Anul acesta, Portugalia a câștigat premiul I la World Cheese Awards. Au participat 47 de țări, fiind expuse 4.786 de tipuri de brânzeturi, în orașul Viseu din Portugalia. Juriul de 240 de experți au ales cele mai bune brânzeturi din întreaga lume, Regatul Unit – exclus din competiție.
Experții au înmânat premiul cel mare Portugaliei, care a câștigat cu Queijo de Ovelha Amanteigado. Aceasta este brânză moale și untoasă din lapte de oaie, produsă în Portugalia de Quinta do Pomar, în regiunea Serra da Gardunha, situată în centrul țării. Portugalia a reușit să întreacă marii producători de brânzeturi din Europa. În topul cinci al câștigătorilor, au fost și două brânzeturi elvețiene (Tea Fondada și Alpenhorn Mifroma, clasate pe locurile doi și trei), precum și brânzeturi din Spania și Statele Unite (La Cava Barus García-Baquero și Bayley Hazen Blue), potrivit Euronews.
Juriul, format din 240 de experți din 40 de țări, a evaluat brânzeturile după câteva criterii: aspect, consistență și textură, aromă, gust și senzație în gură.
Câștigătorii din acest an
1. Queijo de Ovelha Amanteigado, Quinta do Pomar, Portugalia
2. Tea Fondada, Chascharia Val Müstair, Elveția
3. Alpenhorn Mifroma, Elsa Group (Mifroma), Elveția
4. La Cava Barus García-Baquero, Lacteas Garcia Baquero, Spania
5. Bayley Hazen Blue, Cellars at Jasper Hill, SUA
6. Pecorino Bislacco al Rum e Tabacco, Petrucci, Italia
7. Blugins, La Casearia Carpenedo, Italia
8. Creamy Lion Cheese, Walo von Mühlenen, Elveția
9. Passionata, Biopark, Brazilia
10. Godbiten, Snertingdal Ysteri, Norvegia
11. Alte Hexe, Bodensee Käse, Elveția
12. Valleclaro, Quesos y Besos, Spania
13. Baldauf 1862 Meisterstück Alpkäse, Baldauf Käse, Germania
14. Tatie, Latteria Moro di Moro Sergio, Italia
Concursul internațional este organizat de Guild of Fine Food din Marea Britanie, acesta a strâns un nou record cu ediția de anul acesta, cu 4.786 de înscrieri din 47 de țări. Totuși, producătorii britanici de brânzeturi nu au reușit să participe pentru că produsele lnu au reușit să treacă de vamă. Regatul Unit avea să trimită Până la 252 de brânzeturi din partea a 67 de producători britanici în competiție.
John Farrand, directorul Guild of Fine Food, a declarat că astfel de întârzieri „nu ar fi existat” înainte de Brexit.
„Motivul este neclar pentru mine. Chiar și vineri, încă încercam să obținem claritate și instrucțiuni concrete, dar fără succes”, a spus el pentru Observer.
„Înainte de Brexit, asta nu ar fi fost o problemă. Este un fapt”, a adăugat acesta.
„Regatul Unit trece printr-o schimbare incredibilă în ceea ce privește brânzeturile. Există o muncă enormă depusă de acești producători care readuc brânzeturile artizanale pe harta mondială. Este extrem de trist”, a afirmat judecătorul James Grant, cofondator al Real Cheese Project.