Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Tot ce trebuie să știi despre fenomenul de „Fake News”

25 Mart. 2021, 16:27
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Daniel Hacina
25 Mart. 2021, 16:27 // Actualitate //  Daniel Hacina

Dacă ați dat vreodată peste o informație, o imagine sau un videoclip navigând pe internet și v-ați gândit: „Nu poate fi adevărat”, să știți că există șanse mari să aveți dreptate. „Fake news” sau cu alte cuvinte știrile false, reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare, mai ales în contextul pandemic actual, iar progresele tehnologice fac din ce în ce mai dificilă identificarea acestora și facilitează răspândirea lor.

Potrivit unor studii recente realizate de Colegiul de Informație și Comunicație din Statele Unite, în cadrul conferinței „Can You Spot Fake News?”, au fost stabilite șapte aspecte esențiale pe care trebuie să le știe fiecare persoană despre „fake news”.

1. Cunoașteți limbajul.

„Fake news” este cel mai reprezentativ nume pe care i l-am putea da dezinformării și informării greșite.

Informarea greșită presupune procesul prin care este răspândită o informație falsă, însă nu neapărat în mod intenționat. Gândiți-vă la titluri, erori sau exprimări greșite care schimbă contextul poveștilor.

Dezinformarea, pe de altă parte, este creată în mod intenționat pentru a induce în eroare și a înșela populația. Aceasta poate include „deepfakes”, videoclipuri create cu ajutorul tehnologiilor sofisticate și „shallowfakes”, videoclipuri reale, dar denaturate.

Nu în utlimul rând, este esențial să cunoaștem ce este și „malinformarea”. Aceasta presupune procesul de răspândire a informațiilor extrem de periculoase cu caracter dăunător precum pornografia și videoclipurile ce instigă la ură.

2. „Fake news” nu este un fenomen nou.

La o primă vedere s-ar putea părea că sintagma „fake news” a intrat în lexicon prin anul 2016, însă în urma studiului american s-a constatat că acest fenomen a început să se manifeste încă de la sfârșitul anilor 1800. Astfel, deși terminologia utilizată pentru acesta a variat constant de-a lungul anilor, practica prezentării informațiilor false a rămas constantă în timp.

3. Uneori există și detalii adevărate.

Știrile false se bazează de cele mai multe ori pe realitate, măcar parțial. Particulele și detaliile adevărate din cadrul știrilor false, reprezintă aspectul principal ce le face atât de atrăgătoare și pretabile credibilității. Știrile false au întotdeauna un anumit nivel de plauzibilitate, lucru care face distincția dintre o știre adevărată de una „fake” destul de dificilă.

4. Repetiția ne îngreunează lucrurile.
Un alt aspect ce ne împiedică în distingerea adevărurilor de minciuni, este „teoria repetării”. Ideea principală ale acestei teorii este că cu cât se repetă o minciună mai mult, cu atât este mai probabil ca oamenii să o creadă, uneori chiar și la nivel de subconștient, iar odată ce o persoană a însușit o informație, în cazul dat una falsă, este extrem de complicat să-i mai schimbi opinia.

5. Scepticismul este sănătos.

Scepticismul este o doctrină potrivit căreia cunoașterea în general sau cunoașterea într-o zonă particulară este incertă. Scepticismul nu este neapărat rău deoarece vă ajută să dezvoltați o atitudine de îndoială cu care vă puneți întrebările corecte și încercați să aflați ce se întâmplă cu adevărat. Scepticismul sănătos este atunci când nu te îndoiești de ceva doar de dragul îndoielii, ci pui lucrurile sub semnul întrebării cu scopul de a elucida o explicație adevărată și logică a acestora. Toată lumea ar trebui să fie puțin sceptică, astfel încât să nu cadă pradă minciunilor și informațiilor eronate.

6. Identificarea veridicității surselor a devenit mai dificilă.

În primele zile ale internetului, identificarea unui site web suspect era un lucru ușor de realizat. Un design web slab era tot ce ne trebuia pentru a putea înțelege că este ceva putred la mijloc. Mai mult de atât, la o simplă verificare a terminației site-ului web ne-am fi putut face concluziile de rigoare. Utilizatorii considerau adresele URL care se terminau cu „.edu” sau „.org” ca fiind mai de încredere decât cele cu „.com” sau altele,  acum însă conținut web de înaltă calitate poate fi creat în doar câteva click-uri în câteva secunde.

7. Ce putem face ca să ne protejăm de „fake news”?
Primul pas în acest sens, ar fi să conștientizăm de unde și cum am obținut această informație, a fost aceasta un pop-up, o publicitate sau am găsit-o de sine stătător.

Cercetătorii au identificat două tehnici care te vor putea ajuta la verificarea informațiilor, triangularea și citirea în paralel.

Triangularea presupune confirmarea unei informații, știri sau povești în cel puțin trei alte surse.

Citirea în paralel implică deschiderea unor noi file în browserul dvs. pentru a investiga „în paralel” informația pe care o considerați dubioasă din corpul știrii.

De asemenea, pentru a preveni răspândirea accidentală a informațiilor false, experții recomandă să nu vă împărtășiți cu aceastea pe platformele de socializare până când nu sunteți absolut siguri de realitatea și veridicitatea lor.

Chiar și tu poți preveni dezinformarea!

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
Inaugurarea Grădinii Publice „Alunelul” din sectorul Buiucani, după finalizarea lucrărilor de reparație
Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
16 Mai 2021, 16:27
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Beregoi
16 Mai 2021, 16:27 // În Lume //  Petru Beregoi

Protestatari pro-palestinieni au ieșit în stradă în mari capitale europene și în metropole din America de Nord, sâmbătă și duminică, pentru a-și exprima solidaritatea față de palestinieni după conflictul armat violent care a erupt în Gaza, Cisiordania și Israel în ultima săptămână.

Poliția din Paris a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor pro-palestinieni care s-au adunat neautorizat în capitala franceză, relatează France24. Poliția pariziană a anunțat că a arestat 44 de persoane și că un ofițer de poliție a fost rănit după ce a încercat să disperseze un grup de oameni.

Între 2.500 și 3.500 de protestatari s-au adunat în zona cartierului Barbes, un cartier de imigranți din nordul capitalei franceze. Estimările au fost făcute de ministerul francez de interne – în jur de 4.200 de polițiști au fost desfășurați.

Poliția a blocat bulevardele dar și străduțele, forțându-i pe protestatari să se retragă. Unii au aruncat cu pietre s-au au încercat să blocheze drumurile, însă în mare parte au fost dispersați de forțele de ordine. Astfel, planul protestatarilor de a merge în marș până la Piața Bastiliei a eșuat.

Protestul fusese, anterior, interzis de autorități, iar justiția franceză a confirmat verdictul. Autoritățile franceze s-au temut de posibile confruntări, după ce un marș similar în 2014 s-a soldat cu atacuri la sinagogi și confruntări violente între polițiști și manifestanți.

„Nu vrem să vedem scene de violență. Nu vrem să aducem conflictul și pe teritoriu francez”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal

Protestatarii au sfidat, însă, decizia autorităților și au ieșit în stradă cu steaguri ale Palestinei – „Refuzăm încercările de a reduce la tăcere solidaritatea față de palestinieni și nu vom fi opriți din a protesta”, au susținut organizatorii marșului din Paris.

Mii de protestatari pro-palestienini au ieșit în stradă și în Londra. Organizatorii protestului din Marea Britanie au cerut guvernului britanic să nu mai permită ceea ce au descris drept „violența, brutalitatea și oprimarea Israelului împotriva poporului palestinian”, scrie BBC.

Demonstranții au mers în marș până la ambasada israeliană scandând „Eliberați Palestina!”

Proteste similare au avut loc și în Statele Unite și Canada – la Boston, Washington D. C., sau Montreal. La protestele din America de Nord au participat inclusiv evrei cu pancarte pe care scria „Nu în numele meu” sau „Solidari cu Palestina”, conform France24.

Ostilitățile dintre Israel și palestinieni continuă

Conflictul a început luni și a urmat unor săptămâni de creștere a tensiunilor în Ierusalimul de est. Tensiunile în creștere au culminat cu confruntări la locurile sfinte venerate de evrei și musulmani deopotrivă. Ulterior, Hamas a lansat rachete pentru a avertiza Israelul să se retragă din zonă, fapt ce a declanșat represaliile.

Cel puțin 174 de oameni au fost uciși în Gaza și cel puțin zece în Israel, de la începutul ostilităților.

Armata Israeliană a anunțat că a efectuat o operațiune pe timpul nopții pentru distrugerea unei rețele de tuneluri ale Hamas în Gaza, însă că trupele sale nu au pătruns în Gaza. De asemenea, a adăugat că de joi seară și până vineri dimineață, 220 de proiectile au fost lansate din Fâșia Gaza.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso