Curs valutar
 • EUR
  19.1924
  0%
 • USD
  17.6969
  0%
 • RUB
  0.1959
  0%
 • RON
  3.8575
  0%
 • UAH
  0.4432
  0%

De la Chișinău la Kyoto: MIGF a evidențiat importanța agendei digitale pe timp de criză

02 Mai 2023, 14:22
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
02 Mai 2023, 14:22 // Sci-tech //  Realitatea.md

Cel de-al treilea Forum de guvernanță a Internetului (Moldova Internet Governance Forum) și-a încheiat activitatea la Chișinău, subiectul principal fiind problematica dezvoltării digitale durabile. În cadrul evenimentului, experții naționali și internaționali au făcut un schimb de opinii cu privire la dezvoltarea Internetului, contribuind la o înțelegere comună despre utilizarea la maxim a posibilităților a spațiului virtual și rezolvarea riscurilor și problemelor emergente.

Printre speakerii-cheie ai forumului, organizat de Asociația “Comunitatea Internet”, se numără atât participanți din anii precedenți, cât fețe noi. Pe parcursul a două zile, 27 și 28 aprilie, MIGF a adunat pe platforma FinTeh Hub în jur de 40 de experți cu autoritate din Moldova, Canada, SUA, Austria, Ucraina, Georgia, țările Asiei Centrale etc. Printre ei — reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale-cheie, mediului academic și de experți, ai businessului, organizațiilor regionale și internaționale. Forumul a avut loc în format hibrid: online și offline.

În deschiderea evenimentului au vorbit reprezentanți ai partenerilor instituționali și internaționali a Forumului de Guvernanță a Internetului în Moldova – UN IGF, ICANN, Internet Society, RIPE NCC, SecDev Foundation. Unii dintre ei s-au alăturat online, alții au venit la Chișinău pentru a lua parte la dezbaterile incluse în agenda digitală actuală pentru Moldova. Printre parteneri naționali ai Forumului se numără Academia de Studii Economice, companiile din domeniul tehnologiilor informaționale și de asemenea un șir de organizații și instituții.

Directorul Agenției de Guvernare Electronică, Olga Tumuruc, a remarcat la deschiderea Forumului, că posibilitățile Internetului apropie cetățenii și autoritățile prin intermediul serviciilor online și de asemenea asigură transparența și eficiența instituțiilor publice. Totodată, ea a evidențiat unele dintre problemele care apar în acest sens, în special, cele legate de asigurarea securității informaționale și protecția datelor cu caracter personal.

Potrivit Olgăi Tumuruc, succesul în acest domeniu poate fi asigurat prin „parteneriate durabile și stabile cu alte autorități care promovează aceleași idei și au aceleași obiective cu sectorul privat, care vede beneficiile în procesul de digitalizare, și cu mediul academic, care oferă studii și stabilesc modul de gândire”.

Șeful Direcției politici în domeniul comunicațiilor electronice și poștale a Ministerului dezvoltării economice și digitalizării, Vitalie Boboc,  a informat despre dezvoltarea politicii de stat în domeniul securității cibernetice. Din spusele sale, Moldova va avea un cadru clar pentru cooperarea națională și internațională în acest domeniu, reguli de gestionare a riscurilor cibernetice și de informare despre acestea. Vitalie Boboc a vorbit pe larg despre agenda legislativă a Ministerului care vizează actualizarea reglementării legale.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

După cum a remarcat Alexei Marciuc, președintele Asociației “Comunitatea Internet”, coordonatorul MIGF, anul acesta Forumul este dedicat în special dezvoltării unei infrastructuri digitale durabile și incluzive, schimbului de experiențe și practici avansate, care vor contribui la formarea politicii naționale și globale privind internetul. Potrivit acestuia, concluziile MIGF vor fi prezentate la Forumul ONU pentru Guvernarea Internetului, care va avea loc în octombrie la Kyoto, Japonia.

„În urmă cu câțiva ani, Republica Moldova a devenit a 88-a țară din lume în care a fost lansată inițiativa IGF. Al treilea forum național are loc într-o perioadă în care țările din regiune, inclusiv Moldova, se confruntă cu o serie de provocări fără precedent în spațiul digital. Acestea necesită atât parteneriate strategice flexibile, răspunsuri coordonate la diferite niveluri, cât și adaptare pe termen lung”, a menționat Alexei Marciuc.

Participanții la MIGF 2023 au discutat despre abordările globale și naționale în utilizarea Internetului, inclusiv în situații de criză, și ce rol ar trebui să joace statul în procesele de guvernanță a internetului. De asemenea, a fost luată în considerare cea mai recentă experiență a diferitelor țări în reglementarea spațiului digital și posibilitățile Internetului pentru dezvoltarea economiei naționale. Subiectele actuale ale Forumului au fost problemele impactului negativ al Internetului, utilizarea inteligenței artificiale și a altor tehnologii digitale avansate și riscurile asociate cu acestea, participarea diferitelor grupuri de populație la procesele de guvernanță a internetului.

Cea de-a doua zi de lucru a MIGF 2023 a fost deschisă cu de o discuție panel pe tema problemelor etice în spațiul digital, a noilor provocări pentru mass-media și modalităților de adaptare la realitățile moderne în contextul riscurilor de securitate națională și regională. Subiectele principale au fost, de asemenea, dezvoltarea unei protecții complexe pentru prevenirea încălcărilor securității cibernetice și consolidarea securității digitale a societății civile în calitate de prioritate strategică a Moldovei digitale.

După cum a remarcat în cadrul sesiunii finale reprezentantul RIPE NCC, Alex Semenyaka, în decurs de două zile, pe platforma MIGF au fost discutate un număr mare de subiecte.

„Am participat la evenimente similare în diverse țări și trebuie să spun, că IGF în Moldova se dezvoltă cu mult succes și este la un nivel de maturitate absolută. Evenimentul s-a dovedit a fi intens, interesant, saturat din punct de vedere informativ, cu un număr mare de participanți din diferite grupuri de părți interesate. Sunt sigur că comunitatea MIGF nu se va limita doar la țara sa și ne vom întâlni de asemenea și la alte evenimente pentru a discuta despre abordări și soluții comune la nivel regional și global”, a menționat Alex Semenyaka.

Realitatea Live

„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
26 Mai 2024, 15:39
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
26 Mai 2024, 15:39 // Life //  Elena Putregai

Satul Țîra din raionul Florești a fost în weekend gazda celei de-a patra ediții a Festivalului Bășcuțelor. Evenimentul a reunit sute de vizitatori, transmite TV Nord.

„Noi din Italia am venit special ca să participăm. Ne trage aici la baștina noastră, ne trage sufletul, cu inima. Sperăm să continue tradiția, că-i frumoasă; Am cele mai bune impresii, cele mai frumoase. Ne bucurăm că tradițiile noastre nu-și pierd din farmec și ne bucurăm că se organizează anual acest festival; Ne place foarte mult Moldova, ne plac oamenii, sunt foarte simpli, foarte populari. Ne-au primit cu brațele deschise și vă mulțumim”.

În cadrul evenimentului a fost semnat acordul de înfrățire dintre comuna Ghindești și comuna Valea Seacă, România.

GHEORGHE FALCĂ, primarul comunei Ghindești: „Aici promovăm datinile străbune, aici promovăm portul popular, promovăm bășcuțele care sunt comori ascunse aici în satul Țîra. Satul Țîra este un sătuc, cel mai vechi din Raionul Florești. Aici a fost Ștefan cel Mare, aici a lăsat stăpânire pe oștenii lui. Bășcuțele pe care le promovăm, le promovăm pentru a atrage, pentru a dezvolta turismul rural, fiindcă sunt posibilități, sunt capacități.”

NECULAI MIRON, primar Valea Seacă: „Pentru mine sunteți minunați, Eu vă aduc un călduros salut din partea Comunei Vălea Seacă, județul Iași și chiar din partea României. Vă doresc pe parcursul acestei festivități succes la toți. Fie ca bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze, este o vreme foarte frumoasă, deci Dumnezeu ține cu noi”.

Vizitatorii au putut vedea și bășcuțele din localitate.

„Cu mari emoții vin în acest sat, fiindcă aici mii-am petrecut copilăria, aici la buneii mei am crescut. De fiecare dată de când s-a deschis festivalul acesta al bășcuțelor n-am lipsit niciodată. Vin cu niște emoții și cred că aceste valori trebuie educate la tânăra generație; Îmi pare foarte bine că este un festival foarte frumos, oameni ospitalieri oameni cu tradiții vechi. Satul are 560 de ani, înseamnă că este foarte vechi. Păstrează patrimoniul nostru național, tradițiile, obiceiurile. Am fost în aceste bășcuțe, am fost primiți foarte bine, cu bucate naționale, un pahar cu vin, o vorbă bună”.

Festivalul vine să promoveze bășcuțele din această localitate, niște bordeie din piatră cu o vechime de peste o sută de ani.

MARIA FIODOROVICI, locuitoarea satului Țîra, raionul Florești: „Nu lăsăm noi să se piardă, este o amintire  de la părinți. Ei au muncit, noi trebuie să păstrăm. Cred că și copii noștri or păstra. Ce văd aceea vor face. Aici am crescut copiii și o viață nemaipomenită. Zgomotul copiilor nu-l pot uita. Ne grămădeam multe familii, iată aici aproximativ 6-7 familii cu tot cu copii încăpeau. Copii acolo, noi aici stam la masă, scoteam plăcintele și stam la masă. Totul era bine și frumos, eram tineri.”

Satul Țîra este cea mai veche localitate din raionul Florești și are 560 de ani. Acolo sunt 30 de bășcuțe locuibile. În cadrul festivalului au putut fi vizitate 12 dintre acestea.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală