Curs valutar
 • EUR
  19.9217
  0%
 • USD
  19.2760
  0%
 • RUB
  0.3169
  0%
 • RON
  4.0611
  0%
 • UAH
  0.5219
  0%

RECORD negativ! Câți jurnaliști din toată lumea sunt la închisoare? China deține primul loc, Belarus – 5

22 Dec. 2021, 07:31
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
22 Dec. 2021, 07:31 // Societate //  Realitatea.md

La finalul anului 2021, 293 de jurnaliști se găsesc după gratii în întreaga lume, potrvit unui raport special al CPJ. Cei mai mulți sunt închiși în China, Myanmar și Egipt.  Cel puțin 24 de jurnaliști au fost omorâți doar anul acesta.

În 2020, erau 280 de jurnaliști trimiși la închisoare. În ciuda faptului că țări precum Arabia Saudită și Turcia, cândva țara cu cei mai mulți jurnaliști închiși, au eliberat un număr semnificativ de ziariști, totalul deținuților din presă a crescut din nou, pentru al șaselea an la rând.

Motivele pentru care numărul jurnaliștilor încarcerați continuă să crească diferă de la o țară la alta. Dar, în toate cazurile, există o constantă: o intoleranță tot mai accentuată pentru reportajele și investigațiile independente.

Autocrații din toată lumea se arată tot mai îndrăzneți în încercarea de a rămâne la putere, alegând să ignore sistemul judiciar și normele internaționale.

China: pe primul loc la numărul de jurnaliști închiși, pentru al treilea an la rând

Într-o lume preocupată cu COVID-19 și care încearcă să rezolve problemele climatice, guvernele represive sunt conștiente că abuzurile de putere nu mai atrag indignarea publicului ca altădată. De asemenea, guvernele democratice nu mai sunt la fel de dispuse să aplice sancțiuni economice.

Liderii țărilor autoritare găsesc modalități din ce în ce mai sofisticate de a bloca reportajele incomode. Restricționarea accesului la internet și aparaturile tot mai sofisticate de spionaj sunt metode mult mai eficiente de a combate jurnalismul independent.

Închiderea jurnaliștilor în China nu este ceva nou. Însă, este pentru prima oară când sunt deținuți jurnaliști în Hong Kong – rezultat al unor legi draconice implementate în 2020 ca răspuns la masivele proteste pro-democrație.

China a arestat chiar și oameni din afara sferei jurnalistice, doar pentru că existau suspiciuni îndoielnice că ar fi avut legături cu oameni din mass-media. În total, sunt 50 de jurnaliști închiși de guvernul comunist de la Beijing.

În afară de China, țările care au arestat cei mai mulți jurnaliști: Myanmar, Etiopia și Belarus

Myanmar nu avea niciun jurnalist după gratii în 2020 – acum, după represiunea juntei militare, sunt 26. Situația este, însă, mult mai gravă.

Mulți jurnaliști, printre ei și americanul Danny Fenster, au fost eliberați cu puțin timp înainte de a ieși raportul jurnaliștilor reținuți din acest an. În plus, se poate să mai existe și alți oameni din media închiși, dar care nu au fost identificați ca reporteri, potrivit celor de la CPJ.

Alți jurnaliști au fugit din țară sau se ascund, ceea ce reprezintă o pierdere imensă pentru media independentă din Myanmar.

Egiptul a ieșit pe locul trei, cu 25 de jurnaliști în custodie în 2021. Cu toate că este un număr mai mic decât anul trecut, cei rămași după gratii amintesc de indiferența președintelui Abdel Fattah el-Sisi pentru legile propriei țări.

Fotojurnalistul Mahmoud Abou Zeid, de exemplu, trebuie să se prezinte în fiecare seară la secția de poliție pentru următorii cinci ani – el este „sub observația” poliției din 2019. Zeid petrece fiecare noapte în celulă și îi este interzis să își administreze proprietățile și bunurile materiale.

Lukashenko a mai arestat 10 jurnaliști anul acesta și Belarusul a urcat pe locul 5

În Africa subsahariană, cea mai mare lovitură împotriva libertății presei a venit în Etiopia. Singura țară din regiune care a arestat mai mulți jurnaliști este Eritrea.

Arestările au venit în contextul războiului civil în desfășurare dintre forțele guvernamentale și Frontul de Eliberare Populară din Tigray.

În Belarus, Aleksandr Lukashenko a arătat cât de puțin îi pasă de opinia publică și cât de mult îl interesează să rămână la putere prin orice mijloace. Lukashenko l-a arestat pe Raman Pratasevich după ce avionul civil în care se afla a fost deturnat de aviația militară bielorusă.

Acum, sunt închiși cel puțin 19 jurnaliști, cu 10 mai mulți decât anul trecut. Un fan al reporterului Aliaksandr Ivulin, acuzat de încălcarea ordinii publice, a fost condamnat la 14 zile de detenție doar pentru că a purtat un tricou cu numărul pe care reporterul l-a avut ca jucător de fotbal.

Situația jurnaliștilor se îmbunătățește în cazul Turciei și Arabiei Saudite – un semn al schimbării sau doar praf în ochi? 

Există și cazuri pozitive: în 2021, Turcia a eliberat 20 de jurnaliști, dintr-un total de 38, iar în Arabia Saudită sunt cu 10 jurnaliști mai puțini în închisoare – mai rămân închiși alți 14, în condițiile în care niciun alt jurnalist nu a mai fost reținut în acest an.

Cele două țări au coborât în topul statelor care au închis cei mai mulți jurnaliști, însă asta nu înseamnă că s-a produs o schimbare a politicii cu privire la jurnalismul independent din aceste țări.

Măsurile represive pe care Turcia le-a aplicat după încercarea eșuată de lovitură de stat din 2016 au decimat mass-media țării și i-au forțat pe mulți jurnaliști să renunțe la profesia lor.

În Arabia Saudită, cazul tulburător al lui Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit omorât în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul în 2018, și alte arestări din 2019, au avut un efect intimidant asupra jurnaliștilor.

În fața unui an teribil pentru libertatea de exprimare, genul acesta de intoleranță nu oferă prea multe motive de optimism. Cel puțin în viitorul apropiat, numărul jurnaliștilor trimiși după gratii va continua să crească și să stabilească noi recorduri negative.

Datele anului 2021 pentru jurnaliștii trimiși după gratii

Alte constatări sumbre ale studiului realizat de CPJ:

 • 19 jurnaliști au fost omorâți anul acesta din răzbunare pentru reportajele pe care le-au publicat. Anul trecut, au fost 22 de victime;
 • 3 jurnaliști au murit în timp ce raportau din zone de conflict. Doi jurnaliști au murit în timp ce prezentau din mijlocul protestelor stradale;
 • Mexic rămâne țara cea mai sângeroasă pentru jurnaliștii din emisfera vestică: trei jurnaliști au fost omorâți din răzbunare și alți șase din motive, până acum, neelucidate;
 • în India au avut loc cele mai multe crime împotriva jurnaliștilor din motive de răzbunare: 4. Un al cincilea a murit în timpul unor proteste;
 • 40 din cei 293 de jurnaliști deținuți sunt femei (14%);
 • cu toate că în America de Nord nu este niciun jurnalist după gratii, de-a lungul anului au fost raportate 56 de arestări și detenții. Cei mai mulți au fost închiși în urma unor proteste;
 • în Rusia, CPJ a identificat 14 jurnaliști deținuți.

Realitatea Live

FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
13 Aug. 2022, 08:10
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
13 Aug. 2022, 08:10 // Societate //  Realitatea.md

Vine noul an de studii, care va fi diferit de cel precedent. După reforma universităților, numărul instituțiilor de învățământ superior s-a redus de la 16 la 11. Ministerul Educației spune că sunt prea puțini studenți și prea multe universități, de aceea era necesar să se intervină.

Autoritățile, în afirmațiile sale, se bazează pe date statistice, care arată că urmare a declinului demografic a scăzut și scade în continuare numărul elevilor și al studenților. De exemplu, dacă în perioada anilor 2010-2011 erau 107813 studenți, în anul de studii 2021-2022 cifra s-a înjumătățit, înregistrând 59647 de studenți.

Ministerul Educației explică, instituțiile de învățământ superior cu venituri mici de doar câteva milioane de lei nu au şanse în competiţia pentru a atrage profesori buni, pentru a avea în dotare săli şi laboratoare moderne şi a pregăti specialişti de calitate. Fapt demonstrat și de datele statistice, care relevă că în 2020 doar 4, din cele 16 instituţii de învățământ superior de stat au avut profit şi doar două – în 2019.

Portalul economic moldstreet.com a analizat veniturile universităților din Republica Moldova. Universitatea de Stat din Moldova este cea mai mare instituţie de învățământ superior, atât după numărul de studenţi, cât şi după valoarea mijloacelor fixe. Cea mai profitabilă instituţie de învățământ superior, pe parcursul a mai mulţi ani, este Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF).

sursa: Mold-Street.com

 

Din acest grafic se vede cu ochiul liber, cât de mare este diferența bugetelor instituțiilor de învățământ. Totodată, universitățile au nevoie de un număr similar de rectori, prorectori, decani și prodecani, indiferent de faptul dacă în programele lor s-au înmatriculat 200 sau 10000 de studenți, indiferent de buget.

Mai mult decât atât, și infrastructura, inclusiv TIC sunt costisitoare per student. Respectiv, o instituție de învățământ superior este nevoită să cheltuiască aceiași bani pentru întreținerea unui metru pătrat de sală de studii sau de laborator pentru a instrui 5, 10 sau 25 de studenți.

Autoritățile promit că va începe cel mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani. Pentru realizarea acestui scop au fost alocate peste 700 de milioane de lei.

FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală