Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, va compărea pe banca acuzaților, după ce procurorii au terminat urmărirea penală în privința acestuia, fiind învinuit pentru îmbogățire ilicită, anunță astăzi, 27 iulie Procuratura Generală, urmărirea penală fiind finisată la 13 iulie curent.
Cauza penală a fost pornită încă în anul 2019. Potrivit actului de acuzare, ex-magistratul vizat este învinuit că, în perioada anilor 2014-2019, în timp ce deținea funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție și judecător al aceleiași instanțe, a obținut un șir de bunuri mobile și imobile, din mijloace bănești proveniența cărora nu poate fi justificată.
Fostul magistrat a încheiat contracte de vânzare-cumpărare, investiții în construcție, leasing, etc, prin intermediul rudelor, a organizat și dobândit bunuri imobile și mobile, pe care le deține prin intermediul lor, a căror valoare depășește substanțial mijloacele dobândite de el și membrii familiei sale.
Procuratura anunță că, în perioada anilor 2014-2019, când fostul magistrat, deținea funcția de judecător la CSJ, prin intermediul rudelor a obținut în proprietate bunuri imobile, pe care le deține în continuare, în valoare totală de 4 580 032,04 lei (ceea ce constituie suma achitărilor oficiale efectuate pentru acestea, ori prețul mediu de vânzare a acestora constituie suma de 12 796 510 lei), mijloace bănești proveniența cărora nu poate fi justificată și care depășește substanțial mijloacele dobândite de el și membrii familie, în situația în care, judecătorul vizat a obținut venituri în sumă de 831 359,58 lei, iar soția acestuia, în sumă de 608 978,95 lei.
Procurorii mai anunță că, în procesul de efectuare a urmăririi penale pe caz, la demersul procurorilor anticorupție și cu autorizarea judecătorului de instrucție, au fost puse sub sechestru cinci încăperi nelocative, două încăperi locative și un autoturism în valoare totală de 12 796 510 lei.