Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Expert român: Moldova şi cazul echipei Şerif Tiraspol – o țară reprezentată oficial de separatiștii ei

29 Sept. 2021, 15:25
 // Categoria: Opinii // Autor:  Sorin Ioniță
29 Sept. 2021, 15:25 // Opinii //  Sorin Ioniță

Victoria de ieri seara, pe care a adus-o din nou jucătorii echipei de fotbal a Sheriff Tiraspol, echipă de fotbal din autoproclamata regiunea transnistreană, susținută de de Federația Rusă, dar nerecunoscută de comunitatea internațională a devenit subiect și pentru presa de peste Prut, expusă de într-un articol de către analistul și comentatorul român liberal, expert în politici publice și dezvoltare locală, Sorin Ioniță

„Nu prea discutăm fotbal în bula noastră, deci n-aveați de unde să ştiţi că Şerif Tiraspol, echipa holdingului de firme condus de oligarhii Guşan şi Kazmali, foşti ofiţeri KGB (dacă există „fost” în KGB), adică osatura economică a regimului separatist de la Tiraspol, a bătut ieri pe Real Madrid chiar la Madrid cu 2-1, deci a şocat Europa şi a umplut de mândrie inimile moldovenilor.

O mândrie unică în bizareria ei, pentru că doar în Moldova şefilor unui regim politic separatist care fac pipi cu boltă pe ţara pe care n-o recunosc li se permite să reprezinte totuşi ţara respectivă în Champions League, că altfel n-ar putea ajunge acolo oficial. O reprezintă de sanchi, pentru că după victorii în toate mesajele lor publice (în rusă) vorbesc doar de Tiraspol şi “republica nistreană”, nu de Moldova.

În vreme ce guvernanţii moldoveni nu pot călca în Transnistria, fiind opriţi la graniţa nerecunoscută, echipa Şerif Tiraspol circulă liber prin Moldova, joacă meciuri în liga naţională – şi nu doar joacă, dar o şi câştigă: este de ani de zile campioana Moldovei la fotbal! Deoarece, furând bani de la moldoveni prin scheme suspecte, de exemplu cea cu energie, e de departe cel mai bogat club, dominând campionatul intern (sa-i zicem aşa, intern) cu garnitura de stranieri adunaţi de prin cele patru zări ale planetei; echipa conţine fix zero moldoveni. În paralel, fac tot felul de afaceri suspecte în spaţiul Est, spală bani negri şi fac contrabandă pe scară mare, în paguba statului moldovean.

Cu aceşti bani, la care se adaugă câştigurile actuale din Champions League, Şeriful lui Guşan va continua să susţină politica regimului separatist; de fapt ei sunt faţa economică al separatismului transnistrean, care s-ar prăbuşi dacă n-ar exista holdingul Şerif să plătească salarii şi pensii. Vor continua să sponsorizeze fraudarea votului în Republica Moldova de dincoace de Nistru, ori de câte ori e nevoie, organizând autobuze cu votanţi aduşi pe tabel, sub supravegherea serviciilor de informaţii ale Transnistriei şi angajaţilor Şerif, inclusiv cei din clubul sportiv. Şi ajutând la organizarea secţiilor pentru alegerile din Rusia, ca săptămâna trecută, trecând lejer peste capul guvernului moldovean.

Când întrebi un localnic de ce permite Chişinăul această imensă maskirovka, primeşti de regulă două argumente. Primul: “să nu amestecăm sportul cu politica”. Situaţia fiind cea de mai sus, replica poate fi luată cel mult drept literatură suprarealistă: dacă Şerif Tiraspol nu face politică, în spatele vitrinei cu fotbalişti mercenari (între care şi câţiva rătăciţi de prin România, mai demult), atunci nu mai ştim ce e politica.

Al doilea argument: participarea clubului oligarhic Şerif în competiţia internă şi, cu girul Moldovei, în cele internaţionale, ar fi o mişcare strategică abilă, prin care separatiştii sunt siliţi să confirme de facto unitatea statului. O fi, dar atunci strategii ar trebui să precizeze şi care-i criteriul de măsură a succesului, şi când ar urma acesta să se concretizeze. Pentru că ce se vede după ani de aplicare a acestei diplomaţii geniale e doar un regim separatist întărit economic, cu un club sportiv fanion care-i consolidează identitatea şi brandul în Europa, dobândind soft power şi legitimitate pe uşa din dos. Ei semnează acte şi contracte de business ca moldoveni când e rost de câştigat câte ceva, dar se declară ţară aparte în rest. Un joc dublu la vedere; la Tiraspol s-a inventat cetăţenia opţională, cuantică: e şi nu e în acelaşi timp.

Absurdul şi unicitatea acestui aranjament sar în ochi când compari Moldova cu alte state care au teritorii ocupate. Este de neimaginat ca Ciprul, de exemplu, să fie reprezentat internaţional de cluburi din nordul ocupat de Turcia, ba chiar unele care ar avea legături demonstrabile, politice şi financiare, cu regimul de la Ankara. Echipele de fotbal din Famagusta, oraş din nord, şi-au păstrat numele dinainte de 1974 dar s-au mutat dincoace, în teritoriul recunoscut, şi joacă cu mândrie sub eticheta “cluburi refugiate”. La fel a făcut Şahtior Doneţk, cunoscuta echipă ucraineană a minerilor din Donbasul ocupat de separatiştii pro-ruşi, ca să venim mai aproape de casă: s-a mutat cu arme şi bagaje la Lviv, apoi Harkov, ca să se stabilească în final la Kiev. Ar concepe cineva în Ucraina ca ţara să fie reprezentată în Europa de un club sportiv al separatiştilor din est, al cărui proprietar să fie chiar unul din stâlpii regimului ilegal? Ar sări în aer opinia publică.

Ei, uite că în Moldova se poate. Ambiguitatea strategico-morală, adică statul păgubos cu fundul în şapte luntri, e încă una din grelele moşteniri lăsate noului guvern de la Chişinău de clasa politică a ultimilor 30 de ani”.

Sursa: contributors.ro

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 21:40
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Oct. 2021, 21:40 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Alte 1505 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 11 cazuri asociate cu contact în afara țării: 3-Germania, 3-Ucraina, 2-România, 1-Austria, 1-Rusia, 1-Danemarca.

Numărul total de teste efectuate – 7917, dintre care 5251 teste rapide. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 330799.

Din numărul total de cazuri, 38 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (9-medici, 17-asistenți medicali, 12-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 2463 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 236 în stare extrem de gravă și 31 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 1368 persoane au fost vindecate. În total, 308832 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10032 persoane, iar 15669 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, vă anunțăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19.

Deces 7.536: Femeie de 68 de ani din r. Anenii Noi, internată în Institutul de Ftizipneumologie „Chiril Draganiuc”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, ciroză, pancreatită.

Deces 7.537: Bărbat de 50 de ani din r. Anenii Noi, internat în Institutul de Ftizipneumologie „Chiril Draganiuc”. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate.

Deces 7.538: Bărbat de 89 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: anemie, diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 7.539: Bărbat de 68 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, fibrialție, diabet zaharat.

Deces 7.540: Bărbat de 72 de ani din r. Călărași, internată în SR. Călărași. Comorbidități: cardiopatie, anemie.

Deces 7.541: Femeie de 49 de ani din r. Taraclia, internată în SR. Cahul. Comorbidități: cardiopatie, hepatită, hipertensiune arterială.

Deces 7.542: Bărbat de 77 de ani din or. Vulcănești, internat în SR. Cahul. Comorbidități: fibrilație, cardiopatie, diabet zaharat, hepatită.

Deces 7.543: Bărbat de 82 de ani din r. Cahul, internat în SR. Cahul. Comorbidități: fibrilație, cardiopatie, hepatită.

Deces 7.544: Femeie de 63 de ani din r. Strășeni, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, hepatită.

Deces 7.545: Femeie de 71 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat, nefropatie.

Deces 7.546: Bărbat de 67 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 7.547: Bărbat de 80 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 7.548: Bărbat de 43 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.549: Bărbat de 75 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, boală cronică renală, nefropatie, fibrilație.

Deces: 7.550: Femeie de 62 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

Deces: 7.551: Bărbat de 46 de ani din r. Anenii Noi, internat în SR. Anenii Noi. Comorbidități: ciroză, anemie.

Deces: 7.552: Femeie de 71 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiomiopatie.

Deces: 7.553: Femeie de 60 de ani din r. Râșcani, internată în SC. Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.554: Femeie de 79 de ani din r. Cimișlia, internată în SR. Cimișlia. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, fibrilație.

Deces: 7.555: Bărbat de 80 de ani din r. Cimișlia, internat în SR. Cimișlia. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, fibrilație.

Deces: 7.556: Bărbat de 66 de ani din r. Drochia, internat în SR. Drochia. Comorbidități: obezitate, cardiopatie, hepatită.

Deces: 7.557: Femeie de 77 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP IMU. Comorbidități: diabet zaharat, nefropatie, hipertensiune arterială.

Deces: 7.558: Bărbat de 57 de ani din r. Căușeni, internat în IMSP IMU. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, nefropatie, hepatită, insuficiență cardiacă.

Deces: 7.559: Bărbat de 68 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces: 7.560: Bărbat de 82 de ani din or. Strășeni, internat în IMSP Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces: 7.561: Bărbat de 79 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, anemie, pielonifrită cronică, diabet zaharat.

Deces: 7.562: Bărbat de 78 de ani din  r. Sângerei, internat în SC. Bălți.  Comorbidități: fibrilație, obezitate, hipertensiune arterială.

Deces: 7.563: Femeie de 73 de ani din  r. Glodeni, internată în SC. Bălți.  Comorbidități: diabet zaharat, obezitate, hipertensiune arterială.

Deces: 7.564: Bărbat de 23 de ani din r. Drochia, internat în Spitalul de Psihiatrie Bălți. Comorbidități: obezitate, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, faringită cronică, gastroduodenită cronică.

Deces: 7.565: Femeie de 64 de ani din r. Hâncești, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: ciroză, ascită, hepatită, ascită, diabet zaharat.

Deces: 7.566: Femeie de 66 de ani din or. Slobozia, internată în Institutul Oncologic.

Deces: 7.567: Femeie de 71 de ani din r. Dondușeni, internată în SR. Soroca. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat.

Deces: 7.568: Femeie de 72 de ani din r. Soroca, internată în SR. Soroca. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.569: Bărbat de 53 de ani din r. Soroca, internat în SR. Soroca. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

Deces: 7.570: Femeie de 56 de ani din r. Sângerei, internată în SC. Bălți. Comorbidități: diabet zaharat, nefropatie.

Deces: 7.571: Femeie de 74 de ani din or. Hâncești, internată în SR. Hâncești. Comorbidități: . hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces: 7.572: Bărbat de 74 de ani din  mun. Bălți. Deces la domiciliu. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces: 7.573: Bărbat de 83 de ani din r. Ungheni, internat în SR. Ungheni. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 7.574: Bărbat de 60 de ani din r. Fălești, internat în SC. Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 7.575: Femeie de 73 de ani din r. Briceni, internată în SR. Edineț. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces: 7.576: Femeie de 86 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiomiopatie.

Îndemnăm toți cetățenii să se vaccineze împotriva COVID-19. Vaccinurile prezente în Republica Moldova previn riscul dezvoltării unei forme grave de boală și decesul provocat de virus. Fiți în siguranță! Împreună oprim pandemia.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău