Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0696%
 • USD
  17.8869
  -0.2041%
 • RUB
  0.2454
  0.163%
 • RON
  4.3249
  0.0162%
 • UAH
  0.6663
  -0.075%

Noi alerte de călătorii în Austria și Germania! Iată ce trebuie să cunoști

06 Iul. 2021, 19:54
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
06 Iul. 2021, 19:54 // Societate //  Cristina Vlah

Dacă ați planificat o călătorie în timpul apropiat spre Germania sau Austria, trebuie să știți că au fost publicate noile reguli impuse de autoritățile germane și austriece, informează Realitatea.md.

Germania a inclus țara noastră, începând cu 4 iulie, în lista statelor sigure. Astfel, cetățenilor Republicii Moldova nu li se mai aplică regulile de intrare în țară specifice zonelor de risc, adică regulile de carantină.

Totodată, rămâne în continuare obligatorie prezentarea dovezii testării sau vaccinării.  Dovada testării – urmează să fie prezentat un test PCR negativ pentru infecția SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior deplasării în Germania sau un test de tip antigen al cărui valabilitate să nu depășească 48 de ore și care urmează a fi prezentat în  limba germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă.

Dovada vaccinării.  Condițiile prealabile sunt:

 1. persoana să fi primit ultima doză de vaccinare necesară;
 2. să fi trecut cel puțin 14 zile de la ultima vaccinare;
 3. vaccinul să fie omologat la nivelul UE și să se regăsească pe pagina web a Institutului Paul Ehrlich. La intrare în Germania, urmează a fi prezentat un certificat digital COVID al UE sau o dovadă comparabilă de vaccinare în: germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă.

Dar, persoanele care în ultimele 10 zile s-au aflat într-un stat din zona de risc, urmează să ia în considerație obligațiile de intrare în Germania specifice zonelor de risc.

Austria. Autoritățile austriece au clasificat țările în câteva categorii de risc, iar Republica Moldova a fost inclusă în categoria II, ceea ce presupune că persoanele pot intra pe teritoriul Austriei, dacă:

– Prezintă rezultatul negativ al unui test pentru virusul SARS-CoV-2, de tip PCR (valabilitatea să nu depășească 72 de ore de la data prelevării probelor) sau antigen

– Prezintă un certificat de vaccinare cu un ser autorizat, cu îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții la data intrării în Austria: au trecut cel puțin 21 de zile de la administrarea primei doze de vaccin, dar nu mai mult de 90 de zile;    imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 270 de zile în urmă;  în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să  nu fi fost efectuată cu mai puțin de 21 de zile în urmă, dar nu mai mult de 270 de zile;   dacă vaccinarea a avut loc după cel puţin 21 de zile de la emiterea unui test biologic-molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau a dovezii prezenței anticorpilor, cu condiția ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de 270 de zile în urmă.

– Dacă a fost confirmată o infecție pentru SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile și poate fi prezentat un certificat medical de vindecare sau o dovadă a prezenței  anticorpilor, care să nu fie mai veche de 90 de zile.

În situația în care nu poate fi îndeplinită niciuna dintre condițiile de mai sus, trebuie efectuată înregistrarea anterioară călătoriei (cu cel mult 72 de ore în avans) pe platforma Pre Travel Clearance (PTC) și, în 24 de ore de la intrarea în Austria, să fie efectuat un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 sau un test antigen pentru SARS-CoV-2, costurile fiind suportate din bugetul personal.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 22:19
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 22:19 // Sport //  Cristina Vlah

Sportiva olimpică din Belarus, Kristina Timanovskaia, a obținut viză poloneză, după ce a cerut ajutor autorităților Poloniei ca să-i ofere azil, după ce a criticat dur autoritățile de la Minsk, informează Realitatea.md cu referire la BBC.

Aflată la Tokyo, unde se desfășoară Jocurile Olimpice, Kristinei Timanovskaia i-a fost asigurată securitatea din partea poliției japoneze. Ea a fost cazată într-un hotel și protejată de oamenii legii din Tokyo.

Timanovskaia a fost forțată să părăsească Jocurile Olimpice și să zboare înapoi spre Minsk, după ce i-a criticat pe antrenori. Ulterior ea a fost exclusă din echipa olimpică a Belarusului.

Acest incident pune din nou într-o lumină negativă Belarusul condus de președintele Alexandr Lukașenko. Anul trecut, în timpul protestelor de după re-alegerea lui Lukașenko în funcția de președinte, mai mulți atleți au fost supuși represiunilor de către reprezentanții structurilor de forță. Sportivilor li s-au tăiat din fondurile bănești sau au fost excluși din echipele naționale.

Ministrul de Externe din Polonia a spus că Timanovskaia a fost în contact direct cu ambasadorul polonez de la Tokyo și că Polonia „va face tot ce e necesar pentru a o ajuta în cariera sportivă a atletei”.

Soțul sportivei a zburat spre capitala Ucrainei, Kiev, de unde urmează să se deplaseze spre Varșovia.

Guvernul de la Minsk deocamdată nu a comentat acțiunile Poloniei.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate