Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

Slusari dă de înțeles că, după ajustarea tarifului, moldoveanul casnic ar fi plătit 15 lei pe gaz. De ce va plăti 19?

04 Iun. 2023, 11:50
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
04 Iun. 2023, 11:50 // Economie //  Elena Putregai

„Prețul mediu de achiziționare a gazelor, oferit de către Energocom pentru Moldovagaz permite micșorarea de două ori a tarifului pentru consumători finali”. Declarația a fost făcută de Alexandr Slusari, membru al Consiliului de administrare al Energocom, sâmbătă, 3 iunie curent. Asta ar însemna circa 15 lei. Doar că „din câte înțeleg, concernul afiliat Gazpromului mai are de recuperat devierile financiare și va propune un tarif în jur de 19 lei cu TVA”, a repetat el.

„Toata țara va continua să achite notă de plată pentru faptul că un băiat răsfățat cu ambițiile politice ale unui Napoleon, dar cu experiență a unui administrator al firmei de trăducători, a gestionat politic sectorul energetic într-un regim manual, iar oamenii lui Plahotniuc din ANRE, deprinși să fie subordonați, mergeau la ministru Spînu la „nareaduri”. Prin urmare, cei, care erau responsabili pentru a ajusta la timp tariful în perioada unui consum minimal de gaz, s-au eschivat de la îndeplinirea atribuțiilor sale funcționale și au condamnat țara la un tarif exagerat în perioada sezonului rece plus încă căteva luni după finalizarea acestuia”, a explicat Alexandr Slusari pe contul său de Facebook.

El mai este de părere că nimeni nu va răspunde pentru „acest dezmăț”. Anterior, președintele Consiliului de administrare al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că abaterile tarifare rămân de 1,2 miliarde de lei.

„Tradițional pentru Moldova nimeni nu răspunde pentru acest dezmăț. Napoleonul eșuat s-a retras la Președinție, însă continuă să insiste că totul ce a făcut el a fost genial și vinovați sunt procurori, securiști, analiști, Bloomberg cu prognoze colegi din partid, care nu l-au prețuit la justă valoare ect. Toți sunt de vină, numai nu el. Cei din ANRE tac chitic și continuă să primească salarii de 80 de mii. Vadim Ceban își scoate devierile pentru compania lui Gazprom și paralel mai face bani prin intermediul firmelor afiliate. Ei toți sunt молодцы (bravo). Noi suntem proști și plătim pentru asta scump”, a conchis Alexandr Slusari.

Amintim că Moldovagaz ar urma la începutul săptămânii viitoare să prezinte la ANRE poziția cu privire la tarifele la gaz. Ar fi vorba de o ieftinire de 30% a tarifului pentru consumatorii finali. În prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 29,27 lei cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale.

Prețurile la gaz pe platforma TTF de la Amsterdam au coborât la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, la 270 USD pentru mia de metri cubi.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală