Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

Lituania insistă ca Ucrainei să-i fie prezentat planul de acțiune al parteneriatului NATO

07 Apr. 2021, 17:35
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Mădălina Sorokovsky
07 Apr. 2021, 17:35 // Uncategorized //  Mădălina Sorokovsky

În contextul în care Vladimir Zelenskiy a declarat că NATO este singura cale de a pune capăt războiului din Donbass, Lituania intenționează să propună aliaților NATO să ofere Ucrainei planul de acțiune pentru parteneriat, după care țara va putea deveni membru al Alianței. Potrivit informațiilor, problema Ucrainei va fi discutată la summitul NATO din iunie.

Acest lucru a fost raportat de BNS cu referire la comentariul șefului ministerului de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis.

„În curând ne vom adresa la colegii noștri cu un apel pentru a lua în considerare posibilitatea de a acorda MAP Ucrainei. Sunt convins și am început deja să discutăm această problemă cu colegii din statele baltice, NATO ar putea repeta propunerea sa de a furniza Ucrainei planul de aderare”, a declarat Gabrielius Landsbergis, la o conferință cu șeful ministerului de externe spaniol, Arancha Gonzalez Laia.

Potrivit lui Landsbergis, ar fi „un semnal puternic pentru Rusia că direcția transatlantică aleasă de Ucraina este apreciată și susținută în rândul țărilor NATO”.

Ideea a fost susținută de ministrul spaniol. Aceasta spune că problema Ucrainei ar trebui discutată la summitul NATO din iunie.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a solicitat statelor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să consolideze în continuare prezența Alianței în regiunea Mării Negre. El a spus acest lucru în timpul unei conversații telefonice cu secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

De asemenea, el l-a informat pe Stoltenberg despre tragerea continuă a trupelor către granițele Ucrainei de către Rusia și despre creșterea disponibilității acestora pentru acțiuni ofensive.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, l-a asigurat pe președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy de un sprijin puternic în cazul tragerii trupelor rusești la granița cu Ucraina.

Realitatea.md amintește că, în timpul unei conversații cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a menționat că în prezent, scopul primordial al Ucrainei este posibilitatea obținerii unui Plan de Acțiune pentru aderarea la NATO.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
07 Mai 2021, 21:39
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
07 Mai 2021, 21:39 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cetățenii Republicii Moldova, care și-au propus să călătorească în următoarele zile, ar trebui să cunoască situația din țara gazdă referitor la starea pandemică. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe a venit cu unele informații actualizate, informează Realitatea.md.

De exemplu, în România este prelungită starea de alertă pe întreg teritoriul țării, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 22 din 8 aprilie 2021 a Comitetului National pentru Situații de Urgență.

Este menținută interdicția de intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu o serie de excepții. Cetățenii Republicii Moldova, ca și ai altor state, care nu se încadrează în categoriile de excepții enumerate nu au dreptul de a intra pe teritoriul României, pe durata stării de alertă.

În Ucraina se păstrează regimul de carantină adaptivă până la data de 30 iunie, astfel că cetățenii străini pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză. Testul nu este necesar pentru copiii cu vârsta până la 12 ani.

Cei, care doresc să plece în vacanțe în Bulgaria trebuie să cunoască faptul că pot prezenta documente, care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19 sau un act privind testul PCR la virusul de tip SARS-COV2.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta informațiile accesând aici.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile