Victor Furtuna, procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să investigheze pretinsele ilegalități din sesizarea deputatului PAS Lilian Carp împotriva lui Alexandr Stoianoglo, ar fi în conflict de interese, or ar putea fi recuzat din două motive. Despre asta susține adjunctul procurorului general, și el suspendat, Ruslan Popov, care a ieșit acum o zi într-o conferință de presă transmisă în direct de colegii de la Rlive.md și RLIVE TV.
„Printre primele lucruri realizate de Alexandr Stoianoglo, odată cu accederea în funcția de procuror general, a fost dispunerea a două controale la Procuratura Anticorupție (PA) și la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). La PA s-au constatat multiple și grave încălcări de procedură penală care s-au soldat cu sancțiuni disciplinare, inclusiv cu unele dosare penale în adresa mai multor procurori. Procurorilor anticorupție le-a fost expediată o atenționare în care li s-au adus critici și observații cu referire la încălcările concrete, unul din aceștia era Victor Furtuna. El se află în conflict de interese direct”, a explicat Ruslan Popov.
Mai mult, Ruslan Popov a confirmat unele zvonuri, precum că Victor Furtuna ar fi în relație de rudenie cu un fost procuror demis de Alexandr Stoianoglo. „Procurorul vizat este în relații de rudenie, cumnat, cu ex-procurorul Dorin Compan în privința căruia, iarăși reieșind din inițiativa Procuraturii Generale, a fost pornită o procedură disciplinară pe mai multe capete de acuzare, care și acum este pe dinte la Colegiul de disciplină”. „Procurorul Victor Furtuna ar fi trebuit să se abțină singur de la investigație, ceea ce nu a făcut”.
VIDEO Se zvonește că Victor Furtuna ar fi finul
unui ex-procuror demis de Alexandr Stoianoglo
Cât despre sesizarea deputatului PAS Lilian Carp, Ruslan Popov a spus că aceasta trebuie să treacă printr-un filtru de legalitate. „Carp nu a prezentat nicio probă și cel mai importat în cadrul acestei proceduri trebuia să i se ofere dreptul procurorului general să-și expună punctul de vedere referitor la toate pretențiile. Cu o grosolănie nemaipomenită procurorului general i-a fost refuzată audierea. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, se pare că nu a lecturat niciodată codul administrativ”.
Egal cu zero! Numirea unui procuror general interimar – sub risc.
Stoianoglo a contestat hotărârea CSP
Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general pe data de 5 octombrie, după ce în ședința extraordinară a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost desemnat procurorul anticorupție Victor Furtuna să investigheze pretinsele ilegalități, în urma sesizării deputatului PAS Lilian Carp împotriva procurorului general. Mai târziu, seara, au avut loc percheziții în biroul și acasă la el, după care a fost reținut pentru 72 de ore pe patru capete de acuzare: abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața organelor.
Potrivit sesizării lui Lilian Carp, în fapt, Alexandr Stoianoglo este învinuit că a permis acordarea indemnizației fostului procuror-șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în timp ce era urmărit penal; de faptul că a renunțat la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon și în baza anumitor proprietăți deținute de Svetlana Curdova, soția sa; dar și de semnarea raportului referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova.
Alexandr Stoianoglo nu-și recunoaște vina și a susținut că este o răzbunare din partea guvernării.
Este de menționat că și adjuncții procurorului general au fost suspendați din funcție, iar din această cauză membrii CSP s-au întrunit într-o nouă ședință extraordinară, unde au ales ca interimatul șefiei Procuraturii Generale să fie asigurat de Dumitru Robu, care a mai exercitat această funcție în 2019, când Blocul ACUM (Platforma DA și PAS) era în coaliție cu PSRM.