Curs valutar
  • EUR
    19.2040
    0.4744%
  • USD
    18.2634
    0.1226%
  • RUB
    0.1734
    -1.1534%
  • RON
    3.8585
    0.4613%
  • UAH
    0.4396
    0.0227%

Ce trebuie să consumi când ai frecvent crampe musculare și cârcei?

27 Nov. 2024, 07:17
 // Categoria: Life // Autor:  Redacția Realitatea
27 Nov. 2024, 07:17 // Life //  Redacția Realitatea

Cârceii sunt contracții musculare și dureroase care apar, de obicei, în zona picioarelor, în special noaptea. Acestea ,,paralizează’’ părțile corpului preț de câteva secunde. De cele mai multe ori dispar brusc, la fel cum au apărut, sau se diminuează lent, până încetează. Crampele musculare, pe de altă parte, se manifestă prin contracții musculare involuntare, deseori dureroase, care pot apărea în diverse părți ale corpului, cum ar fi picioarele sau abdomenul.

Sunt mulți oameni care se întreabă ce pot face pentru a preveni sau ameliora aceste probleme. Ei bine, una dintre soluții ar putea fi oferită de anumite vitamine pentru crampe musculare și cârcei care joacă un rol important în funcționarea normală a mușchilor și a sistemului nervos.

Gândește-te la mușchi ca la niște coarde elastice în corpul tău. Uneori, există riscul ca acestea să se contracte prea tare și să nu se mai relaxeze cum trebuie, ceea ce duce la senzația de durere pe care o simți în timpul unui cârcel sau a unei crampe musculare. Atenție, însă durerea musculară nu este asemănătoare cu durerile de oase.

De ce se întâmplă asta? Poate că mușchiul tău a fost suprasolicitat sau poate că nu ai băut suficientă apă ori nu ai avut suficiente vitamine și minerale importante pentru ca mușchii să funcționeze cum trebuie. Trebuie spus că, aceste spasme mai poți fi determinate și de frig, suprasolicitare fizică sau nivel scăzut de magneziu și calciu.

Una dintre cele mai eficiente metode de a detensiona mușchii contractați este să introduci în meniul tău alimentar suplimente nutritive care să completeze aportul de calciu de care ai nevoie.

Orice se poate confrunta cu cârceii sau crampele musculare, dar anumite persoane sunt mai expuse riscului. Aici ne referim la persoanele supraponderale, femeile însărcinate, alergătorii de performanță și seniorii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În esență, cârceii și crampele musculare sunt ca niște semnale de avertizare pe care corpul ți le transmite când ceva nu este tocmai în regulă.

Una dintre cele mai bune feluri prin care poți relaxa mușchii este consumul de vitamine pentru crampe musculare și cârcei. Cu alte cuvinte, ai nevoie de alimente bogate în potasiu, sodiu, calciu și magneziu.

Care sunt cele mai eficiente vitamine pentru crampe musculare și cârcei

Consumul de vitamine este benefic pentru crampele musculare și cârcei deoarece ajută la menținerea sănătății musculare. De asemenea, vitaminele și mineralele precum calciul, magneziul și potasiul contribuie la relaxarea musculară, prevenind astfel apariția crampei și a cârcelului.

Există câteva vitamine cheie care acționează ca electroliți în organism și susțin funcțiile musculare.

Vitamina D pentru crampe și cârcei

Vitamina D este singura vitamină pe care organismul nostru o poate produce în urma expunerii la lumina soarelui, însă se găsește și în anumite alimente precum peștele, ouăle și produsele lactate. Aceasta este esențială pentru absorbția calciului în organism, ceea ce contribuie la sănătatea oaselor și la funcționarea corectă a mușchilor. Deficitul de vitamina D poate fi asociat cu crampe musculare și dureri ale membrelor.

Vitamina E previne cârceii?

Este o vitamină liposolubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în grăsimi și uleiuri și se găsește în mai multe surse alimentare precum semințe, cereale integrale sau rădăcinoase.

Această vitamină are proprietăți antioxidante și contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine și la relaxarea mușchilor, ajutând astfel la prevenirea cârceilor.

Vitamina B6 pentru cârcei și crampe musculare

Face parte din complexul de vitamine B.  Cunoscută și sub numele de piridoxină, aceasta are un rol important în funcționarea normală a sistemului nervos.

Se găsește în alimente, precum fasole boabe, legume, ficat, carne și ouă, dar poate fi creată și în laborator. Deficitul de vitamina B6 poate contribui la apariția crampei musculare și a cârceilor.

Calciu, mineral împotriva cârceilor

Calciul este cel mai răspândit mineral din organism. Acesta este esențial în dezvoltarea dinților, contribuie la reglarea bătăilor inimii si la functionarea normala a sistemului osteoarticular si a celulelor musculare.

Produsele lactate reprezintă cea mai importantă sursă de calciu. Un nivel adecvat de calciu în organism poate ajuta la prevenirea apariției crampei musculare și cârceilor.

Magneziu pentru cârcei

Magneziul, unul dintre cele mai importante minerale din corpul uman, este implicat în sute de reacții biochimice și are un rol major la nivel muscular, nervos și cardiac. Acesta contribuie la mișcările mușchilor, la contracția și relaxarea acestora.

În plus, magneziul îndeplinește un rol important în stimularea absorbției mineralelor precum calciul, potasiul, fosforul și sodiul, și a vitaminelor esențiale.

Potasiu anticârcei și crampe musculare

Unul dintre cele mai importante elemente minerale pentru corp, potasiul susține activitatea electrică a celulelor cardiace fără de care viața nu ar fi posibilă.

Acest mineral este implicat în menținerea echilibrului hidric al celulelor și în transmiterea semnalelor electrice în mușchi și nervi. Deficitul de potasiu poate contribui la apariția crampei musculare și cârceilor.

obiceiuri care te ajută să previi crampele musculare și cârceii

Crampele musculare și cârceii pot fi evitați sau diminuați prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase în viața de zi cu zi.

Iată trei lucruri simple pe care le poți face pentru a preveni aceste neplăceri:

  • Hidratare adecvată: Asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei. Hidratarea corectă menține echilibrul sărurilor și a fluidelor în corp, contribuind la funcționarea optimă a mușchilor și nervilor.
  • Alimentație echilibrată: Consumă o varietate de alimente bogate în vitamine și minerale esențiale. După cum ai văzut, fructele, legumele, cerealele integrale, lactatele și carnea slabă sunt surse excelente.
  • Încălzire și întindere (stretching): Încălzirea și întinderea mușchilor înainte de activitatea fizică pot ajuta la pregătirea acestora pentru efort și la reducerea riscului de crampe. De asemenea, efectuarea exercițiilor de întindere după efort ajută la menținerea flexibilității musculare.

Realitatea Live

Concursuri, sondaje, investiții fake – Moldindconbank te îndeamnă să fii prudent
Concursuri, sondaje, investiții fake – Moldindconbank te îndeamnă să fii prudent
Iute Moldova premiată la Romanian PR Award: Ne angajăm să continuăm să investim în educația financiară
Iute Moldova premiată la Romanian PR Award: Ne angajăm să continuăm să investim în educația financiară
Double Case: promotorii educației financiare în Chișinău și partenerul tău de încredere în cariera ta de trader
Double Case: promotorii educației financiare în Chișinău și partenerul tău de încredere în cariera ta de trader
Moldindconbank este prima alegere pentru familiile care vor să se mute la casa lor
Moldindconbank este prima alegere pentru familiile care vor să se mute la casa lor
Bank Friday: Superoferte pentru cele mai dorite produse Victoriabank
Bank Friday: Superoferte pentru cele mai dorite produse Victoriabank
Servicii Chirie Auto – soluția perfectă pentru deplasări
Servicii Chirie Auto – soluția perfectă pentru deplasări
27 Nov. 2024, 11:55
 // Categoria: Sport // Autor:  Realitatea.md
27 Nov. 2024, 11:55 // Sport //  Realitatea.md

Trei federații de sporturi Olimpice, cu cei mai mulți campioni europeni, mondiali și medaliații olimpici, cer Parlamentului să voteze modificările legislative care ar relaxa unele restricții de promovare pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut ca să fie permise sponsorizările. Este vorba de federațiile de Judo, Lupte și Haltere. Este vorba de federațiile de Judo, Lupte și Haltere.

 „În 2025, Republica Moldova va găzdui Campionatul European de Haltere pentru seniori, avem ambiția să transformăm Chișinăul în Capitală a sportului. Suntem recunoscători Guvernului pentru disponibilitatea de a ne susține, dar contăm și pe suportul partenerilor privați, inclusiv din domeniul pariurilor și loteriilor, luând în considerare cheltuielile mari pentru organizarea unui asemenea eveniment de amploare”, se menționează într-o postare pe pagina oficială a FMH.

Inițiativa deputaților Radu Marian și Dorian Istratii de a relaxa interdicțiile de publicitate pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut este susținută și de Federația de Judo din țara noastră.

Într-un comunicat lansat pe rețelele sociale de către FJM se menționează că dezvoltarea judoului de performanță necesită investiții constante și substanțiale în antrenamente, echipamente, dar, cele mai importante sunt participările la competiții internaționale. Aceste obiective pot fi îndeplinite având un suport financiar constant. Astfel, datorită sponsorizărilor din partea sectorului legal de pariuri și loterii vom putea să asigurăm participarea unui număr mai mare de sportivi la turnee internaționale, unde vor acumula experiență valoroasă, dar și puncte pentru o poziționare mai bună în clasamentul internațional.

„Sportul profesionist are nevoie de finanțare, inclusiv și Federația de Lupte din Republica Moldova, care acum reunește foarte mulți sportivi talentați, campioni și medaliați a celor mai prestigioase competiții internaționale, inclusiv Campionate Europene, Mondiale sau Jocuri Olimpice”, se arată într-o declarație a FLRM.

În același mesaj se face apel către deputați pentru un vot favorabil în susținerea proiectului care va permite sportului profesionist să beneficieze de finanțări din partea sectorului jocurilor de noroc cu risc social scăzut.

„Astfel ne vom permite să oferim sportivilor noștri condiții de pregătire și mai bune și să obținem rezultate pe măsură”, se mai evidențiază în postare de pe pagina oficială.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Cu declarații similare, în care se cere legislatorilor relaxa interdicțiilor de publicitate pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut au venit public oficialii Comitetului Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova, Comitetul Paralimpic, dar și reprezentanții Asociației Presei Sportive din țara noastră.

Concursuri, sondaje, investiții fake – Moldindconbank te îndeamnă să fii prudent
Concursuri, sondaje, investiții fake – Moldindconbank te îndeamnă să fii prudent
Iute Moldova premiată la Romanian PR Award: Ne angajăm să continuăm să investim în educația financiară
Iute Moldova premiată la Romanian PR Award: Ne angajăm să continuăm să investim în educația financiară
Double Case: promotorii educației financiare în Chișinău și partenerul tău de încredere în cariera ta de trader
Double Case: promotorii educației financiare în Chișinău și partenerul tău de încredere în cariera ta de trader
Moldindconbank este prima alegere pentru familiile care vor să se mute la casa lor
Moldindconbank este prima alegere pentru familiile care vor să se mute la casa lor
Bank Friday: Superoferte pentru cele mai dorite produse Victoriabank
Bank Friday: Superoferte pentru cele mai dorite produse Victoriabank
Servicii Chirie Auto – soluția perfectă pentru deplasări
Servicii Chirie Auto – soluția perfectă pentru deplasări
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală