Menținerea și în continuare a imunității deputaților în forma existentă este o „relicvă” depășită și inutilă a trecutului. Asta în condițiile în care votul în Parlament în asemenea cazuri oricum este unul politic, deci, trebuie de exclus. Cel puțin asta consideră avocatul Ion Păduraru, fost secretar general al Aparatului Președintelui în perioada lui Nicolae Timofti, care atrage atenția asupra unor „lucruri interesante” care ies la iveală după audierile în Parlament pe marginea demersurilor de ridicare a imunității parlamentare a doi deputați din Partidul „Șor”.
Astfel, avocatul punctează un șir de observații:
- O bună parte din deputații moldoveni par a fi sosiile senatoarei șoșoacă din Ro (n.r. Diana Șoșoacă s-a remarcat prin diverse scandaluri apărând în public fără mască de protecție și participând la petreceri unde nu s-a respectat distanța socială);
- Deputații pricep la toate, vorbesc aiurea, departe de subiect, urmărind doar scopuri politice;
- Atacul gratuit la adresa Procurorului General devine o modă periculoasă;
- Audierile din Parlament au demonstrat de la sine că menținerea și în continuare a imunității deputaților în forma existentă este o „relicvă” depășită și inutilă a trecutului. Votul în asemenea cazuri oricum este unul politic. Deci trebuie de exclus.
- Este paradoxal că deputații se bucură de imunitate, iar Prim-ministrul – nu. Or, un PM poate fi reținut sau arestat într-o procedură obișnuită. Însă, un eventual arest al PM are un impact politic enorm – duce la căderea Guvernului. Pentru comparație, arestarea a câțiva deputați poate duce, după caz, doar la „dispariția” unei majorități parlamentare.