Grupul de jurnaliști moldoveni, angajați la posturile tv afiliate lui Ilan Șor a căror activitate a fost suspendată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), a organizat vineri, 27 ianuarie curent, un flashmob în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Strasbourg, Franța. Mai mult, au lăsat și o petiție prin care roagă oficialii europeni să se implice în cazul lor.
„Dragi telespectatori, stimate doamne, stimați domni, noi suntem în fața CEDO, în timpul vizitei la Strasbourg am reușit să ducem mesajul nostru de protest atât la Consiliul Europei, am lăsat și o petiție aici la CEDO, am spus că nu ne vom opri, vom continua să informa toate structurile europene despre abuzurile care s-au făcut la Chișinău. Am informat oficiali inclusiv de la Consiliul Europei despre situația noastră, despre ce s-a făcut, despre decizia CSE și am primit un sfat și de la deputați români, și de la spanioli, și de la membri ai Consiliului Europei, ne-au spus, contează să continuați ceea ce faceți, să nu tăceți fiindcă este vorba despre drepturile voastre, dreptul mass-mediei la libera exprimare și informare”, a declarat Alexei Lungu, jurnalist la TV6.
Amintim că grupul de jurnaliști a protestat luni la București, România. Acolo, la fel, a depus o petiție la Camera Deputaților a Parlamentului României. Joi, a ajuns în Franța, unde au protestat deja în fața clădirii APCE, unde se desfășura sesiunea de iarnă și unde a fost analizat un raport privind îndeplinirea de către Moldova a obligațiilor sale ca membru al organizației. Din componența delegației Parlamentului Republicii Moldova fac parte: Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului, Ion Groza, șeful delegației naționale la APCE și deputata Natalia Davidovici. A doua zi, deja grupul a protestat în fața CEDO.
Pe 16 decembrie 2022, CSE a decis suspendarea licenței de emisie a șase posturi TV: „Primul în Moldova”, „Accent TV”, „TV6”, „Orhei TV”, „RTR Moldova” și „NTV Moldova”. În dispoziție, se menționează că licențele au fost suspendate pe perioada stării de urgență, din cauza lipsei de informații veridice în reflectarea evenimentelor din interiorul țării, precum și a războiului pornit de Rusia în Ucraina. Șefa Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a mai explicat că aceste posturi TV au promovat „propaganda războiului prin omisiune”.