tiraspolului, nici de opţiunea Găgăuziei, nici de opţiunea a peste 50% din populaţia ţării. Nu mai puţin de jumătate din cetăţenii Republicii Moldova doresc o apropiere de Rusia şi integrare în structurile Uniunii Vamale. Aşa arată sondajele. Mergând orbeşte spre UE, guvernarea de la Chişinău provoacă spiritele în regiuni şi generează separatism. Au uitat de ce s-a întîmplat în anii 1990? Şi-au pierdut minţile? Sau poate ei în aşa fel îndeplinesc planul lui Băsescu pentru Republica Moldova — dezbinarea, fragmentarea şi anexarea acestui teritoriu la România? „Revoluţia de catifea” a comuniştilor o să vă pară floare la ureche pe lîngă ce se poate întîmpla în ţară dacă veţi neglija voinţa oamenilor din toate raioanele ţării. “Stimaţi” guvernanţi, vă sfătuiesc să nu provocaţi spiritele. Nu închideţi gura oamenilor. Nu mergeţi împotriva voinţei lor, fiindcă se vor răscula. Dacă sunteţi eurounionişti, asta e alegerea voastră şi e problema voastră. Dar lăsaţi-i pe oameni să spună care e alegerea lor. Daţi-le voie să organizeze referendumuri locale şi să-şi spună opţiunea reală. De ce vă temeţi să-i aflaţi această opţiune? De ce vă temeţi de opinia poporului, eurounioniştilor?”, a spus Dodon.

Actualul procuror general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, care în 2014 era deputat pe lista PDM și deținea funcția de președinte al Comisiei securitate, apărare și ordine publică l-a fel s-a expus asupra referendumului din Găgăuzia, mai cu seamă că acesta este originar – găgăuz. Acesta, subtil a promovat ideea, precizând, doar că „ar fi existat o problemă de comunicare între autoritățile centrale și regiunea autonomă”.

„Pe de o parte, aceste dispute vorbesc despre faptul că există anumite probleme în dialogul dintre Chişinău şi Comrat şi de aceea toate puterile, executivă, legislativă, trebuie să fie conştiente de acest lucru şi să discute în mod regulat cu autorităţile de la Comrat. Pe de altă parte, eu înţeleg de ce accentul astăzi este pus mai ales pe revendicările politice, multe dintre care sunt absolut irealizabile din punct de vedere legal. Asta are legătură cu alegerile parlamentare. Başcanul Găgăuziei este exponentul unei anumite forţe politice, el are ambiţia să intre în viitorul parlament şi face aceste lucruri pentru a împinge actualele partide parlamentare din autonomie pentru ca partidul regiunilor pe care îl conduce să obţină cît mai multe voturi la alegeri”, spunea atunci Stoianoglo pentru Europa Liberă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
30 Nov. 2023, 08:34
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
30 Nov. 2023, 08:34 // În Lume //  Redacția Realitatea

Croaţia se confruntă cu o epidemie foarte gravă de tuse convulsivă. Peste 1.000 de cazuri au fost înregistrate de la începutul anului până în acest moment.

Peste 1.100 de cazuri de această infecţie respiratorie gravă au fost înregistrate de la începutul anului, dintre care peste 700 din septembrie, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Sănătate Publică (HZJZ).

Cei mai afectaţi, copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani

Între 2017 şi 2021 s-a înregistrat o medie de 50 de cazuri de tuse convulsivă pe an, potrivit aceleiaşi surse. „În acest an, numărul de bolnavi este cel mai mare din ultimii zece ani”, a precizat institutul într-un răspuns pentru AFP. „Este vorba de epidemia unei boli foarte contagioase, care poate fi foarte periculoasă pentru nou-născuţi şi sugari, chiar fatală”, a adăugat acesta.

Cel mai mare număr de cazuri a fost înregistrat la Zagreb şi în regiunea oraşului Split, din sudul ţării, în special în rândul copiilor cu vârsta de 6 până la 14 ani.

În Croaţia, copiii trebuie vaccinaţi împotriva a 11 boli, inclusiv tusea convulsivă. Anul trecut, 92% dintre copii au primit prima doză de vaccin, însă această rată scade la 88% pentru doza de rapel – recomandată înainte de vârsta de 7 ani – şi variază semnificativ între regiuni, de la 68% la 96%. Mai mulţi experţi explică această scădere prin amploarea luată de mişcările „anti-vax” de pe reţelele sociale, unde circulă afirmaţii eronate despre pericolul vaccinurilor.

„Pe reţelele sociale s-a semănat panica. Această tendinţă s-a accelerat după (pandemia de coronavirus)”, a a declarat recent Zeljka Karin, responsabilă în cadrul Institutului de Sănătate Publică din regiunea Split.

Experţii explică, de asemenea, creşterea numărului de cazuri de tuse convulsivă printr-o reducere generală a imunităţii naturale a populaţiei – dobândită prin expunerea la boli – din cauza măsurilor de izolare din timpul pandemiei de COVID-19.

Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Ce este Environment Social Governance? Studiu de caz: Philip Morris International
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Alege cea mai prietenoasă rețea și cele mai avantajoase abonamente
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Un centru de reabilitare fizică pentru bolnavi, deschis la Tiraspol, datorită UE. „Învăţăm oamenii să meargă din nou”
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
Ajutor la încălzire și energie electrică! Ce cred moldovenii despre mecanismul de compensații
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
A.S.I.C.S. oferă un nou ajutor financiar, de 500 de mii de lei, Institutului Mamei și Copilului
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Povestea emoționantă a unui băiat din Chișinău, fan al selecționatei Moldovei. Ce surprize i-au fost pregătite
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Expoziția “Antreprenor Expo” a fost lansată la Moldexpo
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Spitalele din Ucraina au primit produsele medicale, transmise de către A.S.I.C.S.
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
Black Friday – momentul perfect pentru a cumpăra un televizor inteligent. Top 3 cele mai bune modele propuse de KIVI
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală