Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) anunță proteste după alegerile din 3 noiembrie 2024. Anunțul a fost făcut de către Igor Dodon pe 7 noiembrie, într-un briefing de presă. Purtătoarea de cuvânt a Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), Adriana Vlas, a reacționat la afirmațiile acestuia, transmite Newsmaker.md.
„Astăzi, venim cu declarația comună că alegerile prezidențiale din acest an nu pot fi considerate libere și democratice, în condițiile politizării CEC, a utilizării resurselor administrative, a monopolului și cenzurii presei, a impedimentelor create cu rea voință pentru alegatorii din diverse regiuni din țară și din exterior. (…). Noi vom apară votul și dorința de dreptate a cetățenilor noștri prin toate căile legale posibile, inclusiv prin acțiuni pașnice de protest. (…). Facem apel la toate partidele, care doresc o societate consolidată, alegeri libere și unitatea poporului, să susțină aceste cerințe înaintate de PSRM”, a declarat Dodon.
Totodată, Dodon a criticat monopolul mediatic și cenzura presei, susținând că alegătorilor din anumite regiuni și din diaspora le-au fost puse „impedimente cu rea voință”. Acesta a mai menționat că PSRM a depus zeci de sesizări la CEC în ultimele zile, în care se semnalează numeroase nereguli și fapte de intimidare. Liderul socialist a declarat că formațiunea sa va apăra „votul și dorința de dreptate a cetățenilor prin toate căile legale posibile, inclusiv prin acțiuni pașnice de protest”.
Dodon a mai spus că viitoarele alegeri parlamentare „ar putea fi considerate democratice doar dacă anumite instituții vor fi depolitizate”. Printre măsurile solicitate de acesta se numără „retragerea CEC din subordinea guvernării, demisia conducerii Consiliului Audiovizualului și a Companiei „Teleradio-Moldova”, precum și „depolitizarea Curții Constituționale”, despre care liderul PSRM susține că funcționează ca un „instrument politic al partidului de guvernare”.
Într-un comentariu pentru sursa citată, Adriana Vlas a declarat că, în pofida cumpărării de voturi, cetățenii și-au spus cuvântul, alegând calea de dezvoltare europeană.
„Igor Dodon, adus la președinție de Plahotniuc în 2016, care a pierdut lamentabil alegerile din 2020, având toată puterea în stat, căruia Kremlinul nu i-a permis să candideze în 2024, din cauza slăbiciunii sale ca politician frustrat și supărat pe toată lumea, este ultima persoană care să se pronunțe despre democrație și un proces electoral liber și corect. Cu tot amestecul hoților fugari în aceste alegeri, cu voturi cumpărate cu milioane de dolari, cetățenii Republicii Moldova și-au spus cuvântul prin vot, alegând calea dezvoltării europene a țării noastre”, a spus reprezentanta PAS.
Pe 3 noiembrie 2024, a avut loc turul II al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Președinta Maia Sandu, care a concurat pentru un nou mandat din partea PAS, a câștigat scrutinul, obținând 55,35% din sufragii. Conctracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a acumulat 44,65% din voturi. Alegerile prezidențiale, precum și referendumul constituțional din 20 octombrie, s-au desfășurat pe fundalul unui scandal de corupere electorală orchestrată de organizația criminală a oligarhului fugar Ilan Șor, vizând influențarea rezultatelor celor două scrutine. Conform anchetei, organizația „Șor” a mobilizat peste 130 000 de persoane pentru a influența votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancționată internațional. Procurorii estimează că numărul celor implicați ar putea depăși 300 000 la finalul anchetei, iar până acum au fost identificați 39 de milioane de dolari care au circulat prin rețea.