Cafeaua, băutura cu care mulți oameni din întreaga lume își încep fiecare dimineață, poate fi un aliat eficient în lupta cu kilogramele în plus. Pentru a profita de acest beneficiu este însă crucial modul în care o consumăm.
Un studiu recent, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a adus la lumină faptul că această băutură poate contribui la procesul slăbire atâta timp cât este consumată fără îndulcitori. De partea cealaltă, adăugarea de zahăr sau alți îndulcitori s-a dovedit a fi asociată cu o ușoară creștere a greutății corporale.
Concluziile acestei cercetări se bazează pe analiza datelor provenite din trei studii ample de sănătate: Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II și Health Professionals Follow-up Study. În total, au fost analizate informații de la peste 155.000 de participanți, care au fost selectați în baza unor criterii stricte. Respondenții nu sufereau de afecțiuni preexistente precum cancer, boli de inimă sau diabet.
Cercetătorii au colectat date din chestionarele completate de participanți la începutul studiului, iar ulterior, la fiecare patru ani. Aceste date au permis estimarea frecvenței consumului de cafea, indiferent dacă aceasta era decofeinizată sau nu, dacă conținea aditivi precum smântână, zahăr sau lapte vegetal și ce îndulcitori erau utilizați. De asemenea, au fost luați în considerare și alți factori, precum dieta, consumul de alcool, nivelul de activitate fizică și starea de sănătate.
Fără zahăr sau îndulcitori adăugați
Potrivit rezultatelor obținute, consumul zilnic al unei cești de cafea, indiferent de conținutul său de cofeină, a fost asociat cu o pierdere medie de 0,12 kilograme la fiecare patru ani. Cu toate acestea, chiar și adăugarea unei simple lingurițe de zahăr în cafea în fiecare zi a dus la o creștere semnificativă a greutății, aproximativ 0,09 kilograme la fiecare patru ani.
Studiul a subliniat că, deși contribuția cafelei la pierderea în greutate este modestă, adăugarea unei cantități mai mari de zahăr sau îndulcitori la băutură poate inversa acest efect benefic și poate duce la creșterea greutății corporale.
Noile descoperiri coincid cu alte cercetări care au demonstrat că utilizarea îndulcitorilor, înlocuitori de zahăr sau alți aditivi, poate fi asociată cu creșterea în greutate sau cu un risc crescut de diabet de tip II, o afecțiune metabolică strâns legată de supraponderabilitate și obezitate.
Alte beneficii ale consumului de cafea
Pe lângă impactul asupra greutății, studiul se alătură altor cercetări care evidențiază beneficiile consumului de cafea asupra sănătății. Acestea includ reducerea riscului de boli coronariene, insuficiență cardiacă, diabet de tip II și chiar Parkinson.
Așadar, pentru a profita la maximum de beneficiile cafelei, în ceea ce privește pierderea în greutate, consumatorii ar trebui să opteze pentru variante neîndulcite și să evite adăugarea de zahăr sau îndulcitori. Acest obicei simplu poate să contribuie la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și la promovarea unei generale de bine.