Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

În onoarea a 66 de intelectuali care au semnat pentru limbă și alfabet, a fost dezvelită o placă memorială

17 Sept. 2021, 20:01
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
17 Sept. 2021, 20:01 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Pe fațada clădirii Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, de pe strada 31 august 1989, colț cu bulevardul Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, a fost dezvelită placa memorială în onoarea celor 66 de intelectuali care au semnat o Scrisoare deschisă către „Comisia interdepartamentală a Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldovenești pentru studierea istoriei și problemelor dezvoltării limbii moldovenești”. Cu 33 de ani în urmă, pe 17 septembrie 1988, „Scrisoarea celor 66” a fost publicată în ziarul „Învățământul Public”.

În acea perioadă, cărțile în limba română nu puteau fi procurate în librăriile din RSSM. În Biblioteca de Stat, cărțile românești puteau fi consultate în Sala de cărți în limbi străine, a menționat fizicianul Ion Holban, semnatar al Scrisorii. Semnatarii au cerut tranșant revenirea la alfabetul latin, acordarea statutului de limbă de stat pentru limba moldovenească și recunoașterea identității limbii moldovenești cu limba română, informează IPN.

Printre cei 66 de semnatari se regăsesc lingviști, scriitori, ziariști, profesori universitari, juriști, medici, matematicieni, biologi etc. Despre curajul lor vorbește faptul că inițial scrisoarea a fost semnată de 200 de intelectuali, dar în urma presiunilor exercitate de agenți ai KGB, 134 dintre ei și-au retras semnăturile, a menționat Arcadie Barbăroșie, și el semnatar al Scrisorii. Structurile KGB au deschis o anchetă privind „Scrisoarea celor 66”. Ca urmare, unii semnatari au avut de pătimit. De exemplu, semnatarul Vlad Pâslaru, pedagog, prezent la eveniment, a mărturisit că și-a pierdut locul de muncă într-un Institut de cercetare, scrie IPN.

După cum a menționat moderatoarea evenimentului, Elena Pintilei, director general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, „impactul Apelului celor 66 a fost enorm”, Scrisoarea contribuind la adoptarea legilor cu privire la revenirea la alfabetul latin și adoptarea statutului de limbă de stat, la 31 august 1989.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a îndemnat tinerii prezenți la eveniment să se inspire de la faptele înaintașilor, să ducă mai departe flacăra dragostei pentru limba și cultura națională.

„Nu pierdeți acest moment de a vă aprinde candelele de la lumina înaintașilor”, a spus ministrul.

Cu inițiativa comemorării celor 66 de semnatari, mulți dintre care nu mai sunt în viață, s-a adresat autorităților statului, în 2013, și repetat, în acest an, academicianul Valeriu Pasat. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut inițiativa.

Printre autorii Scrisorii, semnate apoi de ceilalți intelectuali, au fost Emil Mândâcanu, Mihail Ion Ciubotaru și alții. În cadrul luărilor de cuvânt a fost evocat și curajul redactorului șef adjunct al ziarului „Învățământul public”, Tatiana Coroi, care și-a asumat riscul să aprobe pentru tipar „Scrisoarea celor 66”.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 08:04
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 08:04 // Actualitate //  Realitatea.md

Consiliul de asociere UE-Republica Moldova își va desfășura cea de a șasea reuniune. Reuniunea va fi coprezidată de Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, și Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova. Oficiala va fi plecată pentru două zile – 27 și 28 octombrie curent – la Bruxelles.

Șefa Guvernului va fi însoțită de viceprim-ministrul, ministrul de Externe, Nicu Popescu; ministrul Economiei, Sergiu Gaibu și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

În cadrul celui de-al 6-lea Consiliu de Asociere vor fi abordate următoarele subiecte:

 • dialogul politic și reforma, asocierea politică;
 • cooperarea și convergența în domeniul politicii externe și de securitate;
 • libertatea, securitatea și justiția;
 • comerțul și zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare;
 • cooperarea economică și cooperarea sectorială;
 • domeniul energiei.

Tot în cadrul Consiliului de Asociere, prim-ministra Natalia Gavrilița va semna Acordul de asociere la  programul Orizont Europa, un program cheie de finanțare pentru cercetare și inovare care abordează schimbările climatice, ajută la atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU și stimulează competitivitatea și creșterea.

Agenda vizitei conține și un șir de întrevederi cu înalți reprezentanți ai UE, inclusiv cu Josep Borrell Fonteles, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kadri Simson, comisar pentru energie, dar și Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret și Katarina Mathernova, directorul general adjunct al Direcției generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău