Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Calitatea auditurilor Curții de Conturi, apreciată înalt de Banca Mondială

30 Apr. 2021, 16:24
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
30 Apr. 2021, 16:24 // Societate //  Tatiana Rusnac

Curtea de Conturi a Republicii Moldova, a fost menționată într-un raport al Băncii Mondiale drept o instituție care a efectuat audituri de calitate de diferite tipuri privind implementarea proiectelor finanțate de BM în domenii precum ocrotirea sănătății, asistența socială, educație. Despre asta anunță reprezentanții Curții de Conturi, într-un comunicat de presă.

În raportul Bancii Mondiale se regăsesc 18 instituții supreme de audit, printre care și Curtea de Conturi a Republicii Moldova, una din cele trei instituții supreme de audit din Europa și Asia Centrală, care a realizat până la moment 30 de misiuni de audit. Inițial, au fost selectate 55 de ISA din 6 regiuni ale lumii.

„Scopul revizuirii a fost de a evalua calitatea auditurilor realizate de către ISA asupra proiectelor finanțate de Banca Mondială, prin obiectivul de conformitate a auditului cu Standardele Internaționale ale Instituțiilor Supreme de Audit (ISSAI), pentru a confirma încrederea BM în constatările formulate de ISA în cadrul auditării operațiunilor finanțate de către BM”, anunță CCRM.

Potrivit responsabililor instituției, revizuirea a stabilit că doar patru ISA din 18 s-au conformat cerințelor ISSAI conexe independenței ISA.

„La conformarea cu cerințele privind asigurarea independenței, majoritatea ISA s-au confruntat cu provocări operaționale din partea ramurii executive, și mai puțin – cu provocări constituționale. Pentru a-și îndeplini mandatul, ISA au indicat că pot să-și îndeplinească atribuțiile într-o manieră independentă și nu au întâmpinat imixiuni severe din partea ramurii executive. Cu toate acestea, independența operațională a modului de gestionare a finanțelor și personalului nu este garantată și, drept rezultat, independența operațională și financiară a ISA este restricționată”, se mai menționează în comunicat.

Cât despre asigurarea independenței, reprezentanții Bancii Mondiale au identificat lacune importante conexe bugetului Curții de Conturi a Republicii Moldova, care este aprobat de către Ministerul Finanțelor, fiind ulterior inclus în proiectul de lege a bugetului de stat și remis Guvernului și Parlamentului spre aprobare.

„O asemenea practică nu permite CCRM să-și elaboreze propriul buget și să-l remită direct Parlamentului pentru aprobare. Astfel, Curtea de Conturi nu dispune de flexibilitatea de a-și elabora și utiliza propriul buget în conformitate cu prioritățile sale. Prin urmare, există loc de îmbunătățiri practice a independenței financiare a CCRM, se concluzionează în evaluarea Băncii Mondiale”, scrie CCRM.

În același timp, în raportul BM, se arată că doar  nouă ISA din 18 au corespuns cerințelor standardelor internaționale privind controlul calității. Printre acestea se regăsește și CCRM, evaluarea BM stabilind că politicile și procedurile sistemului de control a calității din cadrul Curții de Conturi sunt relevante, adecvate și corespund cerințelor ISSAI.

Conform evaluării, 11 ISA din 18, printre care și CCRM, s-au conformat cerințelor ISSAI relaționate etapelor de planificare, realizare, raportare și monitorizare a auditului în practica de audit a acestora. Revizuirea a concluzionat că, nivelul de conformitate a cerințelor conexe etapei de planificare bazată pe riscuri, realizare a auditurilor din cadrul Curții de Conturi este relevant și corespunzător standardelor internaționale de audit, manualele de audit prevăd proceduri menite să obțină probe de audit suficiente și adecvate pentru a sta la baza constatărilor. Auditorii CCRM aplică o metodologie robustă și susținută de instrumente de documentare și șabloane. De asemenea, procedurile conexe raportării constatărilor, concluziilor și recomandărilor de audit emise de Curtea de Conturi corespund cerințelor ISSAI, se menționează în evaluare.

În concluzie, Banca Mondială menționează că, metodologia de audit a Curții de Conturi a Republicii Moldova corespunde standardelor INTOSAI, subliniind că, corespunderea cu standardele internaționale de audit este o componentă importantă a calității auditului și este absolut necesară în menținerea credibilității ISA. Concomitent, evaluarea recomandă CCRM să stabilească un sistem de îmbunătățiri continue prin dezvoltarea și implementarea unui proces sistematic robust, pentru a asigura ca lecțiile învățate din audituri și practică să fie identificate, înțelese,  diseminate și încorporate în programele de studiu și dezvoltare, precum și în ghidurile și metodologia de audit.

Menționăm că, evaluarea efectuată de Banca Mondială reconfirmă la cel mai înalt nivel internațional calitatea și credibilitatea activității Curții de Conturi a Republicii Moldova. Rezultatele studiului prezentat de această instituție financiară internațională accentuează poziția de frunte in progresul înregistrat in asigurarea calității activității, deținută de CCRM.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 15:11
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Oct. 2021, 15:11 // Societate //  Valentina Buză

Pentru a-și dezvolta capacitățile de prevenire, depozitare, reutilizare, reciclare și promovare pe piață a produselor cu conținut reciclat, trei întreprinderi din municipiul Chișinău cu activități în domeniul recuperării materialelor reciclabile sortate și fabricarea produselor din cauciuc, vor beneficia de un suport de grant.

Mai exact, investițiile în valoare totală de circa 48 mii de euro, vor fi oferite în cadrul Programului de grant aferent proiectului „Îmbunătățirea cadrului instituțional și legal pentru gestionarea specifică a unor fluxuri de deșeuri în Republica Moldova” implementat de I.P. „Unitatea de implementare a proiectelor în domeniul mediului” în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova și finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).

„Obiectivul Programului de grant este de a crește gradul de conștientizare atât a întregii societăți, dar în special a reprezentanților sectorului privat generatori de fluxuri specifice de deșeuri, privind importanța gestionării deșeurilor de anvelope uzate, uleiuri uzate și vehiculelor scoase din uz, în contextul riscurilor asociate privind utilizarea inadecvată a acestora, pe fundalul capacităților existente de colectare și reciclare, dar și din considerentul impactului major al deșeurilor asupra mediului și sănătății oamenilor”, se arată în nota informativă a Ministerului Mediului.

Totodată, investițiile Programului de grant vor fi oferite pentru inovații tehnologice pe segmentul gestionării deșeurilor, astfel, pentru a contribui la dezvoltarea sistemelor de colectare şi/sau tratare a fluxurilor de deșeuri specifice, inclusiv, la protecția mediului, precum și pentru a crește competitivitatea pieței locale privind managementul specific al unor fluxuri de deșeuri.

„Conform prevederilor Programului, dar și pentru a asigura implementarea eficientă a proiectului, procedura de semnare a contractului de finanțare cu fiecare beneficiar, este realizată doar după organizarea unor vizite în teren ce au drept scop examinarea situației reale, analiza coerenței informației prezentate, dar și ajustarea propunerii de proiect, în conformitate cu scopul și obiectivele Programului de grant. Astfel, vizite în teritoriu au fost efectuate la patru idei de proiecte (agenți economici), ce au fost admise pentru etapa de evaluare tehnică, din totalul de cinci participanți la concurs, iar la final doar trei au fost aprobate pentru perfectarea contractului de finanțare”.

În cadrul proiectului, una din condițiile de eligibilate în program este asigurarea cofinanțării proiectului, în mărime de circa 20%, din valoarea totală a proiectului. De asemenea, beneficiarii de grant vor trebui să  desfășoare campanii de informare și vizibilitate a proiectului cu antrenarea autorităților publice locale și/sau asociații de profil (ONG).

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău