Cârceii sunt contracții musculare și dureroase care apar, de obicei, în zona picioarelor, în special noaptea. Acestea ,,paralizează’’ părțile corpului preț de câteva secunde. De cele mai multe ori dispar brusc, la fel cum au apărut, sau se diminuează lent, până încetează. Crampele musculare, pe de altă parte, se manifestă prin contracții musculare involuntare, deseori dureroase, care pot apărea în diverse părți ale corpului, cum ar fi picioarele sau abdomenul.
Sunt mulți oameni care se întreabă ce pot face pentru a preveni sau ameliora aceste probleme. Ei bine, una dintre soluții ar putea fi oferită de anumite vitamine pentru crampe musculare și cârcei care joacă un rol important în funcționarea normală a mușchilor și a sistemului nervos.
Gândește-te la mușchi ca la niște coarde elastice în corpul tău. Uneori, există riscul ca acestea să se contracte prea tare și să nu se mai relaxeze cum trebuie, ceea ce duce la senzația de durere pe care o simți în timpul unui cârcel sau a unei crampe musculare. Atenție, însă durerea musculară nu este asemănătoare cu durerile de oase.
De ce se întâmplă asta? Poate că mușchiul tău a fost suprasolicitat sau poate că nu ai băut suficientă apă ori nu ai avut suficiente vitamine și minerale importante pentru ca mușchii să funcționeze cum trebuie. Trebuie spus că, aceste spasme mai poți fi determinate și de frig, suprasolicitare fizică sau nivel scăzut de magneziu și calciu.
Una dintre cele mai eficiente metode de a detensiona mușchii contractați este să introduci în meniul tău alimentar suplimente nutritive care să completeze aportul de calciu de care ai nevoie.
Orice se poate confrunta cu cârceii sau crampele musculare, dar anumite persoane sunt mai expuse riscului. Aici ne referim la persoanele supraponderale, femeile însărcinate, alergătorii de performanță și seniorii.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În esență, cârceii și crampele musculare sunt ca niște semnale de avertizare pe care corpul ți le transmite când ceva nu este tocmai în regulă.
Una dintre cele mai bune feluri prin care poți relaxa mușchii este consumul de vitamine pentru crampe musculare și cârcei. Cu alte cuvinte, ai nevoie de alimente bogate în potasiu, sodiu, calciu și magneziu.
Care sunt cele mai eficiente vitamine pentru crampe musculare și cârcei
Consumul de vitamine este benefic pentru crampele musculare și cârcei deoarece ajută la menținerea sănătății musculare. De asemenea, vitaminele și mineralele precum calciul, magneziul și potasiul contribuie la relaxarea musculară, prevenind astfel apariția crampei și a cârcelului.
Există câteva vitamine cheie care acționează ca electroliți în organism și susțin funcțiile musculare.
Vitamina D pentru crampe și cârcei
Vitamina D este singura vitamină pe care organismul nostru o poate produce în urma expunerii la lumina soarelui, însă se găsește și în anumite alimente precum peștele, ouăle și produsele lactate. Aceasta este esențială pentru absorbția calciului în organism, ceea ce contribuie la sănătatea oaselor și la funcționarea corectă a mușchilor. Deficitul de vitamina D poate fi asociat cu crampe musculare și dureri ale membrelor.
Vitamina E previne cârceii?
Este o vitamină liposolubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în grăsimi și uleiuri și se găsește în mai multe surse alimentare precum semințe, cereale integrale sau rădăcinoase.
Această vitamină are proprietăți antioxidante și contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine și la relaxarea mușchilor, ajutând astfel la prevenirea cârceilor.
Vitamina B6 pentru cârcei și crampe musculare
Face parte din complexul de vitamine B. Cunoscută și sub numele de piridoxină, aceasta are un rol important în funcționarea normală a sistemului nervos.
Se găsește în alimente, precum fasole boabe, legume, ficat, carne și ouă, dar poate fi creată și în laborator. Deficitul de vitamina B6 poate contribui la apariția crampei musculare și a cârceilor.
Calciu, mineral împotriva cârceilor
Calciul este cel mai răspândit mineral din organism. Acesta este esențial în dezvoltarea dinților, contribuie la reglarea bătăilor inimii si la functionarea normala a sistemului osteoarticular si a celulelor musculare.
Produsele lactate reprezintă cea mai importantă sursă de calciu. Un nivel adecvat de calciu în organism poate ajuta la prevenirea apariției crampei musculare și cârceilor.
Magneziu pentru cârcei
Magneziul, unul dintre cele mai importante minerale din corpul uman, este implicat în sute de reacții biochimice și are un rol major la nivel muscular, nervos și cardiac. Acesta contribuie la mișcările mușchilor, la contracția și relaxarea acestora.
În plus, magneziul îndeplinește un rol important în stimularea absorbției mineralelor precum calciul, potasiul, fosforul și sodiul, și a vitaminelor esențiale.
Potasiu anticârcei și crampe musculare
Unul dintre cele mai importante elemente minerale pentru corp, potasiul susține activitatea electrică a celulelor cardiace fără de care viața nu ar fi posibilă.
Acest mineral este implicat în menținerea echilibrului hidric al celulelor și în transmiterea semnalelor electrice în mușchi și nervi. Deficitul de potasiu poate contribui la apariția crampei musculare și cârceilor.
obiceiuri care te ajută să previi crampele musculare și cârceii
Crampele musculare și cârceii pot fi evitați sau diminuați prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase în viața de zi cu zi.
Iată trei lucruri simple pe care le poți face pentru a preveni aceste neplăceri:
- Hidratare adecvată: Asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei. Hidratarea corectă menține echilibrul sărurilor și a fluidelor în corp, contribuind la funcționarea optimă a mușchilor și nervilor.
- Alimentație echilibrată: Consumă o varietate de alimente bogate în vitamine și minerale esențiale. După cum ai văzut, fructele, legumele, cerealele integrale, lactatele și carnea slabă sunt surse excelente.
- Încălzire și întindere (stretching): Încălzirea și întinderea mușchilor înainte de activitatea fizică pot ajuta la pregătirea acestora pentru efort și la reducerea riscului de crampe. De asemenea, efectuarea exercițiilor de întindere după efort ajută la menținerea flexibilității musculare.