Prima ședință în dosarul omului de afaceri Ion Lambantu și Lucia Coptu-Condrat, învinuiți în cauza penală „frauda bancară” a avut loc astăzi, 8 septembrie, după ce ședința planificată pe 26 iulie curent a fost anulată.
În cadrul ședinței de astăzi, părțile au făcut cunoștință cu materialele cauzei, fiind vorba de partea vătămată, procurorul de caz și avocații inculpatului.
De asemenea, în timpul ședinței s-a examinat două cereri parvenite de la părțile implicate în proces.
Ulterior, s-a stabilit ca următoarele ședințe să aibă loc în lunile octombrie și noiembrie.
Amintim că, dosarul penal în privința a celor două persoane, acuzate de escrocherie în sumă de peste 90 milioane lei, a fost trimisă în instanța de judecată de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), la începutul lunii iunie.
În perioada anilor 2013-2014, folosindu-se de situația de serviciu, cu utilizarea unor hotărâri judecătorești false (fapt stabilit și de către instanțele naționale), precum și prin falsificarea actelor contabile și financiare a întreprinderii pe care o gestionau, au însușit bunuri și sume bănești, cauzând victimelor daune materiale în proporții deosebit de mari.
În vederea asigurării acțiunii civile de către procurori au fost aplicate sechestre pe bunurile celor doi învinuiți în mărime de peste 90 000 000 lei.
Precizăm că, Ion Lambantu este afaceristul, care a figurat în dosarul „furtul miliardului”, fiind reținut în urma perchezițiilor desfășurate la domiciliu și biroul acestuia la data de 11 noiembrie 2020.
Conform procurorilor, prin diferite scheme, Lambantu ar fi luat credite neperformante de la Banca de Economii (BEM) în valoare totală de peste 7 milioane de euro. Acesta a fost cercetat penal pe două capete de acuzare: escrocherie în proporții deosebit de mari și spălarea banilor. Conform rechizitoriului, Lambantu, profitând de diferite persoane, prin diferite scheme ar fi luat și însușit mai multe credite de la Banca de Economii, pe care nu le-a mai returnat.
Numele lui Ion Lambantu a apărut de mai multe ori în spațiul public, acesta fiind învinuit de alți oameni de afaceri de aceleași infracțiuni de care este bănuit de procurori. Astfel, omul de afaceri Denis Urechi a declarat că Ion Lambantu, fostul său partener de afaceri, este „capul grupului criminal care organiza frauda bancară și administra banii furați în scopuri personale”. Potrivit lui Urechi, compania pe care o conducea acesta au intrat în calitate de investitori două persoane, Ion Lambantu și Iurie Drozt, care i-ar fi sugerat să ia un credit. Ulterior, noii săi parteneri de afacere ar fi luat un credit de 1,7 milioane de euro, folosind o cerere falsă și semnătura lui, de asemenea, falsificată. Într-un final, potrivit lui Ureche, banii au fost trimiși pe conturi din offshore.
Un alt om de afaceri, Alexei Damaschin, martor în dosarele de acordare a creditelor neperformante de către BEM, a spus că i-ar fi acordat împrumuturi lui Ion Lambantu în sumă de 3,9 milioane de lei – bani pe care nu i-a mai văzut înapoi.
În dosarul unde figura și Ion Lambantu, drept învinuiți au fost încă alte patru persoane apropiate acestuia, toți cei cinci fiind acuzați de escrocherie și spălarea banilor. Ion Lambantu a fost autorul și coordonatorul schemei, iar ceilalți inculpați în dosar fiind prieteni, rude sau angajați ai acestuia.