Curs valutar
 • EUR
  21.1905
  -0.1326%
 • USD
  17.9528
  -0.2557%
 • RUB
  0.2444
  0.1227%
 • RON
  4.3072
  -0.137%
 • UAH
  0.6682
  -0.1946%

Ministerul Educației a luat o decizie în privința examenelor de absolvire. Cum se vor desfășura acestea

30 Apr. 2021, 16:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
30 Apr. 2021, 16:50 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

După câteva luni de incertitudine în privința organizării și desfășurării examenelor de absolvire din acest an, reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării au venit cu precizările de rigoare. Potrivit responsabililor, procedura de testare pentru elevii claselor IX-XII, sesiunea de examene 2021 a fost simplificată.

Într-un comunicat de presă al instituției, se menționează că acest lucru „se datorează” pandemiei de COVID-19. Astfel, în urma consultărilor au fost aprobate următoarele decizii:

  • pentru organizarea testării naționale în învățământul primar și a examenelor naționale de absolvire au fost descongestionate programele pentru organizarea și desfășurarea testării naționale în învățământul primar, examenele naționale de absolvire a gimnaziului și examenul național de bacalaureat;
  • pentru testarea națională în învățământul primar, a fost revizuită procedura de multiplicare și transmitere a testelor prin asigurarea transmiterii testelor către Organele locale de specialitate în domeniul învățământului, în format electronic, care vor expedia materialele recepționate către instituțiile de învățământ, în scopul organizării și desfășurării probelor;
  • elevii din învățământul primar care nu pot participa la una sau mai multe probe ale testării naționale, fiind în carantină sau autoizolare, în condițiile pandemice de COVID-19, vor fi promovați în următoarea clasă fără a susține aceste probe;
  • a fost adaptat procesul de desfășurare a testării candidaților la examenele naționale de absolvire conform unei proceduri elaborate de MECC și aprobată Instrucțiunea privind testarea candidaților la examenele naționale de absolvire, sesiunea de examene 2021.

Astfel, în perioada 13 – 17 mai 2021, elevii claselor a IX-a și a XII-a vor avea posibilitatea să participe la procedura de testare, în cazul disciplinei limba de instruire, cu prezența fizică în cadrul instituțiilor de învățământ, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu virusul COVID-19.

Cît despre celelalte probe, testarea va fi realizată la domiciliu, fiind asigurat accesul la conținutul testelor în format electronic, în conformitate cu instrucțiunea aprobată.

Prin urmare, Ministerul Educației, Culturi și Cercetării îndeamnă elevii claselor absolvente să se pregătească pentru susținerea examenelor naționale de absolvire, sesiunea 2021.

Amintim că atât programele de examen, cât și testele aplicate pe parcursul anilor 2010 – 2020 sunt publicate pe site-ul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare și pot fi accesate de către toți factorii interesați.

Realitatea Live

29 Iul. 2021, 08:30
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
29 Iul. 2021, 08:30 // Politica //  Realitatea.md

Deputatul și liderul PSRM Igor Dodon a revenit noaptea trecută din vacanța în Turcia, trecând cu familia prin sala delegațiilor oficiale, ca și la plecare. Acesta a fost suprins de către colegii de la Jurnal TV în timp ce ieșea prin sala prin care trec delegațiile oficiale.

Zborul a ajuns puțin după miezul nopții la Chișinău, cu întârziere, iar Dodon a încercat să plece în maximă discreție. De menționat că soția sa a plecat cu un automobil, iar Igor Dodon cu altul.

Reporterul Jurnal TV, care a încercat să discute cu Igor Dodon, nu a fost lăsat de ofițerul de pază să se apropie.

Amintim că Igor Dodon, care a lipsit de la ședința de constituire a noului legislativ, ar fi plecat pe 20 iulie în vacanță cu familia la Bodrum, o destinație de lux, supranumită „Saint-Tropez-ul Turciei”. Dodon și familia sa ar fi fost cazați la un hotel unde costul unui sejur pornește de la 5000 de euro. La plecare, aceștia au trecut tot prin Sala Delegațiilor Oficiale a Aeroportului din Chișinău.

De partea cealaltă, sursele Realitatea.md susțin că Igor Dodon și familia sa s-ar fi odihnit chiar în una dintre vilele președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate