Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

FOTO Ofițerii IGSU informează populația. Scopul: Minimalizarea cazurilor de înec în perioada estivală

30 Iun. 2021, 12:43
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
30 Iun. 2021, 12:43 // Societate //  Valentina Buză

Cu scopul minimalizării cazurilor de înec în rândul populației în perioada estivală, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în comun cu Inspectoratul General de Poliție a organizat o conferință de presă. Evenimentul a avut loc astăzi, 30 iunie, pe plaja din orașul Vadul lui Vodă.

În cadrul conferinței cu recomandări către cetățeni a participat șeful IGSU general–maior Mihail Harabagiu, șef–adjunct al Inspectoratului Naţional de Securitate Publică Alexei Grosu, dar și primarul orașului Vadul lui Vodă Iuri Onofriiciuc.

Astfel, oficialii s-au adresat de către populația cu îndemnul de a fi foarte prudenți la capitolul bazelor securității vieții în timpul aflării în preajma bazinelor acvatice din țară.

După conferință s-au desfășurat măsuri de informare a persoanelor care se aflau pe malul râului Nistru, fiind înmânate pliante informate cu regulile de siguranță pe apă și în preajma bazinelor acvatice. Scafandrierii au patrulat apele râului Nistru cu barcă și au difuzat mesajul de prevenire, iar echipele de paramedici din cadrul Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare au demonstrat manevrele de prim ajutor în cazul unei situații de înec.

Cetățenii au fost rugați repetat să evite scăldatul în stare de ebrietate, în locuri necunoscute și neamenajate cu stații de salvare precum și plonjarea în apă curgătoare. Mai mult, specialiștii IGSU au menționat că scăldatul se permite doar în locuri cunoscute, special amenajate și doar până la geamanduri. Persoanele care nu poseda cunoștințe și deprinderi de înot trebuie să abțină de la plonjat și scăldat. Scăldatul în stare de ebrietate se interzice.

„De asemenea, o atenție deosebită trebuie să fie acordată minorilor, special în perioada vacanței de vară și a caniculei. Maturii sunt îndemnați să ghideze copii de până la 7 ani în apă în locuri special amenajate, să le monitorizeze strict în apă, dar și să nu le permită aflarea de unii singuri pe malurile bazinelor acvatice. Conform datelor IGSU colectate din subdiviziunile teritoriale, timp de 6 luni ale anului 2021 au fost înregistrate 39 cazuri tragice inclusiv 8 copii”, se arată în comunicat.

Potrivit informațiilor, de la lansarea Campaniei de prevenire a înecurilor desfășurată de IGSU, au fost instruite circa 9000 de persoane. IGSU continuă Campania de prevenire a înecurilor în toate regiunile țării pentru diminuarea incidentelor pe apă.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 14:12
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
23 Sept. 2021, 14:12 // Politica //  Petru Beregoi

Conducătorii mai multor autorități publice aflate sub control parlamentar vor fi sancționați, până la revocare din funcție, în caz de executare necorespunzătoare a atribuțiilor delegate conform legislației sau de exercitare defectuoasă a activității. Deputații au aprobat în lectura finală proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, printre care legea privind Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) și legea concurenței.

Proiectul vizează Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Autorii inițiativei legislative sunt un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare Partidul Acțiune și Solidaritate.

Potrivit deputaților, acordarea dreptului Parlamentului de a revoca din funcție membrii autorităților publice autonome urmare a audierii rapoartelor anuale de activitate vine să responsabilizeze organele de conducere ale acestor autorități în fața Legislativului.

Amintim că, la ședința plenară din 9 septembrie curent, Deputații au demis in corpore conducerea CNPF, după ce au identificat mai multe probleme, carențe și inactivități din partea întreprinderii pe anumite subiecte.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române