Curs valutar
 • EUR
  21.4725
  0.367%
 • USD
  17.7262
  0.0051%
 • RUB
  0.2394
  0.5013%
 • RON
  4.3594
  0.4037%
 • UAH
  0.6420
  0.0623%

Un fost viceministru al MAI, luat pe sus de ANI. Ce au stabilit inspectorii de integritate

04 Mai 2021, 13:36
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Mai 2021, 13:36 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Autoritatea Națională de Integritate a stabilit o incompatibilitate în averea declarată și cea deținută de către un fost viceministru al Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit responsabililor de la ANI, este vorba de generalul Ion Țurcan. Se întâmplă în urma unei autosesizări a ANI în baza unui articol din presă.

Între timp, și Octavian Misic, vicedirector medical al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie a ajuns sub lupa ANI.

În ambele cazuri au fost demarate două proceduri de control al averii.

În perioada 26 aprilie-30 aprilie, ANI a pornit alte nouă controale pentru a stabili posibile conflicte de interese admise de către un ex-director interimar al Societății pe Acțiuni „FEE Nord”, director al unei întreprinderi subordonate Agenției Moldsilva, primar din raionul Râșcani, doi foști primari din raioanele Telenești și Cimișlia, doi consilieri locali din raionul Cimișlia și doi directori de gimnazii din raioanele Cahul și Strășeni.

Totodată, inspectorii de integritate investighează și un caz de incompatibilitate de funcție pe numele unui contabil șef dintr-o primărie din nordul republicii.

„Pe parcursul săptămânii trecute, inspectorii de integritate au încheiat 10 proceduri de control în care au stabilit încălcări pe regimurile juridice al conflictelor de interese și al incompatibilităților. Astfel, au fost constatate opt conflicte de interese pe numele unui președinte de raion, consilier în Consiliul raional Dubăsari, consilier în Consiliul orășenesc Vulcănești, consilier în Consiliul Năpadova, director al unui Gimnaziu din r-nul Ialoveni, director interimar al unei Grădinițe din r-nul Cantemir, r-nul Florești, director al unei Grădinițe din r-nul Soroca, director al unei Grădinițe din r-nul Soroca”, precizează ANI.

De asemenea, alte două incompatibilități au fost admise de un funcționar public cu statut special din cadrul Serviciului Vamal și un consilier în Consiliul Trifăuți, raionul Soroca.

„O cauză contravențională a fost pornită pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale de către un consilier în Consiliul Lăpușna, raionul Hâncești. Iar, trei contravenții au fost stabilite în privința unui inginer cadastral dintr-o Primărie din suburbia Chișinăului, consilier în Consiliul Cricova, mun. Chișinău și a unui primar din raionul Cantemir”, susține ANI.

Potrivit ANI, aceștia sunt pasibili de sancțiuni pentru încălcarea regulilor de depunere a declarației de avere și interese personale.

În perioada menționată mai sus, inspectorii de integritate au aplicat amenzi în sumă totală de 9 000 de lei, iar circa peste 700 de lei, au fost deja achitate de cei sancționați.

Realitatea Live

Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
17 Mai 2021, 18:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Mai 2021, 18:17 // Societate //  Tatiana Rusnac

Peste 110 mii de persoane din sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii au primit consultanță în afaceri, circa 38 000 de companii au fost instruite, iar alte 4 500 de companii au primit finanțare în sumă totală de peste 665 milioane lei.

Finanțările ODIMM, la rândul lor, au generat investiții în economia națională de circa două miliarde lei și au creat aproximativ 11 000 de locuri de muncă.

Acestea sunt rezultatele Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, un ambasador al mediului de afaceri, în cei 14 ani de activitate.

Instituția a fost creată pe 17 mai 2007 la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructuri. Reușitele ODIMM au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

„De-a lungul activității, ODIMM a evoluat constat completându-și portofoliul cu noi produse și servicii pentru sectorul ÎMM  din R.Moldova. Cu ajutorul nostru companiile reușesc să micșoreze costurile operaționale, să reducă riscurile de business, să aducă valoare adăugată brandului, să genereze noi surse de venit și să devină competitive pe piața locală și pe diverse piețe externe. ODIMM este prezentă în toate regiunile Moldovei, de la Nord la Sud, punând la dispoziția ÎMM-urilor 11 Incubatoare de Afaceri pentru fortificarea start-up-urilor, 3 clustere pentru consolidarea relațiilor dintre actorii regionali; o rețea de centre de consultanță, pe lângă consiliile raionale, sunt în proces de constituire Platformele Industriale Multifuncționale pentru susținerea producătorilor locali”, a declarat Iulia Costin, directorul general al ODIMM.

Iar lucrurile bune nu se opresc aici. Potrivit directorului general, Iulia Costin, pe parcursul anului 2021, cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi, ODIMM va lansa șapte noi programe de suport în afaceri care vor spori competitivitatea ÎMM-urilor.

De asemenea, aceste programe vor oferi antreprenorilor, aflați în dificultate, oportunități de relansare a afacerilor, vor fortifica turismul rural, vor impulsiona transferul de tehnologie dintre universități și sectorul privat, și, nu în ultimul rând, vor stimula constituirea întreprinderilor sociale, etc.

„În 14 ani de activitate ODIMM și-a consolidat rolul de cea mai importantă instituție de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii, acordând servicii de consultanță, suport și instruire tinerilor și femeilor cu idei de afaceri, migranților reveniți acasă, companiilor cu potențial de creștere și export, tuturor persoanelor interesate de domeniul businessului. MEI și ODIMM vor fi în continuare alături de antreprenori cu instrumentele existente, vor lansa noi inițiative de suport și vor continua să inoveze în tot ceea ce fac, pentru a răspunde necesităților la zi a antreprenorilor”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu.

În cei 14 ani, Uniunea Europeană a fost un partener de încredere al ODIMM, care a contribuit atât prin expertiză și asistență tehnică, cât și prin susținerea  financiară a antreprenorilor  din regiuni, dezvoltarea infrastructurii de suport în afaceri și transformarea digitală a companiilor.

Suportul integrat al Uniunii Europene pentru dezvoltarea sectorului IMM și consolidarea capacităților ODIMM însumează, de-a lungul anilor peste 17 milioane de Euro.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82