Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

SUA își retrage trupele: Noi am câștigat războiul, America l-a pierdut

15 Apr. 2021, 11:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
15 Apr. 2021, 11:28 // În Lume //  Daniel Hacina

Talibanii din Afganistan susțin că au câștigat războiul cu SUA, pe măsură ce Joe Biden a anunțat retragerea forțelor militare de pe teritoriul țării, într-o mișcare coordonată cu celelalte țări aliate din NATO. Retragerea completă a trupelor va avea loc până la data de 11 septembrie, o dată cu un puternic caracter simbolic, în contextul în care atunci se vor împlini 20 de ani de la atentatele de pe 11 septembrie 2001, una dintre cele mai mari tragedii din istoria Americii.

Talibanii susțin că victoria este a lor. „Noi am câștigat războiul, America l-a pierdut”.

Decizia președintelui american Joe Biden de a amâna retragerea trupelor din Afganistan dincolo de 1 mai, dată care a fost anunțată anul trecut, a atras o reacție rapidă din partea liderilor talibani.

„Suntem pregătiți pentru orice. Suntem total pregătiți pentru pace, dar suntem complet pregătiți și pentru jihad”, a declarat Haji Hekmat, „primarul din umbră” al talibanilor din districtul Balkh. „Jihadul este un act de venerație. Venerația este ace ceva pe care oricât nu l-ai face, nu te poți sătura niciodată”, a adăugat el.

Hekmat este un veteran printre talibani, cărora li s-a alăturat în anii 1990, când aceștia conduceau țara.

„Talibanii nu au mai atacat forțele internaționale, în urma unui acord semnat anul trecut cu SUA, însă au continuat să se lupte cu guvernul afgan”, a mai spus Hekmat.

Talibanii nu se consideră o grupare rebelă, ci ca o organizație care se pregătește să ajungă la guvernare. Ei se referă la ei ca la „Emiratul Islamic al Afganistanului”, denumire pe care o foloseau când erau la putere, din 1996 până când au fost alungați, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Autoritățile americane au anunțat marți, că președintele Joe Biden va retrage trupele militare americane din Afganistan până în luna septembrie.

„Vom începe o retragere ordonată a forţelor rămase înainte de 1 mai şi intenţionăm să retragem toate trupele americane din ţară înainte de împlinirea a 20 de ani de la 11 septembrie”, le-a declarat el jurnaliştilor, dând asigurări că această plecare va fi „coordonată” şi simultană cu a altor forţe din cadrul NATO

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 04:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
25 Sept. 2021, 04:35 // În Lume //  Cristina Vlah

Situații tensionate în spațiul aerian deasupra Mării Negre. Rusia a creat o situație destul de provocatoare în timpul desfășurării antrenamentului pentru militarii ucraineni pe Marea Neagră, informează Realitatea.md cu referire la agenția de presă Unian.

Potrivit sursei, acest lucru a fost anunțat de către comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. „În zona unde aveau loc antrenamentele cu rachete de tip „Zenit” ale forțelor aeriene, dar și antrenamentele forțelor terestre ale Ucrainei în regiunea Mării Negre, avioanele de recunoaștere ale Federației Ruse au încălcat grav principiile de utilizare a spațiului aerian. Ele de mai multe ori au intrat în zona interzisă, pe care Ucraina a rezervat-o pentru desfășurarea antrenamentelor de pregătire”, a spus oficialul.

De asemenea, se menționează că avioanele Rusiei au intersectat linia traseului stabilit pentru rachetele lasate de ucraineni. „Conducerea Rusiei și-a arătat o dată în plus adevărata față, creând situații provocatoare și punând în pericol proprii săi piloți”, a adăugat reprezentantul ucrainean.

Recent, forțele armate ale Ucrainei au avut antrenamente și au folosit sistemul „Uragan” la frontiera cu Crimeea. Țintele focurilor de arme au fost armata și mașinile blindate ale unui adversar improvizat, aflat la o distanță de 30 de kilometri.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române