Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Iregularități la AȘM. Curtea de Conturi a constatat că au fost excluse din evidența contabilă 33 de terenuri

20 Iun. 2021, 10:25
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
20 Iun. 2021, 10:25 // Societate //  Petru Beregoi

Rapoartele financiare ale Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) nu prezintă o imagine corectă și fidelă în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil. Concluzia se conține în auditul efectuat de către Curtea de Conturi asupra raportului auditului privind situația financiară a Academiei de Științe a Moldovei încheiat la 31 decembrie 2020.

Potrivit rapoartelor financiare ale Academiei de Științe a Moldovei, la data de 31 decembrie 2020, valoarea totală a activelor gestionate de către AȘM a constituit 107,25 milioane lei. Bugetul Academiei de Științe în anul 2020 a fost executat la partea de venituri în sumă de 17,42 milioane lei, și la partea de cheltuieli – în sumă de 21,29 milioane lei.

În opinia Curții de Conturi, rapoartele financiare nu prezintă o imagine corectă și fidelă în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil, opinie influențată de mai multe aspecte, precum:

 • subevaluarea grupei de conturi „Terenuri”, urmare a necontabilizării a 17,65 ha de terenuri, proprietate publică de stat, în valoarea de 107,25 milioane lei;
 • supraevaluarea grupei de conturi „Investiții capitale în active în curs de execuție” cu suma de 71,39 milioane lei, ca rezultat al înregistrării în evidența contabilă a AȘM a valorii investițiilor desfășurate în clădirile gestionate de către instituția publică Liceul teoretic-republican „Aristotel” din subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în sumă de 69,86 milioane lei, precum și a sumei de 1,53 milioane lei, aferente elaborării documentelor de proiect pentru 3 obiecte investiționale, utilizarea ulterioară a cărora nu a fost confirmată de către entitate în cadrul auditului;
 • valorile conturilor „Plata pentru locațiune” și „Alte creanțe ale instituțiilor bugetare” au fost diminuate cu suma de 325,12 mii lei, ca rezultat al necalculării și neînregistrării la venituri a plății pentru anul 2020 a chiriei încăperilor cu suprafața totală de 626,07 m.p., situate în mun. Chișinău, str. Sprâncenoaia 5/4, utilizate de către o persoană terță în baza unui contract de locațiune expirat. Astfel, AȘM a încheiat cu persoana terță contractul de locațiune, solicitând de la locatar să restituie încăperile nelocuibile a imobilelor și terenul aferent acestora la expirarea termenului contractului nominalizat (31.12.2019). La data de 03.01.2020, imobilul respectiv a fost debranșat de la rețele de alimentare cu energie electrică, apă și canalizare, însă persoana fizică continuă să utilizeze patrimoniu public până în prezent, fără achitarea plății de locațiune. Pe acest caz, AȘM a înaintat materialele în instanța de judecată.

Auditul a fost limitat în a se expune și asupra soldurilor inițiale și finale ale contului „Stocuri de materiale de uz gospodăresc și rechizite de birou” în sumă de 1,76 milioane lei și, respectiv, 1,81 milioane lei, deoarece acestea conțin 1447 denumiri de poziții, iar în urma inventarierii selective, efectuate de către audit, pe 86 poziții cu valoare totală de 194,80 mii lei, s-au constatat lipsuri în cazul a 31 poziții în sumă de 64,30 mii lei, sau circa 33 % din valoarea soldului verificat.

Un exemplu al managementului ineficient al patrimoniului public poate servi Complexul de bunuri imobiliare din extravilanul comunei Băcioi. Astfel, ca urmare a unei colaborări instituționale deficitare între Academia de Științe a Moldovei și Agenția Proprietății Publice a fost admisă situația când administrator al terenului cu suprafață de 12,68 ha este Agenția Proprietății Publice, care însă nu a înregistrat drepturile patrimoniale asupra terenului în Registrul bunurilor imobile, iar clădirile aflate în evidența contabilă a Academiei, în sumă de 55,57 milioane lei, sunt nevalorificate.

Totodată, situația aferentă utilajului cu raze Gama, în sumă de 11,63 milioane lei, rămâne a fi neutilizat încă din anul 2012, din motiv că Guvernul Republicii Moldova nu și-a onorat obligațiunile privind construcția Centrului de Tehnologii Ionizante, care să satisfacă cerințele minime de securitate a procesului de cercetare, indicate în condițiile proiectului de grant, în baza căruia utilajul Gama a fost recepționat.

O situație precară a fost constatată și în cazul asigurării bunei gestionări a terenurilor proprietate publică de stat. Astfel, în anul 2019, AȘM a exclus din evidența contabilă 33 de terenuri, în sumă totală de circa 318 milioane lei, cu suprafața totală de circa 187,2 ha, în lipsa actelor de transmitere a terenurilor către Agenția Proprietății Publice, administrator al terenurilor respective. În prezent, o parte din terenurile nominalizate se află în folosință temporară la unii agenți economici privați (în baza unor contracte de colaborare și/sau de parteneriat public privat), nefiind clar care instituție publică este responsabilă de monitorizarea modului de folosință a acestor terenuri.

Curtea de Conturi conchide că, deficiențele nominalizate indică asupra unor iregularități care au un caracter pervaziv și semnificativ asupra rapoartelor financiare ale Academiei de Științe a Moldovei, fiind emisă opinia contrară. În context, Curtea de Conturi a înaintat recomandări menite să asigure remedierea neconformităților depistate, care urmează a fi implementate în termenii stabiliți.

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 10:10
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 10:10 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Premierul britanic Boris Johnson, în vârstă de 57 de ani, așteaptă încă un copil, împreună cu soția sa, Carrie, care are 33 de ani. Anunțul a fost făcut pe Instagram. Cei doi mai au un copil, un băiat născut în aprilie 2020.

Carrie Symonds a scris pe Instagram că este o binecuvântare și că se așteaptă să nască în preajma Crăciunului. De asemenea, ea a dezvăluit că la începutul anului 2021 a pierdut o sarcină.

Boris Johnson și Carrie Symonds s-au căsătorit oficial anul acesta, în luna mai, într-o ceremonie desfășurată discret, departe de ochii publicului. A fost prima nuntă a unui premier britanic în funcție după aproape 200 de ani.

Cei doi se logodiseră în 2019, iar un an mai târziu, în plină pandemie, a venit pe lume copilul lor. A fost prima oară în ultimii 20 de ani când un premier britanic în funcție devenea tată. Se întâmpla după ce Boris Johnson tocmai trecuse printr-o formă destul de gravă de covid. De altfel, Boris Johnson și logodnica sa au decis să-și numească fiul după numele doctorilor care i-au salvat viața premierului: Wilfred Lawrie Nicholas Johnson.

Boris Johnson și Carrie Symonds au fost, de altfel, primul cuplu necăsătorit care a locuit în reședința prim-ministrului britanic. Symonds, la cei 33 de ani, este cea mai tânără parteneră a unui premier britanic din ultimii 174 de ani.

Ea este la prima căsătorie, în timp ce Boris Johnson este la a treia. Din cea de-a doua căsătorie, cu avocata Marina Wheeler, premierul britanic mai are patru copii, doi băieți și două fete. Au fost speculații că ar mai avea și un al cincilea copil, dintr-o legătură extraconjugală.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate