Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

VIDEO Suport financiar pentru familiile din sectorul Buiucani care au rămas fără apartamente. Câți bani vor primi

04 Nov. 2021, 13:32
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Nov. 2021, 13:32 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Familiile cărora le-au ars apartamentele în urma incendiului care a izbucnit la data 23 octombrie curent în mansarda unui bloc de locuit din sectorul Buiucani al Capitalei, vor primi suma investită la achiziționarea acestor apartamente. Totodată, și proprietarii cărora le-au ars mansardele vor primi suport financiar în valoare de 50 de mii de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi, 4 noiembrie, în cadrul Ședinței Consiliului Municipal transmisă în direct de colegii de la RLIVE.MD și RLIVE TV.

„La ziua de ieri, experții au mers la bloc și au examinat clădirea, însă deocamdată nu avem o încheiere finală a expertizei. Cert este că mansarda trebuie refăcută, reconstruită pentru că a ars aproape în totalitate, mai cu seamă că ne află în prag de iarnă. E nevoie de intervenit și de venit cu o soluție pentru acești locatari. Primarul Ion Ceban a propus ca să le oferim celor care au rămas fără locuințe, un ajutor material unic de 50 000 de lei și să acoperim cheltuilelile de reparație a mansardei. Muncitorii pot interveni deja în următoarele zile pentru a începe lucrările, însă nu le putem porni până nu vor fi alocați banii. Mansarda trebuie demolată în totalitate și reconstruită, avem o problemă acolo, iar prin urmare, acoperișul la bloc nu va mai fi ca înainte, ci unul plat. Avem și alți locatari, de la alte nivele cu prejudicii. Vreau să vă spun că din toate apartamentele, doar unul a fost asigurat, întrucât proprietarii au luat un împrumut de la bancă, iar acest lucru era necesar”, a declarat pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc.

Totodată, potrivit deciziei consilierilor, proprietarii celor 20 deapartamente distruse de incendiu, vor primi câte 9 000 de lei pe metru pătrat, iar suma totală alocată de municipalitate din fondul de rezervă va fi de 4 milioane 400 de mii de lei.

Realitatea.md amintește că Primăria Chișinău a deschis conturi bancare în lei și în valută străină: Euro, Dolari SUA și RONI, pentru susținerea familiilor care și-au pierdut locuințele în urma incendiului produs sâmbătă la o mansardă din strada Ion Pelivan, sectorul Buiucani al Capitalei.

VIDEO Familiile care au suferit în urma încendiului din weekend, vor fi ajutate de primărie

La data de 23 octombrie curent, mansarda unui bloc de locuit din Capitală a luat foc. Cazul are loc pe strada Ion Pelivan din sectorul Buiucani.

Mai exact, focul a izbucnit în interiorul unui apartament de la etajul 6 cu răspândire spre mansarda blocului de locuit, iar mai multe echipaje de salvatori și pompieri au venit la fața locului pentru a lupta cu flăcările violente.

Alte știri la acest subiect:

FOTO Cum arată interiorul apartamentelor după incendiul de proporții de la Buiucani. Ceban: E o bătaie de joc de oameni

Versiunile preliminare ale incendiului de la Buiucani. De ce iau foc mansardele în Chișinău

Detalii noi despre incendiul de la Buiucani: 90 de locuri de cazare vor fi oferite familiilor care au rămas pe drumuri

VIDEO Arde mansarda unui bloc locativ din sectorul Buiucani: 11 autospeciale și peste 70 de salvatori, la fața locului

Municipalitatea a deschis conturi bancare pentru sinistrații de la Buiucani. În ce valută pot fi făcute donațiile

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 11:27
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 11:27 // Societate //  Valentina Buză

Ministerul Sănătății informează că, Republica Moldova a recepționat un lot de echipamente de protecție și dezinfectant împotriva COVID-19 donat de Guvernul Olandei în valoare de peste 2,5 milioane de euro, cu suportul Fundației de caritate „Max face posibilul”.

Mai exact, lotul include peste 62 de mii perechi de ochelari, 62 de mii de litri de dezinfectant, peste 571 de mii de costume de protecție, 586 de mii de perechi de mănuși, 585 de mii de măști simple și tot atâtea măști respiratoare.

Potrivit responsabililor, echipamentele vor fi distribuite în toate spitalele republicane, municipale, raionale și centrele de sănătate, centrele de sănătate publică, precum și în centrele de plasament din țară.

La ceremonia oficială de recepționare, care a avut loc în municipiul Bălți, a participat și ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Această donație este foarte importantă, în special pentru spitalele raionale. Cu această ocazie, ne exprimăm recunoștința față de poporul olandez. Ei sunt cei care au colectat aceste bunuri pentru noi. La fel, mulțumim și acestei fundații, datorită căreia acest lucru a devenit posibil. Reiterez că aceste materiale de protecție reprezintă un suport major pentru personalul medical, astfel încât să putem face față unui nou val al COVID-19”, a menționat ministra Sănătății.

Cheltuielile de colectare, transportare și depozitare au fost acoperite de Fundația de caritate „Max face posibilul” din Olanda. Astfel, cu un mesaj de salut a venit și președintele acestei organizații, Jan Slagter, care a vizitat țara noastră în acest scop.

„Sunt incredibil de fericit cu această donație din partea Ministerului Sănătății, Bunăstării și Sportului din Olanda. Prin aceasta, putem oferi ochelari de protecție, mănuși, halate, măști și dezinfectant pentru sute de angajați din domeniul sănătății al Republicii Moldova. Ca și în Țările de Jos, rata de infecție este foarte mare în Moldova. Astfel, ne vom asigura că resursele cu care contribuim la stoparea pandemiei sunt distribuite corespunzător”, a spus și președintele Fundației de caritate „Max face posibilul”, Jan Slagter.

De menționat că, din anul 2008, Fundația de caritate „Max face posibilul” a oferit donații instituțiilor medicale din Rebublica Moldova în valoare de circa 14 milioane de euro.

De la începutul pandemiei, în țara noastră au fost înregistrate 388.959 cazuri de COVID-19. Până în prezent, 998.038 persoane au încheiat schema completă de vaccinare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală