Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

Pașapoartele de vaccin, tot mai reale! În UE au fost înaintate primele demersuri

26 Feb. 2021, 11:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Daniel Hacina
26 Feb. 2021, 11:50 // Actualitate //  Daniel Hacina

Grecia și Austria îndeamnă celelalte satate membre UE să adopte pașaportul de vaccinare anti-coronavirus, fapt ce ar putea da o nouă suflare industrii turismului din Europa. Acest document ar permite persoanelor ce au fost deja vaccinate să călătorească liber în Uniunea Europeană.

Propunerea a fost înaintată în cadrul unei conferințe virtuale între liderii UE. Germania și Franța și-au exprimat dezacordul cu privire la adoptarea unui asemenea document, considerând că aceasta ar putea fi o acț, în ideea în care datele privind eficacitatea vaccinurilor în prevenirea răspândirii virusului de la o persoană la alta sunt încă incomplete.

De asemenea, există îngrijorări că tinerii, care nu sunt considerați o prioritate să se confrunte cu restricții, fapt ce ar putea fi considerat drept o discriminare. Mai mult de atât, răspândirea considerabil mai rapidă a variantelor COVID noi – formele din Anglia, Brazilia și Africa de Sud, reprezintă o complicație majoră în acest sens.

Grecia și Cipru sunt de acord să primească turiști israelieni cu un rezultat negativ pentru COVID în această vară, dacă aceștea își pot dovedi statutul cu certificatul digital israelian. De asemenea, ministrul grec al turismului, Harry Theocharis, a declarat că se poate ajunge la un acord similar cu Regatul Unit, chiar dacă guvernul britanic nu a aprobat încă niciun certificat de vaccinare.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că va fi necesar de aproximativ trei luni pentru a crea un asemenea sistem de date utilizat la granițe, dar că majoritatea țărilor au fost de acord că adoptarea unui „certificat digital de vaccinare” ar putea fi utilă în viitor.

Comisia Europeană își propune să vaccineze cel puțin 70% din adulți până la jumătatea lunii septembrie, chiar dacă până acum totalul este de sub 10%. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este absolut sigură că acest obiectiv va fi atins. ”Este vorba de 255 de milioane de oameni din UE și, dacă ne uităm la cifrele planificate, acesta un obiectiv pe care suntem singuri că îl vom atinge”, a spus ea.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
08 Mai 2021, 17:58
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
08 Mai 2021, 17:58 // În Lume //  Daniel Hacina

Liderii UE vor lua în considerare la summitul Consiliului din 25 mai politica față de Rusia și subiectul Brexitului. Acest lucru a fost anunțat astazi de către președintele francez Emmanuel Macron în timpul unui summit informal al UE ținut Porto (Portugalia). Discursul liderului francez a fost difuzat de către serviciul de presă al Consiliului European.

„Pe lângă agenda principală, am atins astăzi alte subiecte, la care vom reveni la summitul din 25 mai. Acestea sunt, în special, Rusia și Brexit”, a spus Macron.

Comentând întâlnirea liderilor UE de la Porto, Macron a menționat că „participanții se află în stadiul pregătirii dezvoltării unei strategii europene de combatere a pandemiei”.

„Aceasta este o mișcare comună, în ciuda faptului că este posibil să avem o viziune diferită asupra anumitor probleme”, a spus el.

Răspunzând la o întrebare despre motivele absenței cancelarului german Angela Merkel și a altor lideri europeni din Portugalia, Macron și-a exprimat opinia că „acest lucru se datorează restricțiilor cauzate de pandemie și programului politic intern”.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile