Oferirea ajutoarelor sub formă de bani direct în conturile beneficiarilor, pentru compensații la energie, în loc de reduceri aplicate pe facturi, reflectă o tendință în politica socială a mai multor state din Uniunea Europeană, unde este recunoscută importanța autonomiei financiare pentru creșterea bunăstării populației, în special a grupurilor vulnerabile. Cu un comentariu despre avantajele și riscurile compensațiilor în bani direct în cont a venit profesorul de economie comportamentală la MBS School of Business, expertul asociat la Expert-Grup, Rustam Romanciuc, transmite IPN.
Ajutorul financiar este destinat acoperirii (parțiale) a cheltuielilor casnice pentru gaze naturale, energie termică, electricitate și combustibili solizi. Plățile vor fi virate direct în conturile bancare ale beneficiarilor sau, când e cazul, vor fi livrate la oficiile poștale. Potrivit expertului, există preocupări legate de faptul că unii beneficiari ar putea cheltui compensațiile pe „bunuri de tentație” (precum alcoolul și tutunul), în loc să le utilizeze pentru acoperirea cheltuielilor energetice. Această situație ar putea diminua impactul pozitiv al compensațiilor directe.
Rustam Romanciuc susține mai multe cercetări din domeniul economiei, care se bazează pe date colectate în cadrul unor experimente randomizate, subliniază că oferirea de bani cash le permite beneficiarilor o autonomie mai mare. Astfel, persoanele își pot aloca fondurile în funcție de priorități, ceea ce duce adesea la o creștere a „bunăstării subiective”. Mai mult, această formă de ajutor stimulează o mai mare flexibilitate, oferindu-le libertatea de a decide unde să cheltuie resursele.
Autorul comentariului mai scrie că, în cazul compensațiilor la energie, există riscul ca beneficiarii să clasifice banii primiți de la autorități într-un „cont mental” diferit de utilizarea acestora pentru acoperirea cheltuielilor la energie. Contabilitatea mentală este un concept din economia comportamentală.
Un avantaj important al compensațiilor non-cash este acela că reduc cheltuielile de tentație. Totuși, această abordare are limite: oferirea de ajutoare restrictive poate crea sentimentul lipsei de putere și chiar stigmatizare în rândul beneficiarilor. În anumite cazuri, beneficiarii pot percepe aceste ajutoare ca fiind paternaliste, deoarece limitează libertatea de alegere. De asemenea, un dezavantaj al ajutorului non-cash este lipsa de lichiditate, ce poate crea dificultăți în acoperirea costurilor urgente neprevăzute.
Expertul concluzionează că implementarea compensațiilor sub formă de bani direct în conturile beneficiarilor poate oferi un sprijin flexibil și adaptat nevoilor fiecărui om. Autonomia oferită prin acest sistem poate duce la o îmbunătățire a bunăstării psihologice și financiare a beneficiarilor, mai ales în cazul grupurilor vulnerabile care resimt nevoia de control asupra propriilor decizii economice.
Pentru a maximiza eficiența acestei politici, expertul recomandă Guvernului să explice scopul compensațiilor și să sublinieze importanța utilizării lor, pentru acoperirea cheltuielilor energetice, și să monitorizeze utilizarea fondurilor. La fel, direcționarea compensațiilor pentru energie către femei poate spori eficiența politicii: studiul lui Duflo arată că atunci când femeile sunt beneficiarele directe ale ajutoarelor financiare, acestea tind să prioritizeze cheltuielile în favoarea bunăstării gospodăriei. Această constatare, potrivit lui Rustam Romanciuc, sugerează că, în cadrul politicii de compensare la energie, alocarea fondurilor către femei asigură o utilizare responsabilă și orientată spre nevoile de bază ale familiei.