Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

VIDEO În Capitală a fost inaugurat Festivalul „Te salut, Chișinău!”. Care sunt evenimentele incluse în program

14 Iul. 2021, 13:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
14 Iul. 2021, 13:05 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

În Capitală a fost inaugurat festivalul „Te salut, Chișinău”, ediția I, care se va desfășura timp de patru zile. Proiectul este dedicat aniversării a 585 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului și va include diverse activități cultural-artistice. În acest context, Primarul General, Ion Ceban și viceprimarii capitalei participă la flash-mobul cu genericul „Te salut, Chișinău!” organizat pe strada Pietonală Eugen Doga.

Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, programul cultural va include expoziții și mese rotunde tematice, întâlniri cu scriitorii; recitaluri cu diverse genuri de muzică (clasică, populară, folclor, jazz, etno jazz). 

De asemenea, în cadrul aceluiași Festival sunt prevăzute proiecții de film, competiții la șah, dame și table, expoziții de artă cu vânzare, târguri ECO ale producătorilor autohtoni, organizarea rutelor turistice „Chișinăul de astăzi și de altă dată”.

 

Prima zi a Festivalului „Te salut, Chișinău” va include următoarele evenimente:

ora 10:00 – „CHIȘINĂU-585 ANI. Un oraș între trecut și viitor”, activitate cu participarea copiilor din centrele comunitare pentru copii și tineri și centrele de plasament/servicii sociale, în scuarul teatrului „Ion Creangă, str. Ghioceilor, 1.

ora 11:00  flash-mob-uri cu genericul „Te salut, Chișinău!” în parcurile și scuarurile din oraș (Aleea pietonală bd. Mircea cel Bătrân, Scuarul „Mihai Eminescu”, Parcul „Alunelul”, Scuarul din str. Miron Costin – Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire”, Parcul „Valea Trandafirilor” – Havuzul Muzical;

ora 10:00-11:00 – întâlniri cu scriitorii: Ion Iachim, Dumitru Crudu, Ianoș Țurcanu, Claudia Partole, Arcadie Suceveanu, Președintele Uniunii Scriitorilor din RM și Renata Verejanu la filialele Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” (filialele Ovidius, Târgoviște, Alba Iulia, Liviu Rebreanu, Ștefan cel Mare și Sfânt, Hristo Botev);

ora 15:00 – masă rotundă cu genericul: „Istoricul întemeierii orașului Chișinău”. Colaj foto/video cu imagini istorice și actuale ale orașului, în incinta Preturii sectorului Centru, str. Bulgară, 43.

ora 19:00 – recital muzical  cu „Jazz Orchestra” a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, conducător artistic Petru Haruța, solist Cristi Aldea-Teodorovici, pe strada pietonală Eugen Doga intersecție bd. Gr. Vieru;

ora 19:30 – recital de muzică al Formației Etno Jazz „Trigon” și Vali Boghean Band, în Parcul „La Izvor”;

ora 20:00 – recital muzical de jazz cu Alex Calancea Band în Parcul „Valea Morilor, scările de granit;

Municipalitatea anunță că, Festivalul consacrat aniversării a 585 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului include ca parte componentă și domeniul cinematografiei, oferind spațiu de promovare peliculelor din cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar „CRONOGRAF”.

Astfel, serile Festivalului vor culmina cu proiecții de filme autohtone, în aer liber, în cele 3 locații: strada pietonală Eugen Doga, Parcul „La Izvor” și Parcul „Valea Morilor”, scările de granit.

Evenimentele incluse în programul Festivalului „Te salut, Chișinău” sunt organizate de Direcția Cultură, în conlucrare cu preturile de sector și Direcția generală economie, comerț și turism.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 17:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
04 Aug. 2021, 17:35 // Societate //  Valentina Buză

Alte 196 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 12 sunt de import: 3-Italia, 2-Marea Britanie, 2-Rusia, 2-Turcia, 1-Belgia, 1-Germania, 1-Ucraina. Numărul total de teste efectuate – 4.438, dintre care 1.466 – teste Rapid -Antigen.

Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 260.024. Din numărul total de cazuri, unul e în rândul lucrătorilor medicali: (0-medici, 1-asistenți medicali, 0-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 401 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 61 în stare extrem de gravă (14 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 138 persoane au fost vindecate. În total, 252.421 persoane au fost tratate de COVID-19. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 866 persoane, iar 24.791 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, MSAMPS informează despre alte cinci decese cauzate de COVID-19:

Deces 6.262: Bărbat de 74 de ani din r. Ocnița, internat în SC. Bălți. Comorbidități: anemie.

Deces 6.263: Femeie de 57 de ani din r. Florești, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie ischemică, fibrilație atrială, glomerulonefrita cronică, boală cronică renală, hipertensiune arterială, anemie.

Deces 6.264: Bărbat de 94 de ani din r. Glodeni, internat în SC. Bălți. Comorbidități: fibrilație atrială cronică, hipertensiune arterială.

Deces 6.265: Femeie de 79 de ani din r. Ocnița, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie hipertensivă, hipertensiune arterială.

Deces 6.266: Femeie de 89 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată