Curs valutar
 • EUR
  20.6601
  -0.5305%
 • USD
  17.6371
  0.0499%
 • RUB
  0.2402
  -1.0408%
 • RON
  4.1750
  -0.5198%
 • UAH
  0.6603
  -0.106%

Examenele de bacalaureat din acest an NU mai pot fi anulate. Explicația MECC

29 Apr. 2021, 17:31
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
29 Apr. 2021, 17:31 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Anul de studii e pe sfârșite, însă responsabilii de la Ministerul Educației nu au luat, deocamdată, o decizie în privința examenelor de bacalaureat. Prin urmare, atât absolvenții, cât și cadrele didactice au rămas în incertidudine, deoarece nu au fost informați dacă situația epidemiologică din țară permite autorităților să desfășoare examenul sau nu. Totodată, fără claritate a rămas și proiectul înregistrat de socialiști privind anularea BAC-ului.

Solicitat telefonic, secretarul de stat de la minister, Natalia Grîu nu ne-a răspuns la apeluri pentru a ne spune care este poziția ministerului.

Între timp, Valentin Crudu, șeful Direcției învățământ general din cadrul instituției ne-a precizat că examenele de bacalaureat, din acest an, nu mai pot fi anulate. Iar, deși proiectul de lege al socialiștilor cu privire la anularea examenelor a fost înregistrat, acesta nu a fost votat, dezbătut în Parlament și nici aprobat. Întrucât actualul legislativ a fost dizolvat ieri, proiectul nu mai e valabil.

Crudu ne-a dat asigurări că, în următoarele zile, ministrul Educației va organiza un briefing de presă în care vor oferi mai multe detalii.

Pentru Ziarul de Gardă, Natalia Grîu a declarat că ministerul de resort este pregătit pentru organizarea examenelor de capacitate.

„Vreau să vă spun că la această etapă, noi nici nu am gândit foarte mult la soluția Parlamentului în legătură cu anularea examenelor. Noi, pe durata acestui an de studii, am pregătit organizarea bacalaureatului conform orarului de activitate pe care îl avem. La această etapă Ministerul Educației are o viziune clară cum să fie organizate examenele la finalizarea treptei de liceu și de gimnaziu. Este pregătit pentru organizarea acestora.”

Totodată, printre acțiunile importante întreprinse în vederea asigurării în siguranță, dar și pentru respectarea criteriului de obiectivitate și integritate a procedurii de examen, Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a asigurat decondiționarea programelor de bacalaureat cu anumite accente care să permită accesibilizarea conținutului de test într-un an pandemic, este o practică pe care au făcut-o mai multe state.

„De asemenea, a fost majorat numărul de centre de bacalaureat pentru ca să nu fie aglomerări de elevi în centrele de bac. A fost mărit și numărul centrelor de evaluare pentru ca pedagogii să nu se adune, să nu fie aglomerări. Pentru aceasta noi o să organizăm evaluarea în mai multe centre de bacalaureat în acest an. Ca un element suplimentar față de ceea ce se face de regulă, de asemenea au fost elaborate instrucțiuni foarte clare care reglementează respectarea normelor de sănătate publică în procedura de organizare a examenelor de bacalaureat”, susține Natalia Grîu, secretara de stat a ministerului Educației.

În acest context, sesiunea de bacalaureat este programată pentru perioada 4–22 iunie, iar potrivit reprezentanților Ministerului Educației, a fost elaborat deja un set de măsuri organizatorice în acest sens.

Realitatea.md amintește că, potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, anul acesta 16,7 mii de studenți absolvesc clasele liceale, iar alți 30 de mii își finalizează studiile gimnaziale.

Realitatea Live

21 Sept. 2021, 17:24
 // Categoria: Meteo // Autor:  Mădălina Sorokovsky
21 Sept. 2021, 17:24 // Meteo //  Mădălina Sorokovsky

Meteorologii au emis avertizare cod galben de îngheț. Astfel,potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în perioada 21-24 septembrie, în orele nocturne și ale dimineții se prevăd înghețuri cu intensitatea de până la -1…-3 grade Celsius.

De asemenea, vremea rece va fi simțită și pe parcursul zilei de mâine, 22 septembrie, respectiv ar trebui să aveți haine mai calde la îndemână. Totodată, ziua predominant în nordul țării se așteaptă ploi slabe. Vântul va sufla din nord-vest slab la moderat.

Potrivit meteorologilor, noaptea temperatura minimă a aerului va oscila între +2ºC şi +7ºC, la suprafața solului se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-3ºC. Ziua temperatura maximă a aerului se va situa între +10ºC şi +15ºC.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române