Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Update Usatîi și alții, deși era așteptat la dezbaterea de la TV8, nu au venit. „Evident că este o lipsă de respect”

08 Iul. 2021, 10:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
08 Iul. 2021, 10:19 // Politica //  Realitatea.md

Renato Usatîi a fost unul din candidații invitați la dezbaterea electorală de la postul TV8, care însă nu s-a prezentat la fel ca alți doi, motivând că este un semn de protest față de Gheorghe Cavcaliuc, invitat și prezent la aceeași dezbatere. A anunțat despre asta cu 10 minute înainte de a se intra în direct. Cel puțin asta a povestit moderatoarea Mariana Rață.

„Bună seara, doamnelor și domnilor! Bine v-am găsit la ultima rundă de dezbateri electorale din cadrul acestor alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie. Astăzi ar fi trebuit să ne întâlnim cu primii patru candidați de pe listele electorale. În studio este prezent doar domnul Gheorghe Cavcaliuc, președintele Partidului Acasă Construim Europa (PACE)”, a anunțat moderatoarea Mariana Rață.

– Bună seara.
– Bună seara. Partidul PACE, nr. 1 din buletinul de vot.
– Nu au venit la dezbatere: Iurie Muntean, Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic; Renato Usatîi, Blocul electoral „Renato Usatîi” și reprezentanții Partidului ȘOR. Noi am aflat asta cu 10 minute înainte de începerea dezbaterilor electorale. Am fost contactată de reprezentanții Congresului Civic și de Renato Usatîi care ne-au spus că, în semn de protest față de dvs.
– Față de TV8 poate.
– Eu vă spun ce au spus ei. Au decis să nu vină la emisiune, pentru că nu pot sta cu dvs. într-un studio. … Evident că este o lipsă de respect față de TV8. Aici trebuie să recunoaștem.

Cavcaliuc – singur în fața „dragostei”. Tocmai trei contracandidați nu au venit la dezbateri cu el în semn de protest

Este de menționat că în ajun Renato Usatîi a fost surprins la dezbaterea electorală de la Jurnal TV.

Mai sunt zile numărate în care posturile tv pot desfășura dezbateri electorale. Amintim că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc peste patru zile, duminică, pe data de 11 iulie.

Erată: Acest articol a fost modificat, în contextul în care au fost admise greșeli, fapt pentru care aducem scuze.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 12:39
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
28 Iul. 2021, 12:39 // Cosmos //  Realitatea.md

O echipă internaţională de cercetători, condusă de un astronom de la universitatea americană Harvard, a anunţat o nouă iniţiativă care are drept scop căutarea unor dovezi ale existenţei tehnologiilor extraterestre. Iniţiativa, intitulată „Galileo Project”, preconizează instalarea unei reţele mondiale de telescoape de dimensiuni medii, camere de luat vederi, aparate fotografice şi computere care să caute Obiecte de Zbor Neidentificate (OZN-uri) şi a primit deja finanţări private în valoare de 1,75 de milioane de dolari.

Având în vedere cercetările recente care demonstrează existenţa în galaxia noastră a numeroase planete similare cu Terra, ‘„nu mai putem ignora posibilitatea potrivit căreia civilizaţii tehnologice au existat înaintea civilizaţiei noastre”, a declarat profesorul Avi Loeb, coordonatorul proiectului, cu prilejul unei conferinţe de presă.

„Impactul pe care l-ar putea avea orice descoperire a unei tehnologii extraterestre asupra ştiinţei, tehnologiei şi concepţiei noastre generale despre lume ar fi enormă”, a adăugat el într-un comunicat.

La proiect participă cercetători din cadrul universităţilor americane Harvard, Princeton şi Caltech, precum şi Cambridge, din Regatul Unit, şi Universitatea Stockholm, din Suedia.

Proiectul este anunţat la o lună după publicarea de către Pentagon a unui raport despre OZN-uri, care a ajuns la concluzia că zeci de fenomene aeriene constate de piloţii militari nu au putut fi explicate.

„Nu oamenii politici şi militarii trebuie să interpreteze ceea ce vedem pe cer, întrucât nu sunt oameni de ştiinţă. Comunităţii ştiinţifice îi revine sarcina de a înţelege aceste lucruri”, a spus Loeb, care speră să multiplice de zece ori finanţarea proiectului său.

În afara OZN-urilor, „Galileo Project” vizează studierea obiectelor interstelare care traversează sistemul nostru solar şi căutarea unor eventuali sateliţi extratereştri care ar studia Terra.

Avi Loeb anticipează o nouă ramură a astronomiei, denumită „arheologia spaţiului”, complementară proiectului SETI de căutare a inteligenţei extraterestre, care încearcă să detecteze semnale radio de origine extraterestră.

Acest cercetător americano-israelian în vârstă de 59 de ani, care a publicat sute de cercetări inovatoare şi a colaborat cu regretatul Stephen Hawking, este autorul unui articol ştiinţific controversat, care sugerează că un obiect interstelar care a traversat rapid sistemul nostru solar în 2017 putea fi o sondă extraterestră cu propulsie solară.

Noul proiect poartă numele astronomului italian Galileo Galilei, care a fost excomunicat şi judecat în secolul al XVII-lea pentru că a demonstrat că Terra nu se găseşte în centrul Universului.

Cofondatorul proiectului, Frank Laukien, cercetător în cadrul facultăţii de chimie şi biologie Harvard, s-a autointitulat „scepticul de serviciu” şi a precizat că, mai degrabă decât să elimine idei în avans, trebuie „înregistrate şi interpretate datele în modul cel mai independent, potrivit metodelor ştiinţifice”.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid