Curs valutar
 • EUR
  19.2489
  -0.5886%
 • USD
  18.1679
  -0.191%
 • RUB
  0.1888
  -0.3178%
 • RON
  3.8734
  -0.6351%
 • UAH
  0.4919
  -0.2033%

Pașapoartele de vaccin, tot mai reale! În UE au fost înaintate primele demersuri

26 Feb. 2021, 11:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
26 Feb. 2021, 11:50 // Actualitate //  Realitatea.md

Grecia și Austria îndeamnă celelalte satate membre UE să adopte pașaportul de vaccinare anti-coronavirus, fapt ce ar putea da o nouă suflare industrii turismului din Europa. Acest document ar permite persoanelor ce au fost deja vaccinate să călătorească liber în Uniunea Europeană.

Propunerea a fost înaintată în cadrul unei conferințe virtuale între liderii UE. Germania și Franța și-au exprimat dezacordul cu privire la adoptarea unui asemenea document, considerând că aceasta ar putea fi o acț, în ideea în care datele privind eficacitatea vaccinurilor în prevenirea răspândirii virusului de la o persoană la alta sunt încă incomplete.

De asemenea, există îngrijorări că tinerii, care nu sunt considerați o prioritate să se confrunte cu restricții, fapt ce ar putea fi considerat drept o discriminare. Mai mult de atât, răspândirea considerabil mai rapidă a variantelor COVID noi – formele din Anglia, Brazilia și Africa de Sud, reprezintă o complicație majoră în acest sens.

Grecia și Cipru sunt de acord să primească turiști israelieni cu un rezultat negativ pentru COVID în această vară, dacă aceștea își pot dovedi statutul cu certificatul digital israelian. De asemenea, ministrul grec al turismului, Harry Theocharis, a declarat că se poate ajunge la un acord similar cu Regatul Unit, chiar dacă guvernul britanic nu a aprobat încă niciun certificat de vaccinare.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că va fi necesar de aproximativ trei luni pentru a crea un asemenea sistem de date utilizat la granițe, dar că majoritatea țărilor au fost de acord că adoptarea unui „certificat digital de vaccinare” ar putea fi utilă în viitor.

Comisia Europeană își propune să vaccineze cel puțin 70% din adulți până la jumătatea lunii septembrie, chiar dacă până acum totalul este de sub 10%. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este absolut sigură că acest obiectiv va fi atins. ”Este vorba de 255 de milioane de oameni din UE și, dacă ne uităm la cifrele planificate, acesta un obiectiv pe care suntem singuri că îl vom atinge”, a spus ea.

Realitatea Live

26 Sept. 2023, 22:49
 // Categoria: Societate // Autor:  Ursu Ana
26 Sept. 2023, 22:49 // Societate //  Ursu Ana

Șefa statului Maia Sandu a vizitat astăzi mai multe localități din țară. Președinta a mers în satele Țipala, Răzeni, Cărbuna din raionul Ialoveni, unde a discutat cu câteva sute de oameni despre cum se dezvoltă localitățile și ce înseamnă pentru ei să aducem Uniunea Europeană acasă, anunță președinția.

„La Țipala localnicii erau bucuroși că se pot aduna din nou la Casa de Cultură, renovată prin programul „Satul European”. Cu oamenii din Răzeni am discutat despre importanța de a continua investițiile în proiecte care modernizează localitatea, precum termoizolarea liceului și renovarea primăriei, care se află acum în proces de lucru”, a declarant șefa statului.

Șefa statului a avut o întâlnire călduroasă cu oamenii din Cărbuna și a apreciat eforturile localnicilor în implementarea proiectelor.

„M-am bucurat să descopăr o comunitate puternică, ce și-a unit eforturile cu moldoveni din diasporă, administrația centrală și locală pentru a asigura iluminarea localității prin instalarea unui parc fotovoltaic. Angajamentul nostru este să asigurăm condiții de viață mai bune în fiecare localitate, ca satele și orașele noastre să arate ca în Uniunea Europeană, iar oamenii să se simtă bine acasă”, a mai precizat Maia Sandu.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală