Curs valutar
 • EUR
  20.0308
  -0.4109%
 • USD
  17.7146
  -0.127%
 • RUB
  0.2408
  0.1661%
 • RON
  4.0470
  -0.4225%
 • UAH
  0.6489
  -0.3236%

VIDEO Pietonii, tot mai des implicați în accidente. Câte situații au fost înregistrate pe parcursul a cinci luni

18 Iun. 2021, 11:58
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Iun. 2021, 11:58 // Societate //  Valentina Buză

Pietonii, una din cele mai vulnerabile categorii de participanţi la trafic. În context, ei sunt zilnic expuși riscului din traficul rutier, fie că se angajează în a traversa strada pe spațiile destinate circulației acestora, iar și mai grav e că unii își pun în pericol viața când se angajeză în a traversa carosabilul înafara trecerilor pietonale.

Astfel, pe parcursul a cinci luni de zile, în municipiul Chișinău au fost înregistrate 354 accidente rutiere soldate cu persoane traumatizate și decedate.

Din 354 de accidente rutiere comise pe străzile Capitalei, 164 de accidente rutiere au fost cu implicarea pietonilor.

Așadar, 123 de accidente rutiere s-au comis pe spațiile destinate circulației acestora în urma cărora patru persoane au decedat, iar 122 au fost traumatizate.

În 39 de cazuri, pietonii s-au angajat în traversarea neregulamentară a drumului unde în consecință trei persoane au decedat, iar 37 au fost traumatizate.

În acest context, POLIȚIA CAPITALEI vine cu următoarele recomandări in adresa participanților la trafic, pentru a preveni  și a reduce la maxim acest fenomen:

 • Cel mai important : Respectați regulile de circulaţie! Nu vă riscați viața și sănătatea! Nu traversați strada prin locuri nepermise!
 • Traversati partea carosabilului doar la trecerile pentru pietoni cît și la culoarea verde al semaforului. Oferiți-le conducătorilor auto timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
 • Asigurativa din timp ca sunteți vizibil pentru conducătorii unităților de transport atunci cind aveti intenția de a traversa strada.
 • Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că, atunci când traversați străzile cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să manifestați prudență maximă!
 • În condiții de vizibilitate redusă și pe timpul nopții, purtați îmbrăcăminte cu accesorii reflectorizante pentru a fi observați cu ușurință.
 • Nu vă angajați în traversarea drumului public prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!
 • La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!
 • Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!
 • Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.
 • Acordați prioritate de trecere autospecialelor de poliție, de la pompieri sau de la ambulanță, care au în funcțiune semnalele luminoase și acustice, chiar dacă vă aflați pe trecerea pentru pietoni.
 • Conducătorii să fie atenți când ajund în preajma trecerilor pietonale să reducă din viteză, să acorde prioritate pietonilor și să se asigure că au fost văzuți de pietoni.

Realitatea Live

06 Dec. 2021, 17:22
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
06 Dec. 2021, 17:22 // Societate //  Tatiana Rusnac

Ciocolățica mea! Așa o numește Angela Puha pe fiica sa Kate, în vârstă de 10 ani. Este de culoare și are două naționalități – nigeriană după tată și moldoveancă după mamă. I-a cucerit deja pe mulți dintre noi defilând pe podium, dansând și cântând. Vrea să ajungă pe marile scene ale lume, așa precum Rihanna sau Beyonce, scrie nordnews.md.

„S-a născut în 2011, și a fost anul în care prințul Charles s-a căsătorit cu Kate. Și de asta am numit-o în cinstea lui Kate Middleton… Păpușica mea, ciocolățica mea”, a spus Angela Puha, mama lui Kate.

Acum, mama și fiica locuiesc în Bălți. Angela Puha își amintește cu emoții de perioada de sarcină, mai ale că micuța Kate a fost un copil mult așteptat.

„Da, eu am rămas foarte emoționată pentru că este un copil târziu, totuși am născut tocmai la 35 de ani, și ea este unica. Când am aflat că o să fiu însărcinată și când știam că o să am o fată deosebită, am avut niște emoții extrem de mari și sunt foarte fericită”, a mai adăugat mama.

Odată ce a aflat că este însărcinată, Angela a revenit din Canada, unde lucra la o fabrică de confecții. La naștere, copila arăta cu totul altfel.

„Eu am născut-o prin cezariană și mi-au adus-o tocmai a doua zi. Când mi-au adus-o i-am spus doamnei că fata nu e a mea, că era de culoare albă. S-a născut cu o culoare a pielii albă și cu părul drept. Nu avea păr cum îl are acum, creț.  Când m-am întors acasă și am făcut prima ei băiță, părul s-a făcut creț, a fost foarte interesant”, a povestit mama lui Kate.

„O minune a naturii”, așa o numesc majoritatea oamenilor când o văd pe Kate pentru prima dată. Însă, nu întodeauna a fost așa. La grădiniță, Kate a înțeles ce înseamnă să fii discriminată.

„Este o fire ușor adaptabilă. Au fost careva probleme la criteriul ei de culoare, dar am trecut peste ele ușor. Nu o atacă nimeni verbal, avem numai avantaje că are culoarea pielii mai întunecată. Noi ne-am obișnuit deja”, a mai spus Angela Puha.

La doar 10 ani ai săi, Kate practică gimnastica, face canto și modelling.

Articolul integral poate fi citit pe nordnews.md.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală