Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

Istoria neutralității Republicii Moldova. „Îngrijorător rămâne faptul că protejează doar pe timp de pace”

17 Iul. 2022, 10:21
 // Categoria: Opinii // Autor:  Gheorghe Cojocaru
17 Iul. 2022, 10:21 // Opinii //  Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru
la Radio Europa Liberă

Neutralitatea Republicii Moldova a fost consfințită în Constituția din 1994. Până atunci Republica Moldova n-a avut acest statut. În Declarația de suveranitate din 1990 se vorbește despre demilitarizarea Republicii Moldova, avându-se în vedere trupele sovietice care trebuiau evacuate. Teza privind retragerea armatei sovietice se regăsește și în Declarația de independență din 1991.

Cauzele asumării neutralității

În actele fondatoare ale Republicii Moldova ca stat independent și ca subiect al dreptului internațional nu apare însă ideea neutralității.

Asumarea statutului de neutralitate permanentă printr-o clauză constituțională a fost o consecință a războiului de la Nistru, pierdut în 1992. Se spera ca printr-o asemenea prevedere constituțională să poată fi depășite mai ușor urmările războiului, să se asigure un echilibru politic intern și să se păstreze o distanță egală între marii actori geopolitici din regiune.

Dintr-o perspectivă anume, clauza neutralității venea să consolideze poziția de neangajare militară a Republicii Moldova în cadrul Comunității Statelor Independente.

Impactul neutralității

Impactul pe care l-a avut până în prezent acest statut al neutralității, înscris în Constituția din 1994, poate fi analizat sub două aspecte:

 • statutul de neutralitate constituțională a protejat Republica Moldova de încercările de a o atrage în proiectele de colaborare militară în spațiul euro-asiatic și …
 • acest statut n-a fost recunoscut în plan internațional, fiind sfidat în mod direct de prezența militară rusă în teritoriul național din stânga Nistrului.

Dintre fostele republici sovietice, doar două, Republica Moldova și Turkmenistanul, și-au declarat neutralitatea, însă statutul lor ca state neutre n-a fost consacrat și în plan internațional.

Limitele neutralității

În contextul războiului din Ucraina, alte două state neutre, Finlanda și Suedia, au renunțat la acest statut și au început aderarea la NATO. Deciziile lor au la bază un consens larg național, ceea ce în cazul Republicii Moldova nu se atestă nici la nivel politic, nici la nivel societal.

Important este că statutul actual de neutralitate nu este un impediment în calea integrării europene a Republicii Moldova, dar, în același timp, îngrijorător rămâne faptul că neutralitatea protejează doar pe timp de pace.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 12:34
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 12:34 // Actualitate //  Realitatea.md

Primăria Municipiului Chișinău informează că luni, 02 octombrie 2023, ora 07:30-16:00, va fi suspendat parțial traficul rutier pe str. Armenească, în perimetrul bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt – str. Alexandru cel Bun şi pe str. Mitropolit Varlaam, tronsonul str. Bulgară-str. Armenească.

Măsura este luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor silvotehnice de curățare, toaletare și egalaj al arborilor bolnavi și avariați pe străzile menționate.

Conducătorii auto care traversează cartierele unde este anunțată suspendare de trafic rutier sunt îndemnaţi să ocolească zona respectivă.

Primăria Municipiului Chișinău vine cu scuzele de rigoare către cetățenii urbei pentru incomoditățile create.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală