Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

Lucruri interesante ies la iveală în urma ridicării imunității lui Ulanov și Jardan. „O relicvă depășită și inutilă”

23 Mart. 2021, 10:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
23 Mart. 2021, 10:19 // Politica //  Realitatea.md

Menținerea și în continuare a imunității deputaților în forma existentă este o „relicvă” depășită și inutilă a trecutului. Asta în condițiile în care votul în Parlament în asemenea cazuri oricum este unul politic, deci, trebuie de exclus. Cel puțin asta consideră avocatul Ion Păduraru, fost secretar general al Aparatului Președintelui în perioada lui Nicolae Timofti, care atrage atenția asupra unor „lucruri interesante” care ies la iveală după audierile în Parlament pe marginea demersurilor de ridicare a imunității parlamentare a doi deputați din Partidul „Șor”.

Astfel, avocatul punctează un șir de observații:

 • O bună parte din deputații moldoveni par a fi sosiile senatoarei șoșoacă din Ro (n.r. Diana Șoșoacă s-a remarcat prin diverse scandaluri apărând în public fără mască de protecție și participând la petreceri unde nu s-a respectat distanța socială);
 • Deputații pricep la toate, vorbesc aiurea, departe de subiect, urmărind doar scopuri politice;
 • Atacul gratuit la adresa Procurorului General devine o modă periculoasă;
 • Audierile din Parlament au demonstrat de la sine că menținerea și în continuare a imunității deputaților în forma existentă este o „relicvă” depășită și inutilă a trecutului. Votul în asemenea cazuri oricum este unul politic. Deci trebuie de exclus.
 • Este paradoxal că deputații se bucură de imunitate, iar Prim-ministrul – nu. Or, un PM poate fi reținut sau arestat într-o procedură obișnuită. Însă, un eventual arest al PM are un impact politic enorm – duce la căderea Guvernului. Pentru comparație, arestarea a câțiva deputați poate duce, după caz, doar la „dispariția” unei majorități parlamentare.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 12:26
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 12:26 // Actualitate //  Realitatea.md

Președinta Maia Sandu a adresat un mesaj de felicitare pedagogilor în cadrul Galei laureaților concursului republican „Pedagogul Anului”. șefa statului le-a mulțumit cadrelor didactice pentru efortul îl depun pentru ca copiii să își descopere potențialul și să îl dezvolte.

„Sunt onorată să celebrăm azi împreună, atât de mulți, educația și ziua dumneavoastră, Ziua profesorului, în care vom onora munca enormă depusă zilnic, chiar oră de oră aș spune, de un dascăl. Am avut norocul de a fi printre profesori buni, care mi-au încurajat pasiunea pentru citit și dorința de a pune întrebări și de a descoperi. Le mulțumesc lor și tuturor profesorilor care, în capitalei țării sau într-un sat îndepărtat, îi ajută pe copii să capete curajul de a-și descoperi potențialul și de a-l dezvolta.

Voi creșteți oameni, nu doar discipoli, și vă mulțumesc când oamenii pe care-i creșteți sunt solidari, rezistenți la provocările vieții, responsabili și mereu curioși să descopere, să învețe, să creeze”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, președinta a dat asigurări profesorilor că au sprijinul conducerii statului.

„Asemenea profesori sunt mulți în Republica Moldova. Trebuie să-i facem cunoscuți, să-i promovăm și să învățăm de la ei. Împreună cu părinții, împreună cu copiii să ne manifestăm recunoștința nu doar de Ziua Profesorului, ci în fiecare zi, prin acordarea respectului cuvenit acestei meserii complicate, prin implicarea serioasă și disciplinată în procesul de studiu și prin crearea unui parteneriat între școală, părinte și elev.

Încă o dată vă felicit că aveți o misiune atât de onorabilă, vă îndemn să contribuiți în continuare la creșterea altor ființe. Misiunea este și foarte dificilă – să ai pe umerii tăi responsabilitatea unui copil, care așteaptă ghidare, repere și consecvență – este o sarcină plină de griji și neliniști.

Aveți sprijinul nostru în realizarea acestei misiuni și vă încurajez să continuați această dublă creștere despre care am vorbit mai devreme – a dumneavoastră ca profesor și a copilului ca viitor adult. La mulți ani, dragii noștri profesori”, a conchis Maia Sandu.

Menționăm că cele mai bune cadre didactice sunt premiate în finala concursului „Pedagogul anului” care se desfășoară în aceste clipe pe Arena Chișinău.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală