Curs valutar
 • EUR
  20.7697
  0.0014%
 • USD
  17.6283
  -0.135%
 • RUB
  0.2427
  -0.3296%
 • RON
  4.1967
  -0.0048%
 • UAH
  0.6610
  -0.0151%

REZOLUȚIE! Parlamentul European introduce sancțiuni asupra tuturor întreprinderilor de stat din Belarus

10 Iun. 2021, 18:14
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
10 Iun. 2021, 18:14 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Parlamentul European votează astăzi o rezoluție privind situația din Belarus, care va solicita o anchetă a rolului Rusiei în incidentul cu aterizarea forțată a avionului Ryanair la Minsk. Acest lucru este raportat de Evropeyskaya Pravda cu referire la proiectul de rezoluție. Totodată, textul rezoluției condamnă aterizarea forțată a unui zbor Ryanair la Minsk pe 23 mai și reținerea de către autoritățile din Belarus a jurnalistului Roman Protasevici și Sofia Sapega și consideră că acest act reprezintă o încălcare a dreptului internațional și a terorismului de stat.

Astfel, deputații vor solicita eliberarea imediată și necondiționată a lui Protasevici și Sapega, precum și a tuturor jurnaliștilor și a prizonierilor politici deținuți în Belarus.

Deputații vor exprima, de asemenea, profunde îngrijorări cu privire la implicarea Rusiei în acțiunile regimului Lukashenko, inclusiv despre sprijinul financiar și cooperare strânsă între serviciile speciale.

Decizia a fost luată în urma constatărilor Consiliului European, în care șefii de stat și de guvern ai UE au condamnat cu fermitate aterizarea forțată ilegală a zborului Ryanair la Minsk pe 23 mai.

Printre alte cerințe principale cu referire la situația din Belarus se enumeră:

– Eliberarea lui Roman Protasevici, Sofia Sapega și a tuturor celorlalți deținuți politici;
– Oprirea torturii împotriva deținuților și oferirea accesului la asistență medicală și consiliere juridică;
– Organizarea unei conferințe politice la nivel înalt privind rezolvarea crizei din Belarus;
– Investigarea incidentului cu aterizarea aeronavei Ryanair la Minsk (acest caz este numit „un act de terorism de stat fără precedent”);
– Să nu ridice interdicția de utilizare a spațiului aerian al UE de către transportatorii aerieni din Belarus până când toți deținuții politici nu vor fi eliberați;
– Introducerea de sancțiuni sectoriale împotriva regimului din Belarus, inclusiv interzicerea importului de produse petroliere, îngrășăminte cu potasiu, produse metalice, lemn și produse din lemn;

– Introducerea sancțiunilor asupra tuturor întreprinderilor de stat care ajută la menținerea regimului prin câștigurile valutare;
– Consolidarea luptei împotriva contrabandei cu țigări din Belarus, care a devenit o sursă importantă de venit pentru regimul din Belarus;
– Extinderea listei persoanelor cărora li se interzice intrarea în UE și ale căror active sunt înghețate, pentru a include pe toți cei asociați cu represiunea de stat, precum și pe cei care susțin regimul și îi oferă sprijin economic sau orice altă asistență;
– Problema expulzării din țările UE a diplomaților din Belarus care sunt angajați ai serviciilor speciale din Belarus;
– Împiedicarea Belarusului să utilizeze Interpol în scopuri politice;
– Crearea unui tribunal internațional pentru urmărirea penală a crimelor regimului belarus și Lukashenko pentru purtarea unui război împotriva cetățenilor din Belarus;

– Susținerea unui plan de sprijin economic în valoare de trei miliarde de euro pentru o viitoare Republică Belarus democratică;
– Acordarea de asistență financiară și tehnică tuturor mass-mediei independente și jurnaliștilor din Belarus;
– Acordarea de asistență societății civile din Belarus, cu un accent special asupra celor care au găsit azil în UE și își continuă lupta de acolo, asigură acestor persoane protecție personală și simplifică primirea vizelor și a regulilor de ședere;
– Oferirea sprijinului, inclusiv financiar, instituțiilor exilate, cum ar fi Universitatea Europeană de Științe Umane din Vilnius;

De menționat că, pe 4 iunie, Consiliul UE a aprobat o decizie de interzicere a transportatorilor aerieni din Belarus să zboare în spațiul aerian al UE și să utilizeze aeroporturile din țările Uniunii Europene.

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 19:09
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 19:09 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Fosta campioană sovietică la şah Nona Gaprindashvili a intentat un proces de defăimare împotriva Netflix solicitând plata unor despăgubiri în valoare de cinci milioane de dolari, din cauza unei replici din serialul „The Queen’s Gambit” care este, potrivit avocaţilor şahistei, falsă şi sexistă.

Vedetă a şahului sovietic din anii 1980, considerată o adevărată eroină în Republica Georgia din Caucazul de Sud, jucătoarea a fost portretizată în ultimul episod al serialului drept o campioană care nu a „înfruntat niciodată bărbaţi”.

În plângerea depusă în numele şahistei la un tribunal federal din Los Angeles, se spune că referinţa la persoana acesteia „îi dezonorează realizările în faţa milioanelor de oameni care urmăresc serialul”.

Potrivit documentelor juridice consultate de Reuters, şahista, de cinci ori campioană mondială, a fost prima femeie din istorie care a obţinut titlul de maestră internaţională a şahului într-un sport dominat de bărbaţi.

Gaprindashvili cuncurase împotriva a cel puţin 59 de jucători bărbaţi până în 1968, anul în care este plasată acţiunea episodului serialului, potrivit documentelor judiciare.

Netflix nu a dat curs imediat unei solicitări de a comenta pe marginea acestui subiect, dar, potrivit presei americane, a spus că-şi va apăra cu fermitate punctul de vedere.

„Credem că afirmaţia nu are niciun temei”, a spus un purtător de cuvânt al gigantului american din domeniul streamingului, potrivit articolelor apărute în presă.

„The Queen’s Gambit”, ecranizarea unui roman din 1983 semnat de Walter Tevis, spune povestea unei tinere orfane, Beth Harmon, care devine cea mai bună jucătoare de şah din lume în perioada Războiului Rece.

Harmon, care e interpretată de Anya Taylor-Joy, este descrisă de Netflix ca fiind ”hotărâtă să cucerească graniţele tradiţionale stabilite în lumea dominată de bărbaţi a şahului competitiv”, scrie Agerpres.

Serialul a fost recompensat cu două Globuri de Aur în 2021 şi a obţinut 18 nominalizări la cea de-a 73-a ediţie a Primetime Emmy Awards care va avea loc în acest weekend.

Avocaţii lui Gaprindashvili susţin că serialul, lansat în octombrie 2020, i-a adus prejudicii profesionale şi doresc eliminarea replicii în care se spune că şahista nu ar fi jucat niciodată cu bărbaţi, replică pe care o etichetează ca fiind grosolan de sexistă şi depreciativă.

Netflix i-a angajat pe rusul Garri Kasparov, fost campion mondial la şah, şi pe americanul Bruce Pandolfini, maestru naţional, drept consultanţi de specialitate ai serialului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române