Curs valutar
 • EUR
  19.4610
  0%
 • USD
  17.9265
  0%
 • RUB
  0.1929
  0%
 • RON
  3.9105
  0%
 • UAH
  0.4660
  0%

Platformă unică pentru cumpărarea directă a valorilor mobiliare de stat, destinată persoanelor fizice. Cum va funcționa

22 Sept. 2021, 17:11
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
22 Sept. 2021, 17:11 // Societate //  Realitatea.md

Persoanele fizice din Republica Moldova vor putea cumpăra direct valori mobiliare de stat cu ajutorul unei platforme online speciale, care urmează să fie creată de către autorități. Cabinetul de miniștri a aprobat la ședința de astăzi conceptul Programului de vânzare directă a valorilor mobiliare de stat (VMS).

Programul prevede crearea unui produs investițional adaptat la cerințele persoanelor fizice în calitate de investitori în VMS. Potrivit deciziei, persoanele fizice vor avea acces direct la cumpărarea VMS printr-o platformă electronică (e-VMS), în care emisiunile de VMS vor fi efectuate prin plasament direct, doar către persoane fizice, fără licitații și fără intermediere. În prezent, persoanele fizice pot procura VMS doar prin intermediul dealerilor primari. Platforma va oferi facilități tehnice necesare, precum: acces prin internet, identificarea persoanelor, interacțiunea cu sisteme de plăți și resursele informaționale de stat, evidența investitorilor retail și a instrumentelor etc.

La conceptualizarea arhitecturii platformei electronice s-a ținut cont de utilizarea infrastructurii existente de e-guvernare și anume serviciile electronice guvernamentale în scop de găzduire, efectuare a plăților, autentificare și autorizare, schimb de date și interoperabilitate, notificare, jurnalizarea evenimentelor etc. La fel, conform arhitecturii elaborate, accesul către platforma electronică de vânzare a VMS va fi setat prin intermediul unei pagini web, utilizând serviciile guvernamentale existente de autentificare și control al accesului (MPass și Mconnect).

Totodată, Programul conține capitole unde sunt descrise: parametrii de emisiune a VMS, tranzacționarea VMS, răscumpărarea VMS, utilizatorii și rolurile acestora în cadrul platformei electronice. La fel, sunt descrise scenariile de lucru în cadrul platformei electronice și responsabilitățile părților implicate în realizarea proiectului.

„Dezvoltarea pieței interne a VMS este un obiectiv strategic pe termen lung al Ministerului Finanțelor, prevăzut anual în Programul de management al datoriei de stat pe termen mediu. În scopul realizării acestui obiectiv, acțiunile Ministerului Finanțelor sunt îndreptate spre diversificarea canalelor de vânzare a VMS”, se arată în proiectul hotărârii Guvernului.

Amintim că, VMS sunt instrumente financiare care atestă datoria publică, sub formă de bonuri de trezorerie și obligațiuni de stat, constituind împrumuturi ale statului în monedă națională pe termen scurt și lung. Valoarea nominală a acestora este de 100 lei, iar termenul de circulație – 91, 182 și 364 de zile pentru bonurile de trezorerie și de la 1 an și mai mare pentru obligațiunile de stat.

Realitatea Live

Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
25 Feb. 2024, 15:49
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
25 Feb. 2024, 15:49 // În Lume //  Elena Putregai

O serie de documente scurse online aparținând unui grup de hackeri din China care lucrează pentru statul chinez arată eforturile vaste depuse de serviciile de informații și securitate ale Beijingului pentru a se infiltra în sistemul cibernetic al guvernelor, companiilor și infrastructurii din țările străine, exploatând vulnerabilități ale programelor operate de mari firme de tehnologie, precum Microsoft, Apple sau Google, relatează Washington Post.

Documentele care au fost postate pe un site public săptămâna trecută arată că operațiunea hackerilor susținuți de Beijing a început acum 8 ani și a afectat bazele de date și telecomunicațiile din Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong, Malaysia, India și alte țări din Asia. Printre cele 20 de guverne și teritorii străine țintite se numără și Marea Britanie.

Autoritățile chineze au folosit această campanie de hacking și pentru a monitoriza îndeaproape activitățile minorităților etnice din China și companiile de jocuri de noroc online, potrivit The New York Times. Documentele, care arată corespondența dintre angajați, precum și o listă de ținte și materiale în care sunt prezentate instrumente folosite în atacurile cibernetice, aparțin companiei I-Soon din Shanghai, care are birouri și în Chengdu.

Informațiile scurse online oferă o imagine de culise din lumea secretă a hackerilor plătiți de Beijing să atace alte țări și companii. O campanie globală de spionaj cibernetic Autoritățile chineze și principala agenție de spionaj a Chinei, Ministerul Securității de Stat, se folosesc de specialiști din mediul privat pentru a desfășura o campanie globală de hacking care a afectat chiar și infrastructura și guvernul din America.

„Fac parte dintr-un ecosistem de contractori cu legături cu scena hackerilor chinezi patriotici care s-a dezvoltat cu două decenii în urmă și devenit între timp oficială”, a spus John Hultquist, analist șef al Mandiant Intelligence de la Google.

Uneori angajații firmei I-Soon erau folosiți pentru a ataca ținte din străinătate, iar alteori aceștia ajutau mult temutul Minister al Securității Publice din China să supravegheze cetățeni chinezi pe plan intern și extern. Una dintre tehnologiile descrise în documente permite spargerea conturilor de email Outlook, în timp ce alta poate fi folosită pentru a prelua controlul calculatoarelor care operează sisteme Windows, aparent putând evita 95% din toate sistemele de antivirus.

I-Soon s-a lăudat că are acces la informații confidențiale aparținând mai multor guverne și companii din Asia, inclusiv Taiwan, India, Nepal, Vietnam și Myanmar. Unul dintre documente arăta o listă cu datele personale și de zbor ale clienților unei companii aeriene din Vietnam. În același timp, I-Soon spunea că a dezvoltat tehnologii de care poliția chineză ar avea nevoie, inclusiv programe care pot monitoriza opinia publică de pe rețelele sociale din China.

Un alt instrument, construit special pentru a fi folosit împotriva conturilor de X (fostul Twitter), poate să obțină adrese de email, numere de telefon și alte informații de identificare a conturilor de utilizator. În ultimii ani, autoritățile chineze au reușit să identifice activiști și persoane care au criticat guvernul și care au postat pe X folosind conturi anonime din China și din afara țării. Aceștia au fost apoi amenințați și forțați să își șteargă mesajele considerate prea critice la adresa Beijingului sau inacceptabile.

Tactici de spionaj similare cu cele folosite în Iran și Rusia

Este cea mai mare scurgere de date ale unei companii suspectate că oferă servicii de spionaj cibernetic și hacking pentru agențiile de securitate ale Chinei, potrivit lui Jonathan Condra, un director al firmei de securitate cibernetică Recorded Future. Documentele dezvăluie informații noi despre cum hackerii mercenari lucrează cu guvernul chinez pentru a desfășura operațiuni de spionaj cibernetic. I-Soon a semnat sute de contracte cu poliția chineză pentru misiuni plătite începând cu 1.400 de dolari și ajungând până la înțelegeri pe mai mulți ani de 800.000 de dolari, potrivit Washington Post.

Tacticile folosite de Beijing seamănă cu cele utilizate de Iran și Rusia, care apelează de mai mulți ani la entități neguvernamentale pentru a supraveghea ținte comerciale și oficiale.

Această strategie este, însă, mai greu de controlat. Unii hackeri chinezi au folosit programe malware ca să șantajeze companiile private atacate și să obțină bani, chiar în timp ce lucrau pentru agenția de spionaj a Chinei. Directorul FBI Christopher A. Wray a spus că există planuri pentru desfășurarea unei campanii foarte vaste care să atace infrastructura americană, inclusiv rețeaua energetică, conductele de petrol și sistemul de canalizare, în caz de război cu Taiwanul. Anul trecut s-a aflat că mai multe conturi de email ale oficialilor americani, inclusiv a ambasadorului american la Beijing și a secretarului de comerț, au fost sparte.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală