Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  0%
 • USD
  17.6521
  0%
 • RUB
  0.2435
  0%
 • RON
  4.1969
  0%
 • UAH
  0.6611
  0%

Pașapoartele de vaccin, tot mai reale! În UE au fost înaintate primele demersuri

26 Feb. 2021, 11:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Daniel Hacina
26 Feb. 2021, 11:50 // Actualitate //  Daniel Hacina

Grecia și Austria îndeamnă celelalte satate membre UE să adopte pașaportul de vaccinare anti-coronavirus, fapt ce ar putea da o nouă suflare industrii turismului din Europa. Acest document ar permite persoanelor ce au fost deja vaccinate să călătorească liber în Uniunea Europeană.

Propunerea a fost înaintată în cadrul unei conferințe virtuale între liderii UE. Germania și Franța și-au exprimat dezacordul cu privire la adoptarea unui asemenea document, considerând că aceasta ar putea fi o acț, în ideea în care datele privind eficacitatea vaccinurilor în prevenirea răspândirii virusului de la o persoană la alta sunt încă incomplete.

De asemenea, există îngrijorări că tinerii, care nu sunt considerați o prioritate să se confrunte cu restricții, fapt ce ar putea fi considerat drept o discriminare. Mai mult de atât, răspândirea considerabil mai rapidă a variantelor COVID noi – formele din Anglia, Brazilia și Africa de Sud, reprezintă o complicație majoră în acest sens.

Grecia și Cipru sunt de acord să primească turiști israelieni cu un rezultat negativ pentru COVID în această vară, dacă aceștea își pot dovedi statutul cu certificatul digital israelian. De asemenea, ministrul grec al turismului, Harry Theocharis, a declarat că se poate ajunge la un acord similar cu Regatul Unit, chiar dacă guvernul britanic nu a aprobat încă niciun certificat de vaccinare.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că va fi necesar de aproximativ trei luni pentru a crea un asemenea sistem de date utilizat la granițe, dar că majoritatea țărilor au fost de acord că adoptarea unui „certificat digital de vaccinare” ar putea fi utilă în viitor.

Comisia Europeană își propune să vaccineze cel puțin 70% din adulți până la jumătatea lunii septembrie, chiar dacă până acum totalul este de sub 10%. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este absolut sigură că acest obiectiv va fi atins. ”Este vorba de 255 de milioane de oameni din UE și, dacă ne uităm la cifrele planificate, acesta un obiectiv pe care suntem singuri că îl vom atinge”, a spus ea.

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 18:36
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 18:36 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Alegerile deputaților pentru Duma de Stat a Federației Ruse se desfășoară și în regiunea transnistreană. Astfel, în primele două zile de vot, 17-18 septembrie, au funcționat patru secții de votare, iar astăzi sunt deschise 27 de secții în toate orașele Transnistriei. 

Pentru a monitoriza evoluția votului, observatorii ruși, reprezentanți ai Camerei Publice a Federației Ruse, au ajuns la alegeri. Sâmbătă, 18 septembrie, așa-zisul președinte al Transnistriei, Vadim Krasnoselski și soția sa Svetlana și-au exercitat dreptul de vot.

Potrivit presei locale, 26.454 de alegători au votat în regiunea separatistă până duminică la prânz, la alegerile pentru Duma de stat a Federaţiei Ruse.

În restul teritoriului Republicii Moldova funcționează alte trei secții – la Chişinău, Comrat și Bălți. Este numărul cel mai mare de secții deschis de Rusia în afara granițelor sale.

Organizarea și mersul alegerilor în Duma de stat au fost pe larg mediatizate de administrația transnistreană și presa subordonată acesteia. Evenimentul a fost prezentat ca unul foarte important pentru Transnistria și funcționari de toate nivelele au vorbit la unison despre rolul decisiv al Rusiei, ajutorul și sprijinul acesteia pentru regiunea separatistă.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române