Manifestațiile agricultorilor germani vor fi reluate în săptămâna următoare, în cazul în care guvernul cancelarului Olaf Scholz nu revizuiește proiectul de creștere a taxelor pe motorină în sectorul agricol. Această decizie a provocat o mobilizare masivă a fermierilor și transportatorilor, care au participat la proteste desfășurate pe parcursul mai multor săptămâni, a avertizat joi organizația agricultorilor germani, conform France Presse.
Președintele Asociației Agricultorilor Germani (DBV), Joachim Rukwied, a declarat într-o conferință de presă la Berlin: „Dacă nu se întreprinde nimic acum în privința motorinei în agricultură, următoarele proteste și acțiuni vor începe în săptămâna viitoare.” El a subliniat că toate anunțurile făcute până acum au avut doar efectul de a amplifica iritarea agricultorilor, în loc să o calmeze, și a îndemnat guvernul să ia măsuri pentru a preveni proteste de o amploare și mai mare.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Agricultorii germani s-au mobilizat masiv săptămâna trecută împotriva unei reforme a fiscalității propuse de guvernul cancelarului Scholz, care, confruntându-se cu o contractare a economiei germane, intenționează să reducă progresiv scutirile de taxe pe motorină până la eliminarea lor completă în 2026.
După blocarea șoselelor în întreaga Germanie, mii de agricultori au adus tractoarele la Berlin într-o mare manifestație, cerând inclusiv demisia lui Olaf Scholz, al cărui partid social-democrat guvernează alături de Verzi și liberali.
Cu toate acestea, coaliția a refuzat noi concesii, având deja un acord pentru eliminarea treptată a facilităților fiscale pentru motorină. Ministrul de finanțe, Christian Lindner, a încercat să explice protestatarilor că statul german trebuie să gestioneze deficitul bugetar și să-și sporească cheltuielile militare din cauza conflictului din Ucraina, în timp ce nemulțumirile din alte sectoare economice, cum ar fi logistica și transporturile, cresc, alimentând temerile guvernului cu privire la extinderea protestelor. Un exemplu în acest sens este manifestația planificată de lucrătorii din logistică și transporturi la Berlin, care solicită, printre altele, anularea creșterii taxelor de drum și a taxelor pentru emisiile de CO2.