Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Oportunitate pentru 12 militari din cadrul IGC. În cadrul unui curs vor studia limba franceză

23 Iun. 2021, 17:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
23 Iun. 2021, 17:19 // Societate //  Valentina Buză

Un grup de militari din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri au demarat cursul de studiere, la nivel începător al limbii franceze. Astfel, în perioada 23 iunie – 11 august 2021, vor participa la cursul care se va desfășura în cadrul Centrului de instrucție al IGC.

În context, la deschiderea evenimentului, colonelul Ștefan Pavlov, Comandant general al IGC, a exprimat mulțumire domnului Emmanuel Skoulios, Director al Alianței Franceze în Republica Moldova și domnului Marc Ivarra, Prim consilier, consilier pentru cooperare al Republicii Franceze în Republica Moldova, pentru susținerea acordată în procesul de organizare și desfășurare a evenimentului.

„Inițiativa vizată derivă din discuțiile purtate la 5 februarie 2021, cu Secretarul general al Francofoniei, care a menționat că studierea de către carabinieri a limbii franceze constituie un element important în procesul de profesionalizare a angajaților IGC, în vederea racordării la standardele UE pentru participare în misiuni internaționale”, se arată în comunicat.

Totodată, dezvoltarea capacităților profesionale ale angajaților Inspectoratului General de Carabinieri, constituie un element important în procesul de modernizare și dezvoltare instituțională, iar ca rezultat, oferirea serviciilor de calitate în beneficiul cetățeanului, conform standardelor europene și reprezintă o valoare adăugată în domeniul de asigurare, menținere și restabilire a ordinii publice.

Lecțiile sunt organizate cu suportul Ambasadei Republicii Franceze în Republica Moldova, Alianței Franceze în Republica Moldova și cu suportul financiar oferit de Organizația Internațională a Francofoniei.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 19:58
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 19:58 // Economie //  Cristina Vlah

Un nou acord negociat între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI) ar presupune condiții ceva mai dure. Asta pentru că Moldova a înregistrat multe carențe la capitolul reforme. De această părere este economistul Viorel Gârbu, informează Realitatea.md.

„FMI de principiu va semna acord cu R. Moldova, atâta timp cât există disponibilitate din partea guvernului. Problemele vor fi parte a acestui acord. Deci, toate problemele care sunt critice din punctul de vedere al acestei organizații vor fi menționate în acord și monitorizate. Deci, nu e o problemă pentru FMI să semneze un acord cu R. Moldova, doar că clauzele, condiţionalităţile vor fi mai aspre sau mai puțin aspre, în funcție de modul în care FMI va percepe situația din R. Moldova”, a declarat Viorel Gârbu pentru Radio Europa Liberă.

Sursa face referință și la consilierul prezidențial pentru economie, Veaceslav Negruța, care afirmă că dialogul cu FMI urmează să fie reluat săptămânile viitoare, după învestirea unui nou Guvern.

„În anul bugetar 2021, e nevoie de acord cu FMI din două considerente: e nevoie și de acest semnal de undă verde pentru cei care sunt în așteptarea de politici coerente economice, financiare și sociale, dar e nevoie și de componenta financiară, pentru finanțarea deficitului bugetar al anului 2021. La fel, nu exclud că, în contextul deciziilor recente ale conducerii FMI, să existe acces și la finanțările speciale, prin Drepturi Speciale de Tragere (DST), ce ar însemna în cazul R. Moldova în jur de 400 de milioane”, a menționat Veaceslav Negruța.

Aceste păreri vin în contextul în care zilele trecute a fost publicat un raport al FMI cu privire la situația din țara noastră. În raport se specifica faptul că deși au fost mici progrese pe domeniul supravegherii bancare, economia Moldovei a fost grav afectată de problemele statului de drept, ale combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, precum și urmare a corupției.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid