Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Guvernare, trezirea! Ce scenarii de răspuns avem, dacă Rusia decide să invadeze militar și Republica Moldova?

08 Dec. 2021, 16:15
 // Categoria: Opinii // Autor: 
08 Dec. 2021, 16:15 // Opinii // 

Moldoveanul Dumitru Mînzărari, stabilit la Berlin, expert asociat al Diviziei Europa de Est și Eurasia a Institutului German de Afaceri Internaționale și Securitate, a observat că, în Republica Moldova, se discută puțin despre amenințarea invaziei militare în Ucraina din partea Rusiei. Și aici cel puțin la el au apărut o serie de întrebări, în primul rând dacă actuala guvernare a dedicat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe un asemenea subiect, în contextul în care pe teritoriul nostru sunt forțe militare străine.

„Văd puțină discuție în Republica Moldova despre semnificația strategiei ruse de intimidare prin amenințarea cu invazie militară în Ucraina. Doar avem forțe militare controlate de ruși în regiunea transnistreană, care ar putea să ne dea probleme mari, dacă Moscova decide să aplice instrumentul militar. Și un astfel de risc nu este mic, și nu este ignorabil, considerând cât de lejer și frecvent Rusia aplică instrumentul militar (direct, prin proxy) sau amenințarea militară. Întreb retoric și din curiozitate. Oare guvernarea s-a gândit la scenarii de răspuns în cazul în care suntem confruntați cu situația când Rusia decide să aplice instrumentul militar în Moldova sau ne amenință cu aplicarea lui?, se întreabă Dumitru Mînzărari.

Acesta a atras atenția la discuția dintre președintele american și liderul de la Kremlin despre Ucraina. Biden acum vorbește cu Putin, fapt care demonstrează că americanii apreciază riscul invaziei ruse contra Ucrainei că fiind destul de mare. Noi măcar o ședința a CSS am făcut? Că pe multe întrebări mai puțin importante am avut. Nu, serios, iată, conducerea țării știe ce face și cum să gestioneze criza, dacă avem semnale de mobilizare a forțelor ruse în Transnistria?”.

„Ucraina are adâncime strategică și poate face schimbul „timp pentru teritoriu”. Noi nu avem acest lux. Deci unica strategie a noastră ar include să preîntâmpinăm, descurajăm sau să blocăm. Dar cum? Ce semnale de avertizare timpurie urmează de detectat? Cine și cum observă aceste semnale și le analizează? Ce perioada minimă de reacție avem și cum trebuie să pregătim forțele și mijloacele să reușim? Cum răspundem la potențiale atacuri orientate pentru blocarea sau pentru prevenirea mobilizării și răspunsului rapid din partea Chișinăului? Și multe alte întrebări similare”, a continuat expertul.

„Dacă problema dată este ignorată, mizând pe Ministerul Apărării, țin să întristez conducerea curentă a țării. Cum îl finanțați așa și va opera. Deci urmează să fie finanțată și stabilită un program de reacție la crize. Căci altfel Maia Sandu va află despre criză din kommersant.ru, sputnik.md sau newsmaker.md, după ce deja au fost stabilite fapte împlinite pe teren (frază preferată a diplomaților ruși după aplicarea forțelor militare). Iar ce înseamnă pentru Moldova astfel de fapte împlinite, sper că experții de la Guvern și Președinție cunosc?”, a conchis Dumitru Mînzărari.

SUA avertizează Rusia cu măsuri în caz de escaladare în Ucraina, Moscova cere garanții că NATO nu se va extinde la Est

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 18:09
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 18:09 // În Lume //  Mădălina Guștiuc

Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a promis luni că Berlinul va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei în faţa ambiţiilor Rusiei, informează AFP, citat de digi24.ro.

Această primă vizită a şefei diplomaţiei germane survine în plină criză geopolitică, Europa şi SUA suspectând Kremlinul că vrea să lanseze o ofensivă militară împotriva Ucrainei, un conflict care ar putea destabiliza continentul european.

„Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei. Suntem pregătiţi să începem un dialog serios cu Rusia ”, a spus şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

La rândul său, Kuleba a spus că a abordat chestiunea sensibilă a livrărilor de arme către Ucraina, în contextul în care Kievul a acuzat în decembrie Berlinul că împiedică furnizarea de armamente defensive în cadrul cooperării cu NATO.

„Dialogul nostru cu Germania pe acest subiect va continua. Ştim de unde şi ce fel de arme putem obţine. Ştim foarte bine cum să le folosim pentru a ne apăra teritoriile. Lucrăm la asta în fiecare zi, iar rezultatele nu sunt rele”, a subliniat el.

Tensiunile s-au amplificat constant în ultimele săptămâni între Rusia şi Occident, care acuză Moscova că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în pregătirea unui posibil atac asupra Ucrainei.

Moscova neagă orice intenţie de a invada Ucraina şi denunţă în schimb consolidarea NATO la frontierele sale şi dorinţa Alianţei Nord-Atlantice de a integra ţări precum Ucraina şi Georgia, pe care Rusia le consideră parte a sferei sale de influenţă.

Rusia cere garanţii de securitate în vederea detensionării situaţiei, în special angajamentul NATO că nu se va extinde spre Est, o revendicare considerată inacceptabilă de rivalii săi.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală