Natalia Gavriliță discută despre problema rândurilor de camioane la vama moldo-română cu omologul său de peste Prut, Nicolae Ciucă. În debutul ședinței de miercuri a Guvernului, șefa Executivului a precizat că a vizitat vama Giurgiulești și a discutat cu șoferii de TIRuri.
Ea a precizat că pe lângă problema transportatorilor, mai apar și alte probleme conexe. Bunăoară, tehnica agricolă nu poate trece din cauza camioanelor care au fost parcate în apropiere de vămi.
În același timp, Gavrilița a menționat că problema există nu doar la vama română, dar și la cea ucraineană. Conform ei, și la aceste puncte de control se așteaptă circa 5-6 zile.
„Știu că doamna ministră Revenco merge în România să discute. Avem și ședința comună a Parlamentelor, unde se va discuta subiectul. Am vorbit și cu prim-ministrul Ciucă. Încercăm să creștem capacitatea împreună”, a declarat Gavrilița, fără a oferi mai multe detalii despre soluțiile propuse în cadrul discuțiilor.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Șefa Guvernului le-a cerut miniștrilor să găsească soluții pentru a oferi șoferilor apă și a instala veceuri în zonele unde staționează camioanele. Ea a propus ca în regiunile unde sunt centre pentru trierea refugiaților, acestea să fie folosite pentru a ajuta și conducătorii vehiculelor de mare tonaj.
Marți, șeful Vămii din Republica Moldova, Igor Talmazan, spunea că rândurile vor exista, însă Serviciul Vamal încearcă să le fluidizeze. Anterior, transportatorii din țara noastră au adresat o scrisoare președintei, prim-ministrei și ministrului Infrastructurii. Ei cer ca problema să fie discutată și soluționată la nivel înalt, de către conducerea Republicii Moldova și cea a României.
Șoferii camioanelor care transportă marfă se confruntă de mai mult timp cu faptul că trebuie să aștepte ore în șir la vamă, însă problema s-a intensificat după izbucnirea războiului din Ucraina. Anterior timpul estimat pentru controale era de circa 48 de ore, însă după izbucnirea războiului din Ucraina a ajuns la 4-5 zile.
Ministerul de Interne a anunțat că le va oferi ajutor psihologic, medical, dar și recomandări despre cum să prevină insolațiile. Între timp, localnicii din Leușeni, unde se atestă trafic intens de vehicule de mare tonaj, cer autorităților să intervină, fiind deranjați de faptul că s-a mărit fluxul de mijloace de transport, TIRurile se deplasează cu mare viteză în preajma instituțiilor de învățământ și că li se „zguduie casele”.