Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Situație inedită! Agenția Medicamentului cu doi directori? Priseajniuc – restabilit de instanță

25 Iul. 2021, 16:00
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 16:00 // Societate //  Realitatea.md

Printr-o hotărâre a Judecătoriei Chișinău, s-a constatat că Eremei Priseajniuc a fost ilegal eliberat din funcția de director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM). A doua zi, s-a prezentat la locul de muncă, însă nu a fost admis în incinta instituției. Între timp, la așa-zisa funcție vacantă a venit Silvia Cibotari.

La data de 11 noiembrie 2020, Guvernul condus de Ion Chicu a dispus eliberarea lui Eremei Priseajniuc din funcţia de director general al AMDM şi, la fel, a dispus numirea Silviei Cibotari în funcţia respectivă. Hotărârea Guvernului a fost atacată în instanță de către Priseajniuc care a catalogat-o ca fiind ilegală şi neîntemeiată, solicitânt anularea acesteia.

În urma examinării dosarului, instanța a atras atenția asupra faptului că în cadrul elaborării și adoptării hotărârii de eliberare din funcție, lui Priseajniuc nu i-a fost solicitată o opinie și nu i-a fost asigurat dreptul la apărare, fapt ce constituie „o încălcare gravă a tuturor garanțiilor acestuia, care îi le oferă Codul Administrativ pentru protejarea intereselor legitime”.

În acest sens, magistrații au constatat că eliberarea lui din funcție a constituit un „act administrativ individual ilegal”.

Reprezentanții Guvernului au încercat să se apere, menționând că Priseajniuc nu a fost eliberat din funcție, ci „destituit/revocat”. Judecătorii au constatat și de această dată o ilegalitate, or în textul Actului de eliberare s-a menționat: „Se eliberează domnul Eremei Priseajniuc din funcție de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”.

În acest sens, magistrații Judecătoriei Chișinău au dispus anularea hotărârii Guvernului prin care Priseajniuc a fost eliberat de la șefia AMDM.

Contactat de reporterul Deschide.MD, Eremei Priseajiuc a declarat că este mulțumit de decizia instanței de judecată care a constatat că eliberarea lui din funcție a fost una ilegală. Totuși, el a precizat că hotărârea magistraților așa și nu este executată de către responsabilii Executivului. „Prin hotărârea instanței s-a constatat că eliberarea este ilegală, respectiv, ținând cont că decizia prevede executarea imediată a hotărârii, urma ca la data de 8 iulie eu să fiu restabilit în funcție. Din motive necunoscute, până la ziua de azi, hotărârea nu este executată și eu nu sunt restabilit în funcție”, a declarat el.

Conform procedurii, am venit a doua zi la AMDM, m-am prezentat la locul de muncă după cum este menționat în hotărâre. Cu părere de rău, actualul conducător al Agenției, Silvia Cibotari, refuză să execute hotărârea instanței și îmi obstrucționează accesul la locul de muncă”, a mai spus Eremei Priseajniuc.

Funcționarul a precizat că l-a informat deja pe prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, dar și Cancelaria de Stat despre hotărârea instanței și i-a adus la cunoștință faptul că, în conformitate cu hotărârea judecătorească, urmează să revină la locul de muncă. Totuși, Guvernul a solicitat ca să fie „tălmăcită” hotărârea prin care să fie dată o explicare cum aceasta urmează a fi îndeplinită.

La data de 21 iulie, hotărârea cu explicarea modului de executare a deciziei instanței a fost transmisă Guvernului. Ea prevede că decizia este executorie, iar eu ar urma să fiu repus în funcție. Nu cunosc motivul pentru care decizia nu este executată nici astăzi”, menționează el.

Priseajniuc a mai spus că, ulterior, l-a informat suplimentar pe Ciocoi despre obstrucționarea accesului la locul de muncă și i-a solicitat să se dispună executarea hotărârii instanței.

Amintim că Eremei Priseajniuc a fost oficialul de la Chișinău care primul a discutat în august 2020 cu Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din cadrul Parlamentului European, responsabil al PE în relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), posibilitatea includerii R.Moldova în solicitarea României către Comisia Europeană în vederea obținerii vaccinurilor anti-COVID-19.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române