Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0696%
 • USD
  17.8869
  -0.2041%
 • RUB
  0.2454
  0.163%
 • RON
  4.3249
  0.0162%
 • UAH
  0.6663
  -0.075%

Șampania poate fi doar rusească! Franța este în șoc, dar acceptă. Bancuri despre noua lege în Rusia 🥂

06 Iul. 2021, 09:47
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
06 Iul. 2021, 09:47 // În Lume //  Realitatea.md

O lege promulgată de președintele rus, Vladimir Putin, prevede că doar ce e produs în Rusia poate fi vândut sub denumirea de „șampanie”, restul, de import, inclusiv produsele din regiunea istorică franceză „Champagne”, trebuie etichetate ca „vin spumant”. Cum a reacționat Franța? Cert este că noua lege a amuzat internauții și i-a motivat să facă multe glume pe seama autorităților.

În fapt, au fost efectuate modificări la 171-FZ „cu privire la reglementarea băuturilor alcoolice”, care clarifică definițiile și cerințele suplimentare pentru produsele vitivinicole. În special, cuvântul „șampanie” a fost înlocuit cu „vin spumant”. Astfel, conceptul de „șampanie” a fost permis să fie utilizat numai în raport cu șampania produsă în Rusia.

Franţa protejează termenul „champagne”, iar Uniunea Europeană şi multe alte ţări rezervă acest termen numai pentru vinul produs în regiunea cu acelaşi nume din nord-estul Franţei.

Inițial, unul dintre cei mai mari producători de șampanie „Moet Hennessy” din Franța a anunțat că oprește importul către Rusia pe o perioadă nedeterminată. După cum s-a menționat în scrisoarea adresată partenerilor ruși, producătorii de șampanie „nu și-au confirmat disponibilitatea de a schimba categoria vinurilor de șampanie pentru piața rusă”.

Mai târziu însă „Moet Hennessy” a fost de acord cu noile prevederi ale legislației ruse și a decis să eticheteze produsele furnizate Rusiei ca „vin spumant”, nu „șampanie”.

Bancuri pe Twitter

„Trebuie să redenumim Kubani în Șampani și totul va deveni logic!”

„Prin analogie cu șampania, acum avem nevoie de o lege pentru a numi Mercedes doar mașinile fabricate în Rusia. Mașinile germane să fie numite „mașini asamblate în străinătate”

„Rusia va permite utilizarea termenului „film” numai în legătură cu filmele filmate în Rusia. Filmele filmate la Hollywood ar trebui redenumite în amatoricești”

„În Rusia, este permisă utilizarea numelui „Navalnîi” numai în adresa persoanelor care susțin actualul Guvern. Toți ceilalți „Navalinîi” ar trebui să fie redenumiți în „pacient berlinez”, „buzioter”, „tulbure” și „blogger faimos”.

„Războiul este pace, libertatea este robie, iar șampania – vin, produsă doar în Rusia”.

„Și tu, Brutus! (scuze, îmi este greu să mă opresc)”

„Acum, sticle de șampanie au doar menții ruși”

În prezent, Rusia importă aproximativ 50 de milioane de litri de vin spumant în fiecare an, dintre care 13% este şampanie franţuzească. Există deja disponibile mai multe mărci de „champagne” rusească, produse în regiunile din sudul Rusiei, precum Krasnodar şi Rostov, şi care se comercializează chiar şi cu 270 de ruble (aproximativ trei euro) litrul.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 22:19
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 22:19 // Sport //  Cristina Vlah

Sportiva olimpică din Belarus, Kristina Timanovskaia, a obținut viză poloneză, după ce a cerut ajutor autorităților Poloniei ca să-i ofere azil, după ce a criticat dur autoritățile de la Minsk, informează Realitatea.md cu referire la BBC.

Aflată la Tokyo, unde se desfășoară Jocurile Olimpice, Kristinei Timanovskaia i-a fost asigurată securitatea din partea poliției japoneze. Ea a fost cazată într-un hotel și protejată de oamenii legii din Tokyo.

Timanovskaia a fost forțată să părăsească Jocurile Olimpice și să zboare înapoi spre Minsk, după ce i-a criticat pe antrenori. Ulterior ea a fost exclusă din echipa olimpică a Belarusului.

Acest incident pune din nou într-o lumină negativă Belarusul condus de președintele Alexandr Lukașenko. Anul trecut, în timpul protestelor de după re-alegerea lui Lukașenko în funcția de președinte, mai mulți atleți au fost supuși represiunilor de către reprezentanții structurilor de forță. Sportivilor li s-au tăiat din fondurile bănești sau au fost excluși din echipele naționale.

Ministrul de Externe din Polonia a spus că Timanovskaia a fost în contact direct cu ambasadorul polonez de la Tokyo și că Polonia „va face tot ce e necesar pentru a o ajuta în cariera sportivă a atletei”.

Soțul sportivei a zburat spre capitala Ucrainei, Kiev, de unde urmează să se deplaseze spre Varșovia.

Guvernul de la Minsk deocamdată nu a comentat acțiunile Poloniei.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate