Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Scriitorul Vladimir Beșleagă împlinește 90 de ani. Destinul său nu a fost ușor! Mesajul transmis de Maia Sandu

25 Iul. 2021, 15:36
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 15:36 // Actualitate //  Realitatea.md

Una dintre cele mai prezente și mai vocale personalități ale momentului din țara noastră, Vladimir Beșleagă, împlinește astăzi onorabila vârstă de 90 de ani. Este omul, creatorul și cetățeanul complex, care s-a afirmat ca scriitor, eseist, publicist, traducător, dar și ca spirit civic și autoritate morală pentru mai multe generații. Cu această ocazie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a transmis un mesaj.

„Destinul acestei figuri de vârf a vieții culturale din Republica Moldova nu a fost ușor. Născut în stânga Nistrului, în 1931, a cunoscut ororile războiului, reflectate ulterior în romanul „Zbor frânt”, considerat unul de referință și până astăzi. Apoi, fiind un opozant al regimului sovietic, a avut de suferit de pe urma poziției sale. A fost ostracizat și marginalizat, i s-a îngrădit posibilitatea de a fi publicat sau de a avea dreptul la propria semnătură. Așa a apărut „Viața și moartea nefericitului Filimon”, pe care criticii literari l-au declarat drept singurul roman de sertar al rezistenței prin cultură din acest spațiu geografic și care a văzut lumina tiparului abia în anul 1988.

S-a aflat în primele rânduri ale luptei pentru renaștere națională, în 1990-1994 a fost deputat în primul Parlament independent al țării, iar în 1991 fost desemnat Scriitor al Poporului. În 2010 a fost numit membru al Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, fiind printre puținii intelectuali basarabeni care și-a asumat trecutul și a pledat pentru o etică a memoriei. Astfel, în 2003, a decis să returneze „Ordinul Republicii”, pe care îl primise în 1996, în semn de protest pentru decorarea cu această distincție a fostului lider comunist Ivan Bodiul”, scrie într-un comunicat de presă plasat pe site-ul Președinției.

„Maestre, este o onoare și o bucurie să fim alături de Dumneavoastră în această zi de sărbătoare. Vă mulțumim pentru caracter, pentru verticalitate și muncă, și vă dorim să rămâneți, în continuare, un model și o sursă de inspirație pentru noi toți. La mulți ani!”, i-a urat Maia Sandu.

Vladimir Beşleagă s-a născut la 25 iulie 1931 în satul Mălăieşti, raionul Grigoriopol, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Prozator, eseist, publicist şi traducător, şi-a început activitatea literară în anii ’60. În 1956 a debutat cu cartea  “Zbânţuilă”, dedicată micilor cititori. Primul roman, “Zbor frânt”, reeditat de câteva ori, este recunoscut drept unul dintre romanele care au schimbat faţa prozei din literatura Basarabiei postbelice.

În anii 90, a făcut partea din Mişcarea de Renaştere naţională şi a fost deputat în primul Parlament al Moldovei independente. Vladimir Beşleagă este un model intelectual, un promotor al adevărului istoric şi a luptat în permanenţă pentru recuperarea valorilor româneşti.
În 1996, Vladimir Beşleagă a fost decorat  cu “Ordinul Republicii”, însă scriitorul a returnat distincţia în 2003, în semn de protest pentru faptul că acest ordin îi fusese oferit şi fostului lider comunist Ivan Bodiul.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 04:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
24 Sept. 2021, 04:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat joi o transformare a sistemelor alimentare globale pe care o consideră esenţială în lupta împotriva încălzirii globale, a pandemiilor sau a conflictelor armate, relatează AFP.

„Războiul de pe planeta noastră trebuie să înceteze, iar sistemele alimentare sunt una dintre cheile păcii”, a insistat Guterres, organizator al unui summit mondial virtual privind sistemele alimentare, în marja Adunării Generale anuale a organizaţiei, scrie dcbusiness.ro.

Comunitatea internaţională trebuie să se doteze cu „sisteme alimentare care ne protejează planeta”, a pledat secretarul general al ONU.

„Este posibilă hrănirea unei populaţii mondiale în creştere salvând planeta. Peste tot, trebuie să consolidăm rezistenţa sistemelor alimentare locale la şocurile externe, cum ar fi conflictele, schimbările climatice şi pandemiile”, a insistat el.

La rândul lor, Statele Unite s-au angajat să pună capăt şi malnutriţiei datorită unei investiţii programate pe mai mulţi ani de peste zece miliarde de dolari destinate să accelereze transformarea unor sisteme alimentare, potrivit unui comunicat de la Casa Albă.

Foametea este în creştere în lume, schimbările climatice se accelerează şi ameninţă producţia agricolă: în acest context îngrijorător ONU a organizat joi, după un an şi jumătate de pregătire, acest summit mondial cu 85 de şefi de stat şi de guvern pentru a încuraja statele să îşi reformeze sistemele alimentare în încercarea de a face faţă provocărilor.

Miza este imensă. Se consideră că sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Şi foametea continuă să crească: afectează 811 milioane de oameni în întreaga lume, în timp ce alte 2,7 miliarde nu au acces la o alimentaţie sănătoasă, potrivit unui raport al ONU.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române