Curs valutar
  • EUR
    19.3369
    0.2606%
  • USD
    18.3115
    0.1376%
  • RUB
    0.1752
    3.8813%
  • RON
    3.8852
    0.26%
  • UAH
    0.4403
    0.1363%

„Otrava” pe care o consumăm zilnic! Produsele în care se găsește uleiul de palmier

01 Dec. 2024, 10:50
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
01 Dec. 2024, 10:50 // Life //  Elena Putregai

Uleiul de palmier este prezent în majoritatea produselor așa zis ”sănătoase” de pe piață, dar și în dulciuri, snacks-uri, patiserie sau fast-food. Mai mult decât atât, uleiul de palmier este folosit în majoritatea restaurantelor din România. Cu alte cuvinte, indiferent ce am mânca, avem mari șanse să consumăm și ulei de palmier, fără ca măcar să știm. Problema este că acesta reprezintă o cauză principală a cancerului, fiind mai periculos chiar decât zahărul.

Cercetătorii de la Institutul pentru Cercetare în Biomedicină (IRB) din Barcelona, Spania, au publicat recent descoperiri care arată că acidul palmitic, un acid gras frecvent întâlnit în uleiul de palmier, favorizează metastazarea în carcinoamele orale și melanomul de piele la șoareci, scrie worldwidecancerresearch.org.

Metastazarea, sau răspândirea cancerului, este principala cauză de deces la pacienții cu cancer, iar majoritatea persoanelor cu cancer metastatic pot fi tratate, dar nu vindecate. Acizii grași, elementele de bază ale grăsimilor din corpul nostru și din alimentație, pot stimula metastazarea, însă nu era clar până acum cum funcționează acest mecanism și dacă toți acizii grași contribuie la metastază.

În contrast, alți acizi grași, precum acidul oleic și acidul linoleic – grăsimi omega-9 și omega-6, întâlnite în alimente precum uleiul de măsline și semințele de in – nu au prezentat același efect asupra metastazării. De asemenea, niciunul dintre acizii grași testați nu a crescut riscul inițial de dezvoltare a cancerului.

O descoperire crucială a cercetătorilor a fost că atunci când dieta șoarecilor a fost suplimentată cu acid palmitic, acesta nu doar că a contribuit la metastază, ci a avut și efecte de durată asupra genomului. Celulele canceroase care fuseseră expuse acidului palmitic pentru o perioadă scurtă de timp au continuat să fie extrem de metastatice chiar și după ce acidul palmitic a fost eliminat din dietă.

Reprezentanții InfoCons au emis o informare în ceea ce privește consumul uleiului de palmier și a pericolelor pentru sănătate ale acestuia.

”Experții Consiliului Superior al Sănătății (Belgia) recomandă evitarea consumului excesiv de ulei de palmier pentru a preveni problemele de sănătate. Acest tip de ulei este, de fapt, bogat în acizi grași saturați, care cresc riscul de boli cardiovasculare și contribuie la creșterea nivelului de LDL – cunoscut drept colesterolul „rău”. Este important, așadar, să limităm consumul de acizi grași saturați. Nu este întotdeauna ușor să studiem cu atenție etichetele pentru a identifica exact componentele unui produs.

Uleiul de palmier este adesea ascuns sub termenul generic de „ulei vegetal”.

Este recomandat să consumați cu moderație următoarele produse, care sunt bogate în ulei de palmier: produse de patiserie, alimente semipreparate, pizza, biscuiți, batoane de ciocolată, unele pateuri tartinabile și margarina.

Pentru gătit, este mai sănătos să utilizați alte tipuri de uleiuri vegetale, care conțin acizi grași nesaturați, cum ar fi: uleiul de măsline, arahide, porumb, floarea-soarelui, soia, semințe de rapiță, nuci, susan și altele”, scrie InfoCons.

Onco-nutriționistul Marius Văduva a explicat, în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, că uleiul de palmier reprezintă cel mai cancerigen aliment, însă prea puțini români țin cont de asta.

Din păcate, acesta se regăsește în majoritatea produselor ”sănătoase” de pe rafturile magazinelor.

”Pe primul plan nu este zahărul, așa cum spune toată lumea, pe primul plan eu pun uleiul de palmier”, a explicat onco-nutriționistul Marius Văduva. ”De ce credeți că auzim că avem epidemie de cancer? Comunicate din Europa spun că s-a mărit numărul bolnavilor de cancer. Dar cine pune asta pe primul loc? Vă dau studii medicale, randomizate, făcute în Spania și confirmate de Cambridge, care arată clar că uleiul de palmier, în speță acidul palmitic din uleiul de palmier, este primul carcinogen care grăbește formarea metastazelor din corpul uman. Eu cred că sunt singurul care analizez cât acid palmitic este în corpul uman. Nu mai este cineva în România care să facă acest lucru. Din păcate, acest lucru îl fac pentru că acea persoană care vine la mine cu cancer să știu dacă va metastaza mai devreme sau mai târziu”, a mai spus el în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Concursuri, sondaje, investiții fake – Moldindconbank te îndeamnă să fii prudent
Concursuri, sondaje, investiții fake – Moldindconbank te îndeamnă să fii prudent
Iute Moldova premiată la Romanian PR Award: Ne angajăm să continuăm să investim în educația financiară
Iute Moldova premiată la Romanian PR Award: Ne angajăm să continuăm să investim în educația financiară
Double Case: promotorii educației financiare în Chișinău și partenerul tău de încredere în cariera ta de trader
Double Case: promotorii educației financiare în Chișinău și partenerul tău de încredere în cariera ta de trader
Moldindconbank este prima alegere pentru familiile care vor să se mute la casa lor
Moldindconbank este prima alegere pentru familiile care vor să se mute la casa lor
Bank Friday: Superoferte pentru cele mai dorite produse Victoriabank
Bank Friday: Superoferte pentru cele mai dorite produse Victoriabank
01 Dec. 2024, 20:00
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
01 Dec. 2024, 20:00 // Cosmos //  Elena Putregai

Oamenii de ştiinţă de la Observatorul European Austral (ESO) au reuşit să obţină o imagine detaliată a unei stele dintr-o altă galaxie decât a noastră (Calea Lactee), o premieră care le va permite să studieze mai bine acel astru aflat la sfârşitul ciclului său de viaţă. Aflată la o distanţă de 160.000 de ani-lumină de Terra, steaua WOH G604 se situează în Marele Nor al lui Magellan, o mică galaxie-satelit a Căii Lactee, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Supranumită „steaua colosală” de către astronomi, ea este de aproximativ 2.000 de ori mai mare decât Soarele şi a fost clasificată în rândul supergigantelor roşii, una dintre ultimele etape din evoluţia stelelor masive înainte ca ele să explodeze în supernove.

„Am descoperit un cocon în formă de ou care înconjoară îndeaproape steaua”, a detaliat într-un comunicat emis de ESO cercetătorul Keiichi Ohnaka, astrofizician la Universitatea Andres Bello din Chile. „Forma ovoidă din centru reprezintă materia ejectată de steaua centrală şi care încă o înconjoară. Se distinge, de asemenea, un alt inel oval care înconjoară acea formă ovoidă. Deşi observaţii suplimentare sunt necesare pentru o confirmare definitivă, noi credem că acel inel este constituit tot din materie ejectată de stea”, a explicat el.

Oamenii de ştiinţă aveau deja „indicii” că vecinătatea stelei nu era sferică, dar nicio imagine nu fusese obţinută până în prezent.

„Graţie acestei imagini, putem să creăm un mai bun model informatic al stelei şi să studiem felul în care ea ejectează materie înainte de dispariţia sa”, a explicat acelaşi cercetător, care a coordonat un studiu bazat pe aceste observaţii, publicat joi în revista Astronomy & Astrophysics.

Acel cocon alungit, semn că steaua „ejectează mai multă materie în anumite direcţii decât în altele”, ar putea fi o consecinţă a interacţiunii sale cu o altă stea, a afirmat Keiichi Ohnaka.

„Deşi nu am găsit încă o a doua stea, un astfel de companion ar putea exista şi rămâne dificil de detectat dacă luminozitatea sa este mult mai slabă decât a stelei principale”, a adăugat el.

Echipa condusă de Keiichi Ohnaka este interesată de această stea gigantică de mult timp. În 2005 şi 2007, astronomii au utilizat interferometrul din structura Very Large Telescope (VLTI), operat de ESO în Chile, pentru a afla mai multe informaţii despre caracteristicile sale. Dar, în epocă, acel interferometru nu combina lumina decât cu două dintre lentilele astronomice ale VLT.

Pentru a obţine imaginea publicată joi, astronomii au trebuit să aştepte dezvoltarea instrumentului Gravity, care permite captarea luminii prin patru lentile, creând imagini cosmice foarte detaliate.

Comparând aceste noi rezultate cu observaţiile precedente, ei au constatat că WOH G64 a devenit mai puţin luminoasă pe parcursul ultimului deceniu.

Steaua menţionată „a suferit o schimbare semnificativă pe parcursul ultimilor zece ani, oferindu-ne o oportunitate rară de a observa viaţa unei stele în timp real”, a declarat Gerd Weigelt, coautor al studiului şi profesor de astronomie la Institutul Max Planck din Bonn, citat în acelaşi comunicat.

În ultimele etape de viaţă, înainte să explodeze în supernove, supergigantele roşii îşi pierd straturile exterioare de gaz şi de praf în timpul unui proces care poate dura sute de mii de ani.

Oamenii de ştiinţă care au monitorizat-o pe WOH G64 cred că materialele expulzate ar putea fi responsabile de fenomenul de „întunecare” şi că acest lucru ar putea însemna că steaua a intrat într-o nouă fază a ciclului ce marchează sfârşitul vieţii sale.

„Sau ar putea reveni la starea ei precedentă după un anumit timp, deşi nu ştim cât timp ar putea să dureze acest lucru. Tocmai din acest motiv noi credem că este important să supraveghem această stea, observând-o cu diferite telescoape şi instrumente”, a subliniat Keiichi Ohnaka.

Pe măsură ce steaua se întunecă, devine din ce în ce mai dificil să se obţină alte imagini detaliate, chiar şi cu ajutorul VLTI. Însă actualizările prevăzute ale instrumentelor telescopului ar putea schimba datele problemei în curând.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Concursuri, sondaje, investiții fake – Moldindconbank te îndeamnă să fii prudent
Concursuri, sondaje, investiții fake – Moldindconbank te îndeamnă să fii prudent
Iute Moldova premiată la Romanian PR Award: Ne angajăm să continuăm să investim în educația financiară
Iute Moldova premiată la Romanian PR Award: Ne angajăm să continuăm să investim în educația financiară
Double Case: promotorii educației financiare în Chișinău și partenerul tău de încredere în cariera ta de trader
Double Case: promotorii educației financiare în Chișinău și partenerul tău de încredere în cariera ta de trader
Moldindconbank este prima alegere pentru familiile care vor să se mute la casa lor
Moldindconbank este prima alegere pentru familiile care vor să se mute la casa lor
Bank Friday: Superoferte pentru cele mai dorite produse Victoriabank
Bank Friday: Superoferte pentru cele mai dorite produse Victoriabank
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală